sos do spaghetti taki prosty i banalny -wołowina (mielona najlepiej własnoręcznie) -cebula -czosnek -marchewka -dobry przecier pomidorowy -zioła np. bazylia -sól,pieprz marchewkę, cebulę, czosnek posiekać podsmażyć na czym kto lubi i może, dodać wołowinę i dusić razem do miękkości mięsa następnie dodać przecier pomidorowy ,poddusić razem, doprawić [...]
[...] przez palce bo wtedy najłatwiej pozbyć się nasion). Mieszamy wszystko z tartą cebulą. Dodajemy oliwę, olej sezamowy, a następnie wyciskamy sok z imbiru i dodajemy do sosu. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso z żurawiną i nerkowcami wykładamy na talerz (bądź do miski) z sałatami i polewamy sosem. Na koniec dodajemy papryczkę chilli i [...]
[...] !. Należy tylko przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień na mały. 3) Nasz omlet-pizza jest gotowy gdy wierzch jest już "twardy". 4) Następnie smarujemy wierzch cienką warstwą sosu pomidorowego i posypujemy bazylią i oregano (dzięki temu ma zbliżony smak do pizzy) i zostawiamy pod pokrywką jeszcze chwilę by się ogrzał. Oto on : [...]
[...] pietruszkę startą na tarce i zalewamy wszystko wodą. Dusimy do miękkości mięsa. Woda powinna trochę odparować. Dodajemy przyprawy. Na końcu wrzucam czosnek. Powstały sos można zabielić śmietaną, a cebulę w przepisie można wcześniej podsmażyć na osobnej patelni. Kcal 1132 B/T/W 126/70/0 Liczyłam tylko mięso i 10g smalcu do podsmażenia [...]
[...] masło klarowane 1 cebula 250 g ziemniaków 2 ząbki czosnku słodka papryka w proszku, pieprz cayenne (lub do smaku) sok z 1/2 cytryny 200 g pomidorów (jeśli z puszki to z sosem) bulion 100 g surowych krewetek ok 150 g ugotowanej ciecierzycy 250 g filetów soli bez ości i skóry natka pietruszki Rozgrzać masło na patelni, dodać pokrojone cebulkę [...]
[...] pokrywką, niech się chwilkę podduszą, potem zdjąć pokrywkę, zarumienić z dwóch stron i są o wiele lepsze, a kształt zostaje nienaganny. Podawać z sałatką i pikantnymi sosami. Mężowi zrobiłam sos pomidorowy z dodatkiem czosnku (bez włoskich ziół) i powiedział, że to dobra kompozycja. Pomysł na kopytka zaczerpnęłam ze smakoterapii, ale [...]
[...] i mąkę. Placki wychodzą gęste - trochę więcej mąki i można by w ręka formować sznycelki. Smażyć na wolnym ogniu , na złoto z dwóch stron. Można do tego zrobić jakiś dobry sos, ale to już zostawiam pole do popisu. Ja zjadłam z sałatką i bardzo polecam tym, którzy lubią pikantne smaczki, a przy okazji chcą odpocząć od mięska ;-) Wrzucam skład z [...]
To ja wrzucam przepis na salatke :) - Świeże,umyte i pokrojone liście szpinaku, - garść Rucoli - losos wędzony ( ja daje z Lidla taki z pieprzem) - makaron pełnoziarnisty świderki - kiełki rzodkiewki - pestki slonecznika I do tego sos: -2-3 łyżki jogurtu naturalnego (lepszy gęstszy) - opcjonalnie łyżka majonezu - 2 łyżki musztardy - grubo [...]
[...] Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym. Czas: Na oko :P Zależy od wielkości buraków więc trzeba sprawdzać ale 20 minut minimum, aż zrobią się miękkie. Przed podaniem dorabiamy sos: 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka oleju, papryka ostra, papryka słodka, cynamon, miód, pietruszka :) Na zdjęciu całe danie- z pulpetami i ziemniaczkami. [...]
Uznajemy że wczoraj dzień pierwszy udany. Dzisiaj dzień drugi. W diecie na pewno wczoraj i dzisiaj trochę więcej tłuszczy bo wczoraj zrobiłam sos pieczarkowy na śmietanie a dzisiaj na śniadanie jajka zapiekane z awokado. Jeszcze wyjadam jakieś resztki, czyt. Biały chleb i czekoladki. Na szczęście małe bo moja porcja czyli dwie sztuki to tylko 10 [...]
[...] też być białe wino) - pół szklanki słodkiej śmietany - łyżka masła - drobno posiekana natka pietruszki - sól i pieprz do smaku Wykonanie: - Makaron ugotować al dente - Łososia pokroić i zrumienić na maśle - Dodać brandy (albo wino) i odparować trochę - Dodać śmietanę i gotować razem przez chwilę aż sos się zagęści - Przyprawić do smaku solą i [...]
[...] uzyskac wyraźniejszy smak kokosa.Dodajemy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kosteczkę, sól i pieprz do smaku. Całośc dusimy chwilę razem do momentu, aż sos lekko zgęstnieje i częśc zostanie zredukowana. Polewamy sosem ugotowany makaron, posypujemy startym parmezanem i odrobiną natki pietruszki i zjadamy wszystko ze smakiem [...]
Najlepsze na świecie sałatka %-) Kapusta pekińska (ilość dowolna ;) ) 150 dag pieczonej lub duszonej piersi z indyka 100 dag pomarańczy (ok 1/2 niedużej ) 20 dag sera pleśniowego 10dag orzechów włoskich 15 dag suszonej żurawiny pół małej czerwonej cebuli Sos: sok z 1/2 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 10 dag oliwy z oliwek (1 łyżka) cynamon (duuużo ) [...]
[...] makreli 50g avocado 200g grejpfruta( na zdjęciu jest 100g, bo reszta "się zjadła" zanim zdążyła trafić na talerz ;)) pół czerwonej cebuli pieprz balsamico ( u mnie gęsty sos balsamico o smaku figowym-idealnie pasuje! ) ew. cytryna do skropienia Co robimy? Kapustę pekińską szatkujemy, na to kładziemy obraną makrelę, avocado, grejpfruta i [...]
[...] ok 10 dag mrożonego szpinaku przyprawy (dowolne, ja dodałam sól, łagodną paprykę, imbir i zioła prowansalskie) rozgnieciony/starty ząbek czosnku ozdobniki: kapusta włoska sos pomidorowy płatki należy wcześniej namoczyć, a szpinak rozmrozić. gdy płatki wsiąkną wodę, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. miksujcie dosyć długo, bo [...]
[...] ( chodzi o to, żeby były drobniejsze,a nie żeby zrobiła się z tego mąka ) kawałki piersi panierować w płatkach a) wersja "fat" - usmażyć b) werska "fit" - upiec sos czosnkowy jogurt grecki ( lub np serek bieluch ) czosnek ( ok 5 ząbków ) ja i tak daję wiecej sól pieprz koperek salsa 4 pomidory pół cebuli kawałek zielonej [...]
[...] dodać do środka. Ser zetrzeć. Ucieramy ciasto , dodajemy składniki i do foremek. Piec 30 min w temp 180 stopni. Babeczki są bardzo dobre, puszyste . Ja zrobiłam do nich sos czosnkowy. Na zimno też dobre, fajna alternatywa do pracy. [...]
[...] -kawałek imbiru -cebulę -marchewkę -4 ząbki czosnku -ostrą papryczkę (ilość w zalezności od tego, jak bardzo ma palić ) -kurczak filet – 400g -olej kokosowy -sos sojowy -sól himalajska -kurkuma -pieprz -curry Co robimy? Ciechamy wszystko, co da sie pociachać. Rozgrzewamy olej kokosowy w duzymgarnku, wrzucamy pokrojone : cebulę, [...]