[...] ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA) Ciekawostki: • miedź wchodzi w skład dysmutazy ponadtlenkowej, enzymu unieszkodliwiającego wolne rodniki (związki rakotwórcze i wzmagające procesy miażdżycowe), • miedź w organizmie w 90% jest związana z białkiem - ceruloplazminą, • jeżeli do gotowania [...]
[...] właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe. Przy diecie typu 0 w [...]
[...] właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe. Przy diecie typu 0 w [...]
[...] magnezu i manganu. Wystarczy wypić codziennie szklankę soku pomidorowego albo zjeść dwa duże pomidory, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę likopenu, który niszczy wolne rodniki. Okazuje się, że osoby, które mają wysoki poziom likopenu we krwi dwa razy rzadziej zapadają na zawał, nowotwory żołądka i jelit. Ta substancja hamuje także [...]
[...] co spowoduje też usunięcie z organizmu niepotrzebnych toksyn, likwiduje wzdęcia. W liściach mniszka znajduje się wiele karotenoid, to barwniki roślinne, które zwalczają wolne rodniki. Mniszek też poszczycić się może sporą zawartością potasu, magnezu i krzemu. Znajdziemy w nim też witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę A. KOPER WŁOSKI i [...]
[...] zawartość niebiałkowych związków azotowych, wyższe niż wymagane ph suchego surowca, (*7’) oraz zanieczyszczenie białkami wielkocząsteczkowymi, jak też duża zawartość wody wolnej, decyduje o przemysłowym przeznaczeniu takiego surowca. Przeznaczenie go do produkcji odżywek jest zgodne z prawem, jednak powstała z takiego surowca odżywka będzie [...]
[...] temperatury ciała, ogólne zmniejszenie tempa metabolizmu to warunki idealne do naprawienia, powstałych w ciagu dnia uszkodzeń w organizmie, wywołanych m.in. przez wolne rodniki (nie zapominaj, !e trening to szczególnie dogodne warunki dla powstawania zastepów wolnych rodników). W tym czasie ma miejsce podniesiona produkcja białek [...]
[...] nitrozoamin powoduje powstawanie nowotworów w przełyku, wątrobie oraz jamie nosowej. Reakcjom nitrozowania ulegać mogą nie tylko związki azotowe obecne w pokarmie, ale także wolne aminokwasy, glutamina oraz wiele leków zawierających grupy aminowe jak: środki przeciwbólowe i antydepresyjne, a także efedryna i kwas foliowy. W efekcie przyjmowania [...]
[...] wzroku, uodparnia przeciwko chorobom dróg oddechowych, dba o mocne kości, zdrowe zęby, skórę i włosy, a także odnowę komórek i konserwację błon biologicznych, neutralizuje wolne rodniki, pomaga przy leczeniu trądzika, wrzodów trawiennych i nadczynności tarczycy kurze ślepota, sucha, zrogowaciała, łuszcząca się skóra, złuszczająca się błona [...]
[...] Wynikiem takiego stanu rzeczy jest ciągły proces rozpadu białek (katabolizm) i ich odnowy (anabolizm). Na skutek katabolizmu białek, do kreioobiegu dostają się wolne aminokwasy, które są częściowo zużywane do syntezy nowych - aktualnie najbardziej potrzebnych białek, a częściowo - po odłączeniu zawierającej azot grupy aminowej - [...]
[...] Wynikiem takiego stanu rzeczy jest ciągły proces rozpadu białek (katabolizm) i ich odnowy (anabolizm). Na skutek katabolizmu białek, do kreioobiegu dostają się wolne aminokwasy, które są częściowo zużywane do syntezy nowych - aktualnie najbardziej potrzebnych białek, a częściowo - po odłączeniu zawierającej azot grupy aminowej - [...]
[...] 100% wchłanialności w organizmie. FUNKCJE WITAMINY E W ORGANIZMIE: 1. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne witamina E to główny "ochroniarz" organizmu. Zwalcza wolne rodniki i chroni kwasy tłuszczowe, zwłaszcza wielonienasycone przed utlenianiem do nadtlenków. Molekuła witaminy E chwyta molekułę wolnego rodnika i przekształca ją [...]
[...] do diety oliwę, soję, grejpfruty, imbir, lukrecję, rozmaryn, są to bogate źródła flawonoidów. Te związki mają dobroczynne zdolności, działają przeciwutleniąjąco, zmiatają wolne rodniki, chroniąc przed nowotworem. Flawonoidy mają działanie przeciwmiażdżycowe, obniżają ryzyko stanu zapalnego, chorób układu sercowo-naczyniowego, alergii i zawału. [...]
[...] przez organizm sportowca zmodyfikowanego pochodzącego z różnych źródeł białkowych lub tylko z jednego źródła ( białka mleka, jaj, soi) preparatu zawierającego peptydy i wolne aminokwasy. Co ciekawe pewne peptydy wchłaniają się znacznie szybciej niż pojedyncze aminokwasy, ponad to odpowiednio zaprojektowane peptydy są idealnym budulcem dla [...]
[...] przyj¬mowania białek lub aminokwasów przed treningiem. Jedno z jego badań pokazu¬je, że zapotrzebowanie mięśni na ami¬nokwasy było większe, gdy podawano na¬poje zawierające wolne aminokwasy i cuk¬ry przed treningiem siłowym niż te sa¬me napoje natychmiast po treningu. Jed¬nakże, więcej aktualnych badań, w któ¬rych użyto białek serwatki, wykazuje [...]
[...] jak mechanizm antykatabolicznego działania wolnych aminokwasów (np. BCAA) i ich metabolitów (np. HMB). Katabolizm prowadzą enzymy kataboliczne, które rozbijają białka na wolne aminokwasy, na prostsze związki węglowe. Jeżeli w komórce nagromadzi się już dużo wolnych aminokwasów i ich metabolitów, te hamują aktywność enzymów katabolicznych, co [...]
Jak zakończyć dietę? Na podstawie: How To End Your Diet Transition Out of Your Hypocaloric State Without Blowing It by Shelby Starnes http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recenth/how_to_end_your_diet http://www.t-nation.com/img/photos/2011/11-690-03/crunches-exercise.jpg Udało Ci się. Cel został osiągnięty. 6-cio pak na widoku, [...]