Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest momentem, gdy zaburzenia metaboliczne czy też zmiany adaptacyjne organizmu, które miesiącami podtrzymywały zapasy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej, mają ulec poprawie. Oznacza to, że oprócz wykorzystania typowej suplementacji okołotreningowej, której działanie ukierunkowane jest na wsparcie [...]
[...] migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać z [...]
[...] dodatkowe komplikacje, zamiast przynieść oczekiwane efekty, utrudniają cały proces kształtowania wydolności. Jako że prym wśród diet „modnych” wiodą obecnie diety roślinne, warto wiedzieć, czy ten sposób odżywiania jest dobry dla biegaczy, zwłaszcza długodystansowych. Żywienie w sportach wytrzymałościowych Treningi sportów wytrzymałościowych to [...]
[...] które zaczęły trenować. Większość uzyskanych efektów zapewniał trening, a nie 15 g protein, co jest ilością absurdalną i niewystarczającą, szczególnie biorąc pod uwagę zawartość protein w diecie (0.9 g białka na kg masy ciała to ilość dla osoby obłożnie chorej, leżącej w łóżku, a nie trenującej). Nie wydaje się prawdopodobne, by jednocześnie [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Substancje ergogeniczne, czyli takie, które usprawniają organizm, poszukiwane są przez ludzkość od tysięcy lat. Doskonałym przykładem takiej substancji ergogenicznej jest posiadająca bogatą historię badań naukowych kreatyna, którą opisano w przeglądach międzynarodowego stowarzyszenia żywienia sportowego (ISSN) z lat 2017 i 2007. Przyszłe badania [...]
[...] może wywoływać dyskomfort. Ponadto często infekcje te wiążą się z utratą lub ograniczeniem zmysłów węchu i / lub smaku, co dodatkowo osłabia apetyt. Po tego typu chorobach warto zadbać o lekkostrawną dietę, wysoką podaż płynów i składników mineralnych oraz witamin. Przydatne może być zastosowanie elektrolitów, by zrekompensować straty [...]
[...] do zatrzymania negatywnych zmian wywoływanych w organizmie przez nadmiar cukru czy tłuszczy utwardzonych. Wręczając komuś bliskiemu lub samemu / samej sobie coś słodkiego warto rozważyć sięgnięcie po nowe pralinki bez cukru i oleju palmowego, które dostępne są w 2 wersjach smakowych: czekoladowej z nugatowym nadzieniem oraz biało-czekoladowej [...]
[...] naukę, jak i pracę, czy dobrowolne aktywności w czasie wolnym, a także uprzykrza relacje międzyludzkie. Istnieje szereg czynników, które osłabiają odporność organizmu, zatem warto zadbać przynajmniej o te, na które ma się jakikolwiek wpływ. Kiepski stan odżywienia a przeziębienia Czynnikami związanymi ze stanem odżywienia, które kształtują [...]
[...] ma osoby na świecie, która chociaż raz w życiu nie jadła ciastek. Te produkowane od wieków wypieki znane są każdemu. Przez stulecia stworzono niezliczone rodzaje słodyczy, warto wymienić ciastka kruche i miękkie, z dodatkami owoców lub orzechów, z polewami, galaretkami lub posypane cukrem. Marka ALLNUTRITION wyszła naprzeciw oczekiwaniom [...]
Pojawienie się napoju izotonicznego na rynku zrobiło małą rewolucję w segmencie napojów sportowych. Produkt ten był ochoczo reklamowany jako sposób na efektywniejsze nawodnienie niż klasyczna woda. Co takiego zawiera w sobie izotonik, że jego skuteczność nawodnienia organizmu jest dużo wyższa niż przez pozostałe napoje?
[...] również zielona herbata, kofeina (mobilizacja i utlenianie tkanki tłuszczowej), białko serwatkowe (wpływ na metabolizm, wydatkowanie energii). Sprawdź koniecznie: Czy warto stosować białko podczas redukcji? Czy sam trening jest skuteczny dla poprawy stanu zdrowia? Celem badania było ustalenie wpływu sześciotygodniowego programu ćwiczeń z [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
[...] jogurtu, owsianki, omleta — gdzie tylko chcesz. Zapewnisz sobie dzięki temu w diecie większą ilość błonnika, białka i kilku istotnych dla zdrowia minerałów. Co więcej, możesz wspomóc swoje odchudzanie, ponieważ dzięki zawartości błonnika łatwiej zapanujesz nad swoim apetytem, nie będziesz mieć skoków cukru we krwi ani problemów z wypróżnianiem.
[...] półce z wegańskimi (i to jeszcze w tygodniu wegańskim) powinien być odpowiednio oznaczony. Jeśli już w sklepach robi się specjalne półki dla osób, które nie jedzą mięsa, to warto by było posegregować produkty i oznaczyć odpowiednimi etykietami, np. tak jak jest to w dziale alkoholu z oznaczeniami win (wytrawne, półsłodkie, słodkie). Patrząc na [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
Kiedy już mamy „wytrenowaną”, ukształtowaną proporcjonalnie sylwetkę „bogini”, to wdzięk, doskonała prezencja i prezentacja być może „poniosą ją” na sam szczyt stawki. Uroda zawodniczek bikini „potrafi być” wielkim atutem. Osobiście „dzielę” zawodniczki na „te”, które powinny [...]
Sezon grillowy rozpoczęty, zatem warto rzucić okiem na wegańskie odpowiedniki kiełbasek. Oczywiście można sobie upiec paprykę, cukinię, kromkę chleba, ale dlaczego nie korzystać z uroków grillowania w pełni? Kiełbaski z One Day More zainteresowały mnie ze względu na swój skład. Zrobione zostały z białka grochu, a większość, które do tej pory [...]
[...] elektrycznym i tradycyjnym i myślę, że także w piekarniku. Polecam jednak kontrolować wszelką obróbkę cieplną, żeby nie doprowadzić do wysuszenia. Jak smakują? Na początek warto zaznaczyć, że mają przyjemną strukturę, nie rozpadają się, są zwarte. W smaku niczym szczególnym się nie wyróżniają, niestety nie czuć nawet tej paprykowej przyprawy. [...]
[...] oraz chęć kontrolowania spożywanych kalorii sprawiają, że coraz rzadziej w plecaku lub torbie znajduje się spontanicznie kupiona przekąska, która najczęściej bywała małowartościowa w kontekście dostarczanych mikro i makroelementów. Osoby świadome potrzeb organizmu bardzo często wybierają na takie wyprawy zdrowe kanapki lub wrapy przygotowane [...]