Nadciśnienie tętnicze zabija każdego roku na świecie 7,6 mln osób. Wywołuje wzrost oporu obwodowego, a konsekwencji dalszy wzrost ciśnienia oraz w zmiany w sercu i w nerkach. Ważnymi przyczynami nadciśnienia tętniczego mogą być: nadużywanie alkoholu i wywołane tym zmiany w ustroju, nadużywanie hormonu wzrostu i/lub IGF-1 (powszechne w [...]
Choroba niedokrwienna serca (ChNS) jest rezultatem ograniczonego dopływu krwi do mięśnia sercowego. W ponad 95% przypadków przyczyną ChNS jest zmniejszenie przepływu wieńcowego spowodowanego miażdżycą tętnic wieńcowych, dlatego celem opisu tego zespołu chorobowego często zamiennie stosuje się termin „choroba wieńcowa”. Określenie choroba wieńcowa [...]
Podawanie węglowodanów (CHO) podczas ćwiczeń trwających krócej, niż 3 h, poprawia wydolność wysiłkową, ale nadal trwa debata na temat optymalnej ich dawki. Naukowcy pod wodzą Michael’a L. Newell’a porównali odpowiedź metaboliczną na węglowodany (glukozę) w dawce 20-64 g na 1 h oraz osiągi sportowców. Wykorzystali do tego celu [...]
Kiedyś myślano, iż stosowanie testosteronu wywołuje przerost i zmiany nowotworowe prostaty. Cóż, jednak nowsze dane zebrane, np. z bazy RHYME (rejestr mężczyzn z hipogonadyzmem), tego nie potwierdzają. W ramach RHYME zebrane dano dotyczące 999 leczonych (testosteronem), nieleczonych i nowo zdiagnozowanych (z hipogonadyzmem) mężczyzn. Dokonano [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty) często wywołują nadmierne wytwarzanie insuliny, dlatego są kontrowersyjne w podczas odchudzania. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może także sprzyjać rozwojowi nowotworów. Istnieje przekonująca teoria dotycząca wpływu zachodnich diet na przeżywalność i występowanie nowotworów. Wpływ różnych produktów [...]
Potas należy do podstawowych jonów wewnątrzkomórkowych wpływających na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z 4 głównych składników odżywczych w amerykańskiej diecie, którego jest za mało, zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. W USA zasugerowano dzienną podaż potasu na poziomie 4,7 g dziennie. Badanie naukowe Naukowcy wzięli pod [...]
Od dawna wiemy, iż „zarywanie nocy” skutkuje zaburzeniami glikemii i wzrostem insulinooporności (spadkiem tolerancji węglowodanów). Może to prowadzić do cukrzycy i nawet raka. Badanie naukowe W badaniu naukowym część uczestników spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (od 01:00 do 05:00). Zbadano wrażliwość insulinową, podając [...]
Wapń jest ważnym składnikiem kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Żelazo może być istotne dla kobiet, które tracą większe ilości krwi w trakcie cyklu miesiączkowego. Żelazo pełni istotną funkcję, [...]
[...] ogólnej aktywności ruchowej, którą była jazda na rowerze stacjonarnym, a trzecia nie ćwiczyła nic, ale otrzymała kilka porad, jak radzić sobie z bolącą szyją. Jakie były wyniki? Aż 75% kobiet ćwiczących siłowo zgłosiło zmniejszenie bólu szyi. Panie z grupy „rowerowej” zaobserwowały niewielką poprawę, a te, które otrzymały jedynie porady, [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i w czerwonym winie. Wbrew potocznej opinii ten ostatni produkt nie jest zalecany, ze względu na zawartość etanolu, przynoszącego liczne skutki uboczne dla ustroju człowieka. Referencje: Zheng, X., Hai, J., Yang, Y. et al. Effects of [...]
Przez kilkadziesiąt lat trwał wyścig zbrojeń między użytkownikami dopingu a kontrolującymi. W rzeczywistości, po jednej stronie siedział sztab ludzi, którym zależało na tym, by ich zawodnicy nie „wpadli” na kontroli antydopingowej (te uwzględniające sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się dopiero w latach 70. XX wieku). Niemniej aż do 2012 r. [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Jak dobrze wiemy, muskulatura nie jest jedynie jakimś elementem ozdobnym lub fajerwerkiem do pokazywania na scenie, lub plaży. W XXI wieku nie biegamy z włóczniami czy mieczami, mięśnie są rzadziej używane, gdyż zmienił się rodzaj wykonywanej przez większość ludzi pracy. Niemniej osoby, które twierdzą, że mięśnie wcale nie są potrzebne, ignorują [...]
Do tej pory wiedzieliśmy, iż do spadku jakości nasienia mogą prowadzić egzogenne środki o działaniu hormonalnym np. popularne sterydy anaboliczno-androgenne (działają głównie poprzez receptory androgenowe, estrogenowe, progesteronowe). Negatywny wpływ na ustrój mężczyzny przypisuje się też środkom o działaniu estrogennym obecnym w środowisku [...]
[...] rano, następnego dnia. Wyniki L-cysteina zapobiegała lub łagodziła kaca, nudności, bóle głowy, stres i niepokój wpływ środka na występowania kaca, nudności i bóle głowy wyniki był widoczny już przy dawce L-cysteiny wynoszącej 1,2 g, a na stres i niepokój już przy dawce 0,6 g L-cysteina zmniejsza objawy kaca związane z piciem alkoholu: [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Wbrew mitom krążącym do dzisiaj, estrogeny są niezmiernie ważne dla mężczyzny, być może ważniejsze nawet od testosteronu (z którego notabene powstają u mężczyzny). Odkryto, iż regulują poziom tkanki tłuszczowej w ustroju, wzrost masy mięśniowej, libido, pożądanie, a nawet możliwość odbycia stosunku. Nawet gdy testosteron jest w stężeniu [...]
[...] poziom witaminy D? Poziom witaminy D w organizmie można sprawdzić za pomocą oznaczenia laboratoryjnego poziomu jej metabolitu we krwi. Powszechnie za normalne uważa się wyniki w granicach 30 – 50 nmol/L (12 – 20 ng/mL), jednak dla optymalizacji wielu aspektów stanu zdrowia zaleca się trzymać się górnej granicy tej normy. Często bez [...]
Białko serwatkowe może mieć wpływ na odporność, regenerację po treningu siłowym, biegowym, piłkarskim czy interwałowym. Okazuje się, że ma też wpływ na stres oksydacyjny, który jest nieodłącznym kompanem wysiłku fizycznego. Nadmierne oddziaływanie reaktywnych form tlenu powiązano z przyspieszonym starzeniem się wszystkich tkanek i wieloma [...]
[...] wiemy, iż nawet u osób przebiegających ponad 1,8 km w 6 minut (czyli dobrze wytrenowanych), suplementacja beta-alaniną w dawce 30 mg lub 45 mg na kg masy ciała poprawia wyniki. A mówimy tu o dawce maksymalnej ledwie 3,1 g, bo biegacze mieli masę ok. 70 kg. Biorąc pod uwagę, iż beta alanina jest tania i łatwo dostępna, warto ją wypróbować. [...]