[...] ile węglowodany, czyli 4 kcal w 1 g. Znacznie bardziej kaloryczne są natomiast tłuszcze ze stosunkiem 9 kcal w 1 g substancji. Białka potrzebują jednak więcej czasu na strawienie się w organizmie niż węglowodany, dlatego zaleca się je na diecie odchudzającej. Proteiny są bowiem sycące i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, więc [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
[...] większą ilość białka, a jeszcze mocniej obniżono zawartość węglowodanów i tłuszczów. Odżywki typu WPI zawierają nawet 90% białka. Co więcej, izolaty charakteryzuje szybsze trawienie, a co za tym idzie, nasze mięśnie otrzymają szybciej zastrzyk aminokwasów. Jakie jest zastosowanie odżywki białkowej? Osoby trenujące bazują na specjalnie ułożonym [...]
[...] (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu starzenia/dojrzewania, a zatem prawdopodobnie przyspiesza trawienie i przyspiesza pojawianie się aminokwasów w krążeniu. Ser Cheddar czy mleko? Celem tego badania było scharakteryzowanie odpowiedzi aminokwasowej po spożyciu 65 g (20 [...]
[...] anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Szczególnie poleca się go przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci. Pobudza apetyt, reguluje trawienie. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka, które również dla osesków ma właściwości wiatropędne i rozkurczowe. Anyż ma działanie łagodzące nieżyty dróg [...]
[...] sposobów odżywiania! Zaleca rozdzielne spożywanie produktów białkowych i węglowodanowych w połączeniu z dużą ilością warzyw i owoców. Dieta opieraja się na założeniu, że trawienie białek odbywa się w żołądku, w środowisku kwaśnym a węglowodanów, w dwunastnicy i jelicie cienkim w środowisku zasadowym, co rzekomo powoduje nie trawienie i psucie [...]
[...] że u osób otyłych na drodze do gromadzenia lipidów nie pojawia się żadna przeszkoda trawienna ani metaboliczna; stąd użyteczność produktów pochodzenia roślinnego, których trawienie wymaga wysiłku. Problemy związane z rozwojem otyłości dotyczą nie tylko, jak się dotąd wydawało, Stanów Zjednoczonych. Także w społeczeństwach innych państw [...]
[...] zazwyczaj nie wywołują niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, lub stosować preparaty laktazy (dostępne w aptekach). Laktaza jest enzymem, odpowiedzialnym za trawienie cukru mlecznego - laktozy. Jego brak w przewodzie pokarmowym w starszym wieku powoduje kłopoty z trawieniem mleka. Preparat laktazy należy zażyć bezpośrednio przed [...]
[...] na posiłek? Prosta prawda jest taka, że większa ilość protein po prostu potrzebuje większego czasu, aby się strawić i zostać zutylizowanym. Dla wskazania konkretnych liczb, trawienie standardowego posiłku jest wciąż niekompletne po upłwie pięciu godzin. Aminokwasy są nadal wpuszczane w krwioobieg i absorbowane w mięśniach. Nadal jesteś wtedy [...]
[...] i pepsynę. Zgodnie z prawem chemii dwie przeciwne substancje (kwas i zasada) nie mogą działać równocześnie. Neutralizują się nawzajem. Gdy jesz białko i skrobię, trawienie jest wybiórcze lub całkiem zatrzymane. Niestrawiony pokarm stanowi pożywkę dla bakterii, które poddają go fermentacji i rozkładają, przyczyniając się do [...]
[...] jak owoce i miód. Do każdego posiłku powinny być zastosowane jarzyny i to nie ze względu na dużą ilość witamin ale także przez celulozę w nich zawartą. Ułatwia ona dobre trawienie i wydalanie z organizmu niestrawionych resztek. W pożywieniu równocześnie należy dostarczać organizmowi protein pochodzących z mięsa, ryb, drobiu, mleka, protein [...]
[...] jak owoce i miód. Do każdego posiłku powinny być zastosowane jarzyny i to nie ze względu na dużą ilość witamin ale także przez celulozę w nich zawartą. Ułatwia ona dobre trawienie i wydalanie z organizmu niestrawionych resztek. W pożywieniu równocześnie należy dostarczać organizmowi protein pochodzących z mięsa, ryb, drobiu, mleka, protein [...]
[...] budowania beztłuszczowej masy ciała powinny być optymalne. Często podnoszonym argumentem, poglądem przeciwko spożywaniu znacznych ilości tłuszczy w posiłku jest wolniejsze trawienie. Nic bardziej mylnego nie można było wysnuć. U osób stosujących ŻO tłuszcz jest szybko wychwytywany, wchłaniany w jelicie (chylomikrony) i kierowany, uwalniany do [...]
[...] ani ich potraw czy przetworów dlatego że są w innej części układu trawiennego trawione najlepiej jeśc owoce rano potem 2 godziny przerwy i można jeść warzywa .(Aby poprawi trawienie i obniyżyć cholestrol powinno się spożywać przynajmniej 2 łyżki stołowe dla dorosłych lub 1 dla dzieci poniżej 12 lat -Linozy lub Nopaliny co poprawia trawienie i [...]
[...] nie zostanie ono wyposażone we wszystkie niezbędne dodatki gwarantujące: adekwatny do potrzeb pasaż jelitowy, (czyli odpowiednio długie przebywanie w jelitach zapewniające trawienie i wchłanianie) odpowiednie wchłanianie, rozłożenie na aminokwasy, szybką syntezę własnych białek ustrojowych, ich transport do miejsc docelowych itd.? Powyższą [...]