[...] pełnoziarnistej otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas przetwarzania (szczególnie mąka pszenna). Część z nich, głównie witaminy z grupy B są później z powrotem [...]
[...] odżywcze warzyw? Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy składniki odżywcze. Warto się nad tym jednak nieco zastanowić. Kiedy warzywa tracą witaminy i minerały? Podczas długiego gotowania w wodzie. Kuchenka mikrofalowa ma tę przewagę, że pozwala na szybkie ugotowanie warzyw i to w małej ilości wody. Zatem chyba [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] być powiązane z układem nerwowym, co będzie wymagało szerszej diagnostyki i namierzenia przyczyny. Zazwyczaj jest to ucisk na nerw poprzez okoliczne tkanki, które trzeba poddać mobilizacji. Rozwiązanie techniczne Badanie neurologiczne, jak i zbadanie poziomu elektrolitów w organizmie. Suplementacja Magnez, potas, sód, witaminy z grupy B, wapń.
Świat kobiecego fitnessu jest totalnie zagracony mitami. Kolejny artykuł to kolejne rewelacje, kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często [...]
Latem upały mogą dać się we znaki trenującym osobom. Wiele osób ucieka wówczas do klimatyzowanych fitness klubów i trenuje w chłodnym pomieszczeniu. Jeśli jednak biegasz, jeździsz na rowerze lub uprawiasz inny sport na świeżym powietrzu, nie unikniesz upałów. Warto w takie dni pamiętać o odpowiednim nawadnianiu się. Pamiętaj o odpowiednim [...]
[...] ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia oraz dokonywać zmian. Produkty węglowodanowe Pokarmy dostarczające energię w formie węglowodanów często dostarczają również błonnik i witaminy oraz składniki mineralne. Warto zatem rozważnie dobierać ich źródła, gdyż poprzez wiele mechanizmów wpłynąć mogą na zdrowie oraz poziom energii w ciągu dnia. W [...]
[...] zwalczającej PMS są witamina D, a także B1, B2 oraz B6 i kwas foliowy. Witamina D stanowi element układu hormonalnego i bierze udział w regulacji jego aktywności, natomiast witaminy z grupy B biorą udział w syntetyzowaniu związków niezbędnych do uzyskania dobrego samopoczucia, np. neuroprzekaźniki w układzie nerwowym czy czerwone krwinki w [...]
[...] hodowli zwierząt rzeźnych. Pamiętać jednak przy tym należy, że wykorzystywanie środowisk morskich i żyjących w nich organizmów (głównie alg) do pozyskiwania / produkcji witaminy B12 (kobalaminy), czy DHA (kwasu dokozaheksaenowego), nie należy do najbardziej trafnych wyrazów troski o ekologię. Jednym z zagrożeń, o których wspominają naukowcy, [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
[...] człowieka postrzega się ją raczej jako hormon, a nie witaminę. Naukowcy badali, czy suplementacja witaminą D ma związek z ryzykiem śmierci z różnych przyczyn. Niedobór witaminy D jest silnie powiązany z występowaniem różnych skutków zdrowotnych, w tym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Co ustalono na podstawie badań? Metaanaliza [...]
[...] kostną. Co więcej, dieta redukcyjna może wykazywać dużo większe braki witaminowo-mineralne, co może wiązać się z koniecznością wykorzystania większych dawek wapnia, witaminy D3 i witaminy K2. Po trzecie i najważniejsze - brak treningu oporowego Obecnie nauka potwierdza, że odpowiednio skonstruowany trening siłowy jest tym elementem, [...]
W Internecie powszechnie uważa się, że kortyzol jest główną negatywną postacią i że jego oddziaływanie na ustrój jest tylko szkodliwe. Jest to nie tylko błędny, ale i absurdalny pogląd. Kortyzol powstaje w korze nadnerczy, jego wydzielanie zależy od funkcjonowania podwzgórza i przysadki. Jest to bardzo podobna oś dla powszechnie znanej dotyczącej [...]
Agresywne zachowania definiuje się jako czyny, które bezpośrednio mają na celu szkodzenie innym. Według różnych danych około 51% nastolatków wykazuje wysoki poziom agresji w szkole średniej, a skłonność do agresji ma największy trend wzrostowy w okresie dojrzewania. Źródła: Yang, Y., Zhu, H., Chu, K., Zheng, Y., & Zhu, F. (2023). Effects of [...]
Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas. Podsumowanie Jesteś w [...]
[...] jak i regeneracji. W związku z tym wiele osób poszukuje suplementacji, która wspomaga znacznie regenerację organizmu. Jedną z tego typu substancji jest niagen, pochodna witaminy B3. Jakie właściwości niesie za sobą wzrost NAD+? Otóż głównym zadaniem związku jest utrzymanie organizmu w stanie homeostazy. Oznacza to, że wszelkie mutacje [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
Magnez zaraz obok witaminy D3 stanowi jeden z kluczowych elementów diety osoby trenującej. Jego odpowiedni poziom warunkuje wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie. O czym należy pamiętać? Niski poziom testosteronu czy IGF-1 w wyniku niedostatecznej podaży magnezu w diecie, to tylko niektóre z konsekwencji jego niedoborów. Musimy [...]
[...] organizm szybko i efektywnie wykorzystywane. Profil aminokwasowy jest zbliżony do tego, który obserwuje się w mięsach, a dodatkowo w podrobach spotkać można solidne dawki witaminy A, witamin B12 i B2, a także żelaza i cynku. Co więcej, w podrobach znajdują się cenne związki aktywne biologicznie, takie jak koenzym Q10, czy fosfatydyloseryna [...]