Hey, przeglądając zasoby komputera znalazłem moją pracę, która zajęła drugie miejsce w konkursie działu odżywianie, w lipcu '08. Może się komuś przyda do czegoś Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej ? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę. Organizm sportowca jest bardzo złożonym systemem. System ten [...]
Ostatnio znalalem kolejny artykul odnosnie "szybkiej" rzezby naszego ciala mam nadzieje ze komus sie przyda. Chcesz się szybko dorzeźbić? Oto dziesięciostopniowy plan, praktycznie testując każdy zalecenie, ukierunkowane na uzyskanie możliwie najlepszej rzeźby mięśni. Jest on niesamowicie łatwy do wykonania i pozwala na osiągnięcie celów, jakie się [...]
Dieta dla grupy krwi A Wg autora przodkowie osób posiadających tą grupę krwi zajmowali się rolnictwem - prowadzili spokojne i życie, uprawiając rośliny i żywiąc się niemal wyłącznie pokarmem pochodzenia roślinnego. Konsekwencją tego ma być niski poziom kwasów żołądkowych, co powoduje trudności z trawieniem mięsa. Ludzie z grupą krwi A mają [...]
Witam,znalazłem kila ciekawych informacji o zakwaszeniu organizmu wiele osób pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy ,że może mieć zakwaszony organizm, więc zachęcam do przeczytania. Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i [...]
[...] i łakocie, poza domem, przekąski Skala trudności: * Składniki: Garsc rodzynek Garsc fig suszonych Garsc daktyli Garsc orzechow wloskich Garsc suszonych owocow, jak np. wisnie, zurawiny, jagody, morele etc. Przepis: Powyzsze skladniki zmielic dwukrotnie w maszynce do miesa. Rolowac male kulki w lekko wilgotnych dloniach. Rolowac w ziarnie [...]
Witam ! Znalazlem niedawno w necie pewna tabele z wagami produktow , wiem ze byl juz taki temat ale ta jest znacznie rozwinieta Nie wiem czy bedzie tolerowany tutaj ten artykul bo znalazlem go z konkurencyjnego forum a tam pisali ze oni gdzie indziej znalezli hehe wiec w razie czego prosze usunac temat badz edytowac moja wypowiedz. Postanawiam [...]
Zielony groszek Plusy: To dobre źródło białka i węglowodanów niezbędnych do pracy mięśni. Groszek powinny więc jeść osoby aktywne. Minusy: Zawiera sporo puryn, z których powstaje kwas moczowy. To zaś sprzyja atakom dny moczanowej. Pomidory Plusy: Dostarczają sporo potasu, który reguluje ilość wody w organizmie i obniża ciśnienie krwi. Po [...]
Witam się i ja:) Na forum od lat, miewam zrywy ćwiczeniowe, nawet jeden zryw z dziennikiem:) Kiedyś sumiennie odwiedzałam pakernię 2-3 razy w tygodniu i miałam z tego sporo funu. Wspinam się od 5-6 lat, niestety również z przerwami. Cel ujędrnić ciało i zmniejszyć otłuszczenie, pod którym chowają się już nawet jakieś niewielkie mięśnie, a później [...]
myślę że warto przeczytać Człowiek posiada pięć zmysłów, dzięki którym może kontaktować się z otoczeniem. Jednym z nich jest wzrok. Narząd wzroku składa się z wielu skomplikowanych, precyzyjnych mechanizmów, których skoordynowane działanie umożliwia odbieranie bodźców świetlnych i przetwarzanie ich na wrażenia wzrokowe, czyli obrazy. Prawidłowe [...]
Wiecie o tym, że nie jestem fanem treningu aerobowego. Szczerze mówiąc, uważam, że nie ma żadnych korzyści treningu tlenowego, których nie można byłoby osiągnąć treningiem siłowym lub anaerobowym, i że wywiera znaczące negatywne skutki zdrowotne. Zgadza się, czy wiesz, że wysiłek aerobowy zwiększa stres oksydacyjny, chronicznie podnosi [...]
Wątroba jest największym narządem naszego organizmu, zbudowanym z tysięcy komórek zwanych hepatocytami. Odgrywa ważną rolę w układzie pokarmowym, wydzielniczym i wydalniczym uczestnicząc w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek. Szczególne znaczenie ma wytwarzanie przez nią żółci niezbędnej dla trawienia tłuszczów i fibrynogenu [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Jako pierwszy posłużył się tym terminem dr P.A. Crapo w 1976 roku. Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające miejsce po spożyciu danego [...]
KALORIE I TŁUSZCZ W POSIŁKACH Od dawna wiadomo, że właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiedniej diety to połowa, a niektórzy znawcy sprawy twierdzą, że nawet 80% kulturystycznego sukcesu. Przestrzeganie godzin posiłków, ilości wypitej wody, czy wreszcie rodzaju spożywanego pokarmu są równie istotne jak intensywny, regularny i profesjonalny [...]
/SFD/Images/2016/9/16/faa032a5281a45ba9b51f2b5ab5f1cc5.jpg Opis Wyjątkowa formuła roślinna zawierająca 26 organicznych składników owocowych i warzywnych! Produkt ten jest wolny od sztucznych substancji słodzących Zawiera stewię - powszechnie znane źródło naturalnych substancji słodzących VITA GREENS & FRUITS to niezwykła mieszanka roślinna bogata [...]
Wiadomo jest, że szczególnie rozdzielne odżywianie jest najbardziej dostępnym i równocześnie niewywołującym żadnych dolegliwości, wariantem obniżenia wagi, który można praktycznie polecić każdemu. Sedno w tym ze żołądek ma głownie kwasowe środowisko. Dwunastnica, proste przedłużenie żołądka, poosiada głównie zasadowe środowisko. Oba środowiska są [...]
Witam, dawno mnie tutaj nie było z różnych powodów. Niemniej teraz postanowiłem pomóc swojej dziewczynie w uzyskaniu jej wymarzonej sylwetki i razem z nią zacząłem chodzić na siłownię, by móc jej pokazać jak wykonywać ćwiczenia, udało mi się ułożyć dla niej trening, a teraz chcę rozpisać dla niej dietę. Pisząc dietę posiłkowałem się poniższymi [...]
Witam. mam pytanie , mianowicie , czy możecie mi poradzić jakie produkty wybrać do diety niskowęglowodanowej?? jem tak... I posiłek- 09.00 II posiłek- 12.00 III posiłek- 15.30 IV posiłek- 19.30 V posiłek- 23.00 Produkt Zawartość węglowodanów w gramach Ryby, drób, mięso, jaja 0 Tłuszcze Oliwa z oliwek, 0 Olej rzepakowy, słonecznikowy itd. [...]
Dieta strukturalna Zwana także dietą dr Marka Bardadyna, w swoich założeniach zaleca komponowanie menu ze specjalnie wyselekcjonowanych produktów. Wszystkie zalecane produkty (lista produktów strukturalnych), zawierają minimalną ilość kalorii przy maksymalnej zawartości witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie [...]
W tym opracowaniu chciałbym zwrócić waszą uwagę na właściwe komponowanie posilków co w konsekwencji wpłynie na odpowiednie utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Spożywane przez nas produkty różnią się między sobą zawartością pierwiastków zakwaszających i alkalizujących. W naszych dietach (a przy najmniej w mojej) dominuja takie produkty jak: [...]
Witam Chciałbym Wam przedstawić kilka porad dotyczących produktów,które powinny znalezc się w każdego jadłospisie.Myślę,że dobrze jest wiedzieć,czego tak naprawde nam potrzeba-jezeli nawet nie do szczescia,to przynajmniej dla zdrowia Bo chociaz zyjemy coraz dluzej,to jednak starzejemy sie coraz wczesniej. Produkty [...]