[...] Wygląda na to, że mam skrajną anemię (obniżone WBC, RBC, HGB). Dziś udam się do lekarza rodzinnego żeby rozwiązać problem. Żelaza w diecie mam dość sporo (wieprzowina, szpinak, kasze jaglane itd.) chociaż mógłbym zwiększyć podaż i spojrzeć na wyniki za tydzień. Cholesterol podwyższony, bo jednak tego tłuszczu jest trochę w diecie. [...]
[...] przyjmuje ją wraz z kolagenem dla lepszej wchłanialności). Beta karoten jest u mnie codziennie spożywany w postaci marchwi (chrupię marchew lub dwie gdy mam ochotę) papryki, szpinaku. Wapno przyjmuje w postaci suplementu. Ogólnie elektrolity zapewniam z wody wysoko zmineralizowanej (np. Muszynianka). Orzechy włoskie spożywam raz na kilka dni, ale [...]
[...] pełnowartościowego białka. A przynajmniej na to wskazują dane usda.gov (chyba że się mylą). Brakuje 10,57mg lizyny na gram białka. Można to "naprawić" dodając do np. szpinaku/jarmużu w proszku + sproszkowany korzeń maca. Szpinak/jarmuż w proszku dodają jakieś 9mg nadwyżki lizyny na gram białka, więc pasuje dodać jeszcze jakieś 2mg z [...]
[...] makaron aby się nie skleił bądź był lepszy w smaku. Czytałem tutaj mnóstwo artykułów na temat diet przypuszczając że głównym czynnikiem jest rozkład makro. Jesli chodzi o deficyt witaminy C to przecież Np. podając kapuste czy buraki do ziemniaków, to ktoś może napisać żebym dał szpinak czy marchew (wit.A) bo też mam deficyt tak ja to rozumiem.
Generalnie warzywa powinno się wliczać, spokojnie można z nich dostarczyć ok. 200kcal, a nawet więcej ( nie mówię tutaj o zielonych takich jak np: szpinak czy rukola ).Wpisz przykładowe jakie zamierzasz spożywać, nie bój się również owoców. Wpisuj oddzielnie tłuszcz na którym smażysz - nie wybieraj pozycji ,,smażony..'' dość sporo makaronu. Nie [...]
[...] produkty zawierające substancje hamujące wchłanianie jodu, czyt. goitogreny, a bogatym ich źródłem są m.in brukselka, rzodkiew, kapusta, kalafior, brokuły, brukiew, rzepa, szpinak, fistaszki etc. bowiem warto zaznaczyć, że odpowiednia obróbka termiczna (np: gotowanie) niweluje sporą ilość goiteogrenów. Istnieją przesłanki również ku temu, aby [...]
[...] jelit. To teraz tak na szybko przejeżdżając po niezbędnych mikroelementach i ich potencjalnych źródłach dla Ciebie z diety: Witamina A: marchew, wątróbka, jarmuż, szpinak (polecam szpinak, bo pełnowartościowe białko i wysokie wartości odżywcze) Witamina C: jarmuż, papryka (zależy jak tolerujesz), wątróbka, sok pomarańczowy, pomidor [...]
[...] jelit. To teraz tak na szybko przejeżdżając po niezbędnych mikroelementach i ich potencjalnych źródłach dla Ciebie z diety: Witamina A: marchew, wątróbka, jarmuż, szpinak (polecam szpinak, bo pełnowartościowe białko i wysokie wartości odżywcze) Witamina C: jarmuż, papryka (zależy jak tolerujesz), wątróbka, sok pomarańczowy, pomidor [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
[...] za mało kalorii. -omlet z 5 jaj i 70g owsianych z jogurtem i miodem -pierś 120g z mixem sałat polane sosem jogurtowo musztardowym plus pomidor,olej rzepakowy 5g -75g jaglana 120 pierś szpinak 100g ,rzepakowy 5g -75g ryż 120 pierś 2szt. kiszony ,warzywa mix -ser biały 125g, oliwa z oliwek 5g Zmieniony przez - kerad37 w dniu 2017-09-06 12:39:43
[...] -omlet z 5 jaj i 70g owsianych z jogurtem i miodem -pierś 120g z mixem sałat polane sosem jogurtowo musztardowym plus pomidor,olej rzepakowy 5g -75g jaglana 120 pierś szpinak 100g ,rzepakowy 5g -75g ryż 120 pierś 2szt. kiszony ,warzywa mix -ser biały 125g, oliwa z oliwek 5g nooo faktycznie dieta z fantazją tak jak zapowiadałeś - respect [...]