Dietetycy często przekonują nas, że rozpoczęcie dnia od porządnego posiłku ma ogromne znaczenie dla samopoczucia, zdrowia oraz estetycznej sylwetki. Mają na myśli zrównoważone śniadanie złożone z solidnej porcji węglowodanów. Przez lata powtarzano, żeby w miarę upływu dnia stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów w posiłkach. Podsumowanie Warto [...]
[...] zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. Skąd się biorą rozbieżności w badaniach? Dlaczego wyniki eksperymentu Farzaneh Hasanzade i wsp. są rozbieżne w stosunku do innych badań? Nie wszystkie eksperymenty ujęte w meta-analizie są wysokiej jakości. Na dodatek na [...]
Istnieją dziesiątki mitów i nieprawdziwych twierdzeń powielanych w Internecie, w gazetach kulturystycznych i na siłowniach. Dlaczego tak się dzieje? Cóż... Po pierwsze, ludzie nie czytają książek, a nawet najlepsze filmy na YouTube są raczej na niskim poziomie, przeznaczone dla niewymagającego odbiorcy. Dlatego z filmów nie dowiesz się 90% ważnych [...]
[...] trening (np. zbyt małej intensywności), niewystarczająca aktywności fizyczna na co dzień (jak chodzenie po schodach, jazda na rowerze, spacery). Co mogę sugerować wyniki? Wyniki te sugerują, że u otyłych pacjentów z cukrzycą wysiłek fizyczny wykonywany przy intensywności progu mleczanowego może redukować tłuszcz trzewny. Redukcja [...]
Często słyszy się, że kobiety nie powinny trenować siłowo tak samo, jak mężczyźni. Zgadzam się, gdyż większość mężczyzn XXI wieku bezproduktywnie spędza czas, skupiając się na ćwiczeniach izolowanych oraz maszynach, które często mają znikomy wpływ na poprawę masy, siły czy mocy mięśni. Kobiety oszczędzają glikogen? Tak, ale… W końcu chciałbym [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Metody treningu siłowego ewoluują, ale pewne kwestie nie uległy zmianie. Na początek warto przypomnieć różnice w podejściu do treningu prezentowane w poszczególnych modelach. Trening zwiększający siłę reklamuje się jako „efektywny”, „funkcjonalny”. Zwiększenie siły ma owocować efektywnością w innych dyscyplinach sportu. Podsumowanie Nie da się [...]
Kulturyści, którzy przyjmowali codziennie 2,5 g betainy przez 6 tygodni, poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na [...]
[...] Po 8 tygodniach grupa wykonująca przysiady poprawiła wyskok z pozycji przysiadu o 14.2%, grupa wyciskania nogami na suwnicy tylko o 5.2%. Jeszcze bardziej drastyczne wyniki uzyskano przy CMJ, czyli skoku ze zmianą kierunku ruchu, w grupie przysiadów odnotowano wzrost o 13.4%, w grupie wyciskania nogami na suwnicy odnotowano poprawę tylko [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
Niedawno u Dave’a Palumbo, znanego kulturysty z lat 90. XX wieku (kiedyś masowego potwora), zdiagnozowano raka tarczycy. Zanim przejdziemy dalej, celowo nie będę tu szczegółowo opisywał różnic pomiędzy rodzajami raka tarczycy, gdyż jest to zagadnienie trudne dla osób, które zawodowo nie zajmują się tą dziedziną. Jakie opcje ma Dave Palumbo? Cóż, [...]
Cukrzyca typu 2 jest rodzajem choroby, która początkowo nie musi dawać żadnych objawów, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze. Jeśli masz nadwagę, za duży obwód w pasie, występuje u Ciebie nasilony stan zapalny, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność, to jesteś na "dobrej drodze" do pojawienia się cukrzycy, gdyż są to elementy często wymieniane [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem garść związków stosowanych przez sportowców, mogących mieć znaczący wpływ na ciśnienie krwi. Oczywiście, wiele osób lekceważy swoje zdrowie. O ile wątroba, nerki czy trzustka mogą znieść dużo, o tyle serce już niekoniecznie. Z powodu powikłań po zwykłych napojach energetycznych zmarło wiele osób, a przecież w [...]
Inhibitory aromatazy są dla wielu kulturystów podstawowym narzędziem do walki z estrogenami. Nie jestem zwolennikiem obniżania stężenia estradiolu u mężczyzn, jednak są sytuacje, które do tego zwyczajnie zmuszają. Przykładowo u wielu mężczyzn wskutek podawania dużych dawek testosteronu pojawiają się bolesne guzki, płyn, obrzęknięcie, zmiana [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
SARM, czyli selektywne modulatory receptora androgenowego, miały zrewolucjonizować leczenie osób w podeszłym wieku. Po tej nowej grupie leków wiele obiecywali sobie bywalcy klubów. WEDŁUg lekarza medycyny Nabeela Akhtara z Penn State University: „Selektywne modulatory receptora androgennego (SARM) zostały opracowane jako alternatywa dla [...]
Nie jest tajemnicą, że aktywność fizyczna przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W tym artykule przyjrzymy się trochę jak wpływa ona na nerki, szczególnie u osób chorych na cukrzycę. Okazuje się, że regularne ćwiczenia, zarówno te umiarkowane, jak i bardziej energiczne, mogą obniżyć ryzyko rozwoju przewlekłej choroby nerek. Źródła: Association of [...]
[...] węglowodanów, szczególnie cukru stołowego (białego, brązowego), miodu czy słodyczy (sięgałbym raczej po węglowodany złożone). Bardzo obiecujące są w tym kontekście wyniki diet o niskiej lub ekstremalnie niskiej zawartości węglowodanów (np. VLCKD). Referencje: I. DOSTÁLOVÁ, M. HALUZÍK The Role of Ghrelin in the Regulation of Food Intake [...]
W literaturze opisano dziesiątki przypadków rozpadu mięśni indukowanego wysiłkiem (rabdomiolizy). Wbrew obiegowym, błędnym opiniom nerki kulturystów doznają uszkodzeń nie z powodu treningu kulturystycznego czy sięgania po kreatynę, ale z powodu nadużywania ponadfizjologicznych dawek sterydów anaboliczno-androgennych, hormonu wzrostu, IGF-1, [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]