Sory flex za zalozenie tematu nie w tym dziale :) Jesli chodzi o sole to spozywam ich wlasnie bardzo malo. Kwasnych i ostrych potraw tez unikam bo zauwazylem ze to w szczegolnosci powoduje u mnie zgage. takze nie wiem czym to moze byc spowodowane. Czasami wystarczy ze zjem tam jakis twarozek czy cos i czuje jak zaczyna mnie palic. Wtedy zazwyczaj [...]
Zasinienie świadczy o istnieniu zakrzepów, które same powodują bolesność i muszą zejść - po to się stosuje sole heparyny (właśnie lioton/haematoven). "Wszystko jedno gdzie się żyje, Raz się chudnie, raz się tyje..."
masz rację, aminokwasów mamy około 24, dokładnie 25, a nowych szukają cały czas... Jednym z nich jest kwas glutaminowy, aminokwas o kwaśnym odczynie, którego solą jest glutaminian. Sole są pochodnymi kwasów, ale mają inne właściwości oczywiście... Wyżej napisałem Ci wzór kwasu glutaminowego, nie glutaminianu sodu... Ten wygląda inaczej, ale [...]
A ja solę odrobinę mięso oraz przyznam się szczerze, że gotując ryż/makaron zawsze dawałem łyżkę stołową do wody... Wg artykułu, który właśnie przeczytałem sól może powodować nadciśnienie oraz osteoporozę, jednakże żadnego z tych schorzeń nie mam. Czy może to być działanie długofalowe i czy naprawdę te ok. 10g soli dodane do wody na ryż może tak [...]
Tak, bocheńska wymiata ;) ale fajnie też stosować te sole zamiennie, bo każda działa troszkę inaczej i dostarcza organizmowi różnych składników- np. epsom fajnie uzupełnia magnez, siarkę i miedź. Sól z Morza Martwego jest bogata w magnez i potas- jest dobra m.in. na zakwasy i bóle mięśni. :) Sól bocheńską jakiego producenta polecasz? Sól [...]
[...] Otóż różnica ta wynika ze stopnia oczyszczenia białka. Albowiem koncentrat zawiera około 80% bialek, pozostałe 20% to cukry: laktoza, dodatki smakowe oraz tłuszcz, sole mineralne i woda związana. ( Woda związana jest to minimalna ilość wody zawsze pozostającej w nawet najsuchszym produkcie, jest to woda, której nie da się usunąć nawet w [...]
Przy 200mg bardzo mocno ciągnałem wodę, kiedy zszedłem na 100mg zauważyłem sporą poprawę. Napewno nie była to wina diety, ryżu nie sole, mięso bardzo delikatnie, laktoza praktycznie wyeliminowana i eglowodany tylko o niskim IG.
SKŁAD ODŻYWKI W 100 GRAMACH: WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:1499 KJ/358Kcal !!!!!!!!!!!!! WĘGLOWODANY: 74% BIAŁKO: 11%--SERWATKOWE TŁUSZCZ: MAX 2% SOLE MINERALNE: 8% ZAWARTOŚĆ WODY: MAX 4% TAK NA MARGINESIE SKŁAD BARDZO PODOBNY JAK W MEGA MASIE -WEIDERA
[...] L-glutamina, L-leucyna, hydrolizat białek wołowych, 3,2% tlenek magnezu, jabłczan L-argininy, L-walina, L-izoleucyna, 1,3% L-teanina, substancje przeciwzbrylające – sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu, barwnik – E 153. Niestety nie można wklejać linków z innych sklepów więc nie zmieszczę tutaj tabeli składu Największy [...]
Niekoniecznie zaraz grzybem, mogą to równie dobrze być różne sole wytrącone z wysychającej wody, która na pływalniach miewa różne domieszki. Zawsze można strząsnąć pyłek do wody i sprawdzić czy się rozpuści bez śladu.
znalazłem coś bardzo interesującego , na necie: CZY WSPÓŁDZIAŁANIE CYNKU I MAGNEZU NASILA METABOLIZM I ANABOLIZM W ORGANIZMIE?Czy obecnie w pożywieniu pierwiastki śladowe działają anabolicznie? Połączenie cynku i magnezu, dwóch pierwiastków, których skądinąd brakuje sportowcom, może zwiększac poziom hormonów anabolicznych. Magnez wchodzi w [...]
http://www.sfd.pl/Atak_tu%C5%84czyka.-t1015231.html placki z cukini http://www.sfd.pl/Najlepsze_placki_z_cukinii_by_Malinowa-t1123099.html ja trochę inaczej robie nie daje mąki lub deliaktnie jak masa strasznie rzadka wychodzi kroje sukinie na 4 wycinam nasiona i taką trę na tarce, solę i odczekuje ok 20 minut potem ją odsączm, daje mozarelle i [...]
[...] eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina). Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Typ budowy związków siarkowych zawartych w czosnku jest zbliżony się do kwasu liponowego (ALA) [...]