[...] z HFCS lub sacharozy), nie wykazały żadnych zmian, ani w skurczowym ani rozkurczowym ciśnieniu krwi lub stężeniu glukozy. Cholesterol HDL zmniejszył się o <1 mg / dl, a triglicerydy zwiększyły się o 10% (104,1 ± 51,8 mg / dl do 114,1 ± 67,4 mg / dL)”. Heden i wsp. nie stwierdzili wpływu umiarkowanego dziennego spożycia [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]
Dla wielu osób wykluczanie z diety części (wegetarianie) lub wszystkich (weganie) produktów pochodzących od zwierząt stało się swego rodzaju religią. Dyskusja z fanatykami nie ma żadnego sensu, są odporni na wszelkie racjonalne argumenty. Nie brakuje też neofitów. W ostatnich kilku latach „nawrócenia” doznał siedmiokrotny Mr. Olympia, który przez [...]
Większość trenujących osób chce poprawić nie tylko ilość muskulatury (objętość włókien mięśniowych), ale też jej jakość, czyli zwiększyć odtłuszczenie sylwetki. Wraz ze stopniowym spadkiem ilości tłuszczu w ustroju, można odnotować nie tylko wzrost atrakcyjności sylwetki, ale też poprawę kluczowych parametrów zdrowotnych. Podsumowanie Efekty [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Nazwa tauryny pochodzi od łacińskiego słowa "taurus", co oznacza "byk", ponieważ po raz pierwszy została wyizolowana z żółci byka w XIX wieku. Ze względu na jej obecność w popularnych napojach energetyzujących, wielu ludzi kojarzy taurynę głównie z tymi produktami i ich pobudzającym działaniem. W rzeczywistości tauryna jest ważnym związkiem dla [...]
Stosowanie niektórych leków na obniżenie cholesterolu to pewnego rodzaju plaga, która wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wlicza się w to na przykład zaburzenia hormonalne, czy niedobory witamin. W wielu przypadkach, zanim sięgnie się po leki na receptę warto skorzystać z nieco bardziej naturalnych i bezpieczniejszych metod. [...]
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z [...]
[...] zmniejszają hipertriglicerydemię. Wyniki tego eksperymentu sugerują, że biotyna może być stosowana w leczeniu hipertriglicerydemii. Co warto zapamiętać? Trójglicerydy (lub triglicerydy) to inaczej tłuszcze, które krążą sobie we krwi transportowane przez VLDL i LDL. Wspomniane lipoproteiny (VLDL i LDL) są swojego rodzaju klatkami, w których [...]
[...] dłuższe są te łańcuchy, tym więcej organizm musi się „napracować” nad ich wchłanianiem przed wykorzystaniem do specyficznych funkcji biologicznych. MCT to średniołańcuchowe triglicerydy (ang. medium-chain triglycerides), które zawierają od 6 do 12 atomów węgla. Do MCT zalicza się kwasy kapronowy (6 atomów), kaprylowy (8), kaprynowy (10) oraz [...]
jaki powinien być prawidłowy poziom triglicerydów u mężczyzny w wieku 55 lat. Jeżeli poziom triglicerydów wynosi 301 mg/dl, to jakie są , lub mogą być , konsekwencje dla zdrowia teraz i w przyszłości?
[...] proste i tłuszcze złożone. Lipidy proste składają się wyłącznie z węgla, wodoru i tlenu. Do tłuszczów prostych zaliczane są estry glicerolu i kwasów tłuszczowych, czyli triglicerydy lub inaczej triacyloglicerole. Należą do tej grupy także woski, które również są estrami, ale wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi innych niż glicerol. Lipidy [...]
[...] organizmu w ciągu owych dwóch godzin po posiłku, to generalnie mamy pięć możliwości. 1) zamiana na glikogen w wątrobie 2) zamiana na glikogen w mięśniach & 3) zamiana na triglicerydy w wątrobie 4) zamiana na triglicerydy w tkance tłuszczowej 5) zamiana na cholesterol W pierwszej kolejności są komórki mięśniowe i wątrobowe, gdzie odkładana [...]
[...] energii zależy od intensywności wysiłku. Mało intensywne rodzaje aktywności, np. chodzenie, silnie pobudzają lipolizę w obwodowych komórkach tłuszczowych, natomiast triglicerydy zgromadzone w mięśniach mają niewielki udział w całkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale. Małe jest również zużycie węglowodanów: [...]
[...] energii zależy od intensywności wysiłku. Mało intensywne rodzaje aktywności, np. chodzenie, silnie pobudzają lipolizę w obwodowych komórkach tłuszczowych, natomiast triglicerydy zgromadzone w mięśniach mają niewielki udział w całkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale. Małe jest również zużycie węglowodanów: [...]
[...] energii zależy od intensywności wysiłku. Mało intensywne rodzaje aktywności, np. chodzenie, silnie pobudzają lipolizę w obwodowych komórkach tłuszczowych, natomiast triglicerydy zgromadzone w mięśniach mają niewielki udział w całkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale. Małe jest również zużycie węglowodanów: [...]
[...] jest natomiast najbardziej nasilone podczas aktywności umiarkowanej, np. podczas swobodnego biegu. Przy takiej intensywności wysiłku wolne kwasy tłuszczowe w surowicy i triglicerydy w tkance mięśniowej w równym stopniu przyczyniają się do całkowitego utleniania tłuszczów W czasie bardzo intensywnego wysiłku całkowite utlenianie tłuszczu [...]