[...] na nudności i brak apetytu. Białko serwatkowe to doskonały wybór dla osób chorych na raka, ponieważ jest lekkostrawne i bardzo łagodne dla układu pokarmowego. Na dodatek wyniki badań sugerują, iż białka serwatkowe, peptydy oraz inne składniki serwatki mogą chronić przed niektórymi nowotworami. β-laktoglobulina i laktoferyna wzmacniają układ [...]
Natrafienie na przysłowiową ścianę podczas odchudzania jest problemem dotyczącym większości osób podejmujących się redukcji masy ciała. Może się to stać po kilku tygodniach lub miesiącach, chociaż niekiedy proces pozbywania się nadmiaru kilogramów idzie wolno od samego początku. Niezależnie od tego, w którym momencie zauważy się, że redukcja nie [...]
Od dawna wiadomo, iż witamina C odgrywa ważną rolę w ustroju człowieka. Obserwacje dotyczące szkorbutu pojawiły się po raz pierwszy w egipskich zwojach medycznych pochodzących sprzed 3500 lat. Potrzeba było wieków, aby odkryć witaminę C i jej fizjologiczną rolę. Obserwacje wielkich żeglarzy z XV i XVI wieku, kiedy szkorbut nękał załogi statków, [...]
Sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych są narażeni na spadek stężenia glikogenu w mięśniach i w wątrobie. Glikogen to inaczej zmagazynowany cukier, który pozwala kontynuować wysiłek o wysokiej intensywności. Dlatego tak dużą popularnością cieszą się żele węglowodanowe, napoje, batoniki, tabletki musujące zawierające cukry i elektrolity, proszki [...]
Kofeina należy do najchętniej stosowanych środków ergogenicznych na świecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż posiada duży potencjał. Cieszmy się, że kofeina towarzyszy nam od „zawsze”, gdyż w obecnych czasach niewykluczone, iż znalazłaby się pod kreską jak silny stymulant. Kofeina występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe np. [...]
Witamina C wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. pod względem modulowania stanu zapalnego, regulacji stresu oksydacyjnego, syntezy kolagenu. Okazuje się też, że może ona pomagać przy nawracających infekcjach dróg moczowych u kobiet. W jednym z badań problem dotykał 8.71% kobiet, a najczęstszą przyczyną były patogeny E. coli (99 proc.), [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Wyniki badań sugerują, iż witania ospała ma wpływ na zmniejszenie stresu, lęku i poprawę samopoczucia. W jednym z badań przy podawaniu trzy razy dziennie po 300 mg ekstraktu dziennie zaobserwowano spadek stężenia kortyzolu o 27,9%, w grupie placebo o 7,9%. Istnieją też przykłady badań, których autorzy sugerują, iż ashwagandha bardzo silnie tłumi [...]
[...] którzy deklarowali, że podnoszenie ciężarów ich nie interesuje, a trenowali podrzut i rwanie dodatkowo, osiągając światowej klasy rezultaty (np. Anatoli Pisarenko, którego wyniki do dzisiaj budzą podziw). Rwanie należy do tej właśnie kontrowersyjnej kategorii. Pozwala zwiększać moc i eksplozywność, przydaje się jako ćwiczenie ogólnorozwojowe. [...]
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
Kolejne badania dowodzą, że codzienna aktywność obniża ryzyko raka, ataku serca, udaru mózgu (nawet u osób z nadwagą). Za aktywność rozumiemy każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie [...]
Wykorzystanie orzechów w diecie sportowca jest oczywistym krokiem. Zapewniają one nie tylko bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, ale i stanowią źródło zdrowych tłuszczy, które podnoszą wartości zdrowotne naszego ciała. Okazuje się, że konsumowanie orzechów przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności wynikającej z choroby nowotworowej [...]
Słyszy się o tym, że podstawą kształtowania sylwetki jest dieta dobrana odpowiednio pod nasz organizm i trening siłowy, wykonywany dobrze pod względem techniki. Jednak często zauważyć można pomijanie innego, istotnego czynnika decydującego o naszych efektach. Jest nim odpowiednia regeneracja organizmu po to, abyśmy byli gotowi do wykonania [...]
Odkrywane są coraz nowe potencjalne zastosowania dla kreatyny. Nie jest to tylko suplement diety zwiększający siłę, masę i wytrzymałość mięśni. Okazuje się, iż suplementacja kreatyną w połączeniu z zabiegami terapeutycznymi skutecznie wspomaga rehabilitację urazów ścięgien. Ma ona wpływ na odczuwanie bólu, zachowanie masy mięśniowej oraz wzrost [...]
[...] po dane z bazy Pubmed, Sciencedirect czy innych portali (np. biochemicznych), to warto sprawdzić, kto i po co prowadził dany eksperyment. Ma to szczególne znaczenie, jeśli wyniki są podejrzanie dobre. Przykład: „Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding” - cytowany [...]
[...] no ale to dopiero początek sezonu. Bikini fitness opanowały tegoroczne debiutantki, potwierdzając swoje wysokie predyspozycje do tej konkurencji. Potwierdziły się też wyniki z „Debiutów”: w Bytowie wygrała tryumfatorka „Debiutów”, Vanessa Skibińska, przed Karoliną Kiszel i Kamilą Skwarczyńską. Bardzo emocjonująco [...]
Kwasy z rodziny omega-3, czyli α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Niestety współczesne diety zawierają więcej kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Podsumowanie Zmiany te były istotnie skorelowane ze zmniejszeniem stężenia kortyzolu. Z kolei odwrotne efekty odnotowano w drugiej [...]
[...] temu, a jak wygląda teraz. Ze 196 kg udało mu się schudnąć do 161 kg, czyli zgubił aż 36 kg. Chociaż sylwetka po lewej stronie mogła być wtedy potrzebna, aby osiągnąć dobre wyniki w strongman, to z pewnością zdjęcie po prawej przedstawia o wiele zdrowszego sportowca. Tkanki tłuszczowej jest wyraźnie mniej, a sylwetka wygląda naprawdę nieźle. [...]
Mleko matki jest optymalnym pokarmem dla wzrostu i rozwoju niemowląt. Wiadomo, że skład odżywczy tego mleka jest w pewnym stopniu związany z dietą kobiety karmiącej. Wątpliwości poddawana, jest kwestia, czy kobieta będąca wegetarianką lub weganką jest w stanie zapewnić dziecku pełnowartościowy pokarm. Musisz planować i mieć wiedzę Po raz kolejny [...]
[...] obserwuje się także podwyższony poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Nie będzie zatem zbytnią niespodzianką, jeśli doniosę o tym, że berberyna pozwala, uzyskać lepsze wyniki badania krwi, znów w zakresie podobnym do leków stosowanych w tym samym celu. Przy suplementacji berberyną jednocześnie obserwuje się możliwy wzrost poziomu [...]