Środki przeczyszczające to jedne z najczęściej kupowanych leków bez recepty. Nic dziwnego, skoro szacuje się, że problemy z wypróżnianiem ma co trzecia osoba. Siedzący tryb życia, nieregularne posiłki zbyt mało warzyw, dużo stresu i brak snu, to jak żyjemy, sprawia, że coraz częściej cierpimy z powodu zaparć. Reklamy zachęcają do zastosowania [...]
[...] jaj... codziennie! Z jego wypowiedzi wynika, że zjadał 10 białek co 1,5- 2 godziny. Zhang Nu powiedział, że absorpcja i wykorzystanie białka w jajach jest bardzo wysokie, a trawienie jest szybkie. Co robił z żółtkami? Wyrzucał, ze względu na zawartość tłuszczu, przez co łatwo mógłby przekroczyć liczbę kalorii. Spotkał się przez to z niemałą [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
[...] zwiększyć wydatek energetyczny i ułatwić redukcję tłuszczu. Piperyna i kapsaicyna Piperyna i kapsaicyna, to alkaloidy wzmagające wydzielanie soków trawiennych, wspomagając trawienie. Poza tym hamują apetyt, naturalnie reguluje gospodarkę cukrową i tłuszczową. Są również jednymi ze składników, które w największym stopniu wzmagają proces [...]
[...] odgrywają niezwykle ważną rolę w zdrowiu. Podsumowując Bakterie jelitowe mogą odgrywać kluczową rolę w kontrolowaniu masy ciała, wpływając na wybory żywieniowe, jak i trawienie, oraz przyswajanie kalorii z żywności. Skład flory jelitowej wpływa na wchłanianie składników odżywczych. Może to również mieć wpływ na masę ciała. Niestety nie [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Zdrowe odżywianie jest istotne nie tylko dla utrzymania zgrabnej sylwetki, ale także (a raczej przede wszystkim) dla naszego zdrowia. Jak to się mówi — jesteś tym, co jesz. Ważne jest zatem, by żywność, którą zjadamy, pochodziła ze sprawdzonego źródła, była jak najmniej przetworzona i pełna witamin, minerałów i innych składników odżywczych. [...]
Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]
[...] różnych chemikaliów. Nawadniaj organizm Nawodnienie organizmu to obok żywienia jeden z fundamentów w dobrze zbilansowanej diecie. Jest niezbędne do funkcji takich jak trawienie, przemiana materii czy procesy metaboliczne. Dbając o odpowiednie nawodnienie organizmu, nie tylko wpływamy na nasze zdrowie i samopoczucie, ale również [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Jedzenie jest czymś więcej niż tylko uzupełnieniem energii. Kiedy, co i ile zjadamy, w dużej mierze wynika z czynników społecznych, psychologicznych i kulturowych. Głęboko zakorzenione przekonania o jedzeniu i masie ciała, mają duży wpływ na to, co jemy, kiedy i ile. Podsumowanie Większość zjadanych przekąsek nie jest motywowana głodem. Pamiętaj [...]
Ogórki są świetną przekąską, czy to same, czy jako dodatek do kanapek lub smakowitego burgera. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad korzyściami płynącymi z samego soku, w którym pływają? Sok z marynaty może mieć wiele korzyści pozytywnie wpływających na organizm. Ponadto stwierdzono również, że picie soku z ogórków kiszonych może pomóc nam [...]
[...] w znacznie większych ilościach, niż ludzie zachodu, obejmują tempeh i natto. Fermentowane pokarmy będące dobrym źródłem bakterii probiotycznych, pomagają utrzymać prawidłowe trawienie i podnoszą odporność organizmu. Bakterie jelitowe również odgrywają rolę w zdrowiu metabolicznym. Japończycy, ze względu na swoją skłonność do fermentacji żywności, [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS) to nawracające schorzenie związane z zaburzeniami ruchliwości jelita charakteryzujące się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Głównymi objawami zespołu jelita drażliwego są bóle brzucha z występującymi zaparciami lub biegunką. Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego [...]
Ostatnio wśród sportowców i entuzjastów sportu jest duże zainteresowanie żywieniem i suplementami, które wpływają na florę jelitową. Istnieją badania, które pokazują poprawę zdrowia, lepsze działanie układu odpornościowego, jak i większą wydolność i efektywność, gdy probiotyki i prebiotyki obecne są w diecie. Mają one bezpośredni i korzystny wpływ [...]
Sonja Mötteli i wsp. przeprowadzili niezmiernie ważny eksperyment, który pokazuje, dlaczego ludzie nie potrafią wybierać zdrowych produktów żywnościowych. Niniejsze badanie jest pierwszym, w którym eksperymentalnie zbadano, w jaki sposób konsumenci definiują zdrowe i zrównoważone wybory żywieniowe, w porównaniu z normalnymi wyborami i [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]
Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
Jeżeli chodzi o Twoje zdrowie, to żaden temat nie jest tematem tabu. O zaparciach mówimy niechętnie, a jest to dolegliwość, która dotyczy wielu osób. Braku wypróżniania przez dłuższy czas nie można ignorować, ponieważ może to doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Podsumowanie Zaparcia nie są niczym przyjemnym, więc warto działać [...]