Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]
Ostatnio napotkałem na wiele ciekawych twierdzeń, hipotez i teorii. Jak to w XXI wieku bywa, wyolbrzymiane bywają kwestie drugorzędne, a ignorowane mogą być te o wiele ważniejsze. Postanowiłem zebrać w jednym artykule kilka najważniejszych porad, nie wchodząc głębiej w tematykę fizjologii wysiłku. Jeśli ktoś chce wiedzieć jeszcze więcej, to [...]
Potocznie przyjęło się, że męskie libido uzależnione jest m.in. od poziomu testosteronu. Im więcej facet posiada go w swoim ciele, tym większe możliwości seksualne będzie wykazywał. Czasem, wśród amatorów dopingu, problem libido staje się tak potężny, że ochota na seks przesłania racjonalne myślenie. Co naturalnie obniża poziom SHBG? przyjmuj [...]
Wykorzystanie ruchu izometrycznego w treningu mięśni brzucha jest od pewnego czasu nowością treningową. Ma ona na celu uruchomienie do pracy mięśni głębokich, które to z kolei odpowiedzialne są nie tylko za to, jak wygląda nasz brzuch, ale i o nasze zdrowie w kontekście funkcji stabilizacyjnej grzbietu. Podsumowanie Deska jest ćwiczeniem, które [...]
[...] jak i wyciskania leżąc było istotnie większe dla wszystkich grup w porównaniu z wartością wyjściową. Nie zaobserwowano różnic w sile między grupami. Ogólnie rzecz biorąc, wyniki tego badania pokazują, że spożywanie wysokiej jakości źródeł białka z mięsa lub WPC prowadzi do znaczących korzyści w składzie ciała w porównaniu z podawaniem samych [...]
[...] przyrost beztłuszczowej masy i pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Badanie sponsorowała Gelita AG, producent białka kolagenowego, a to może w dużej mierze tłumaczyć uzyskane wyniki. Kolagen jest przydatnym białkiem, ale raczej nie pod kątem hipertrofii (ze względu na małą ilość kluczowych aminokwasów), ale zdrowia skóry, tkanki łącznej i kości. [...]
[...] (np. czerwona papryka, pomidory, czerwona kapusta), niektóre owoce (borówka, aronia, jeżyny itd.) powinny być nieodłącznym elementem diety sportowca. Mają wpływ nie tylko na wyniki sportowe, ale również zdrowie, długofalowo chronią przed kancerogenezą (np. rakiem jelita grubego). Na zakończenie dodam, że im bardziej intensywny trening (tętno, [...]
[...] na świecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż należą jednocześnie do najskuteczniejszych. Antonio i Ciccone badali wpływ czasu podawania monohydratu kreatyny na wyniki siłowe oraz skład ciała. Dziewiętnastu rekreacyjnych kulturystów zostało losowo przydzielonych do grup: jedni otrzymywali 5 g monohydratu kreatyny bezpośrednio przed, [...]
[...] być 3-4 krotnie więcej niż omega-3). Omega-3, statyny i cholesterol Kiedyś lobby farmaceutyczne wymyśliło kurę znoszącą złote jaja, czyli statyny. Problem polega na tym, iż wyniki nowszych badań, które nie były obficie wspomagane finansowo przez gigantów produkujących statyny, nie przesądzają o zyskach ze stosowania tych środków. Samo [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
Istnieje wiele badań przemawiających za daną porą dnia, jednak życie pokazuje, że wybieramy na trening taką, którą możemy dostosować do swojego grafiku pracy, czy innych obowiązków. O tym, kiedy trenujemy, decydują godziny pracy, godziny otwarcia siłowni, grafik zajęć dodatkowych naszych dzieci i partnera. Co to dla nas oznacza? Osoby [...]
[...] 5 mm. Zamiast chemioterapii kobieta zdecydowała się na podawanie 65 g witaminy C dożylnie, 2x w tygodniu. Stosowała podobną kurację przez 10 miesięcy. W czerwcu 1997 r. jej wyniki były w normie, poza jednym miejscem. W 2001 r. zdiagnozowano u niej 3.5 cm raka prawego płuca. Znów zaczęła przyjmować witaminę C, nowotwór stale rósł i mimo podawania [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
[...] Mr. Olympia Shawn Rhoden i George Peterson, których prawdopodobną przyczyną śmierci był atak serca. Znany wszystkim kulturysta Dallas McCarver również zmarł na atak serca, a wyniki autopsji wykazały, że jego serce było trzy razy większe, niż standardowa wielkość. Żona Cedrica McMillana w niedawno zamieszczonym poście na Instagramie wydała [...]
Kilka lat temu napisałem, iż BPC 157 wzbudza kontrowersje, gdyż nie istnieją badania na ludziach. Do chwili obecnej spekuluje się, że BPC może mieć znaczenie dla leczenia ścięgien, ale badania dotyczą zwierząt lub są prowadzone na liniach komórkowych. Może znaleźć zastosowanie w leczeniu zmian patologicznych przyzębia, przełyku, żołądka, [...]
Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
[...] siłowo, a dopiero później na bieżni. Nie wiem, jak to wytłumaczyć? Przetrenowaniem? Brakiem jedzenia, ograniczeniem snu? Teoretycznie nic takiego nie miało miejsca. Tak samo wyniki zakłamuje nienaturalnie niskie stężenie kortyzolu w grupie, w której najpierw trenowano wytrzymałościowo, a dopiero później siłowo. Na końcu treningu w opisanej [...]
Chmiel to znana wszystkim roślina, która od wieków odgrywa kluczową rolę w sztuce warzenia piwa, nieustannie zdobywając serca miłośników tego trunku na całym świecie. Nie tylko dodaje ona charakterystycznego aromatu i goryczki, ale również ma ona szereg innych właściwości. Właśnie, chmiel to nie tylko składnik piwa! Posiada on wiele potencjalnych [...]
Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]
Trening oporowy, w tym właśnie podnoszenie ciężarów wywołuje zupełnie inny rodzaj reakcji ze strony naczyń krwionośnych niż trening aerobowy. To zwykle ten drugi zalecany jest dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych. Tymczasem wielokrotnie udowodniono, że trening oporowy może przynosić potencjalnie ogromne korzyści dzięki zwiększonemu napływowi [...]