[...] można smażyć, piec w piekarniku, gotować czy grillować. Jest to mięso bardzo delikatne, więc szybko reaguje na temperaturę i jest gotowe do spożycia. Decydując się na smażenie trzeba pamiętać, że nie każdy rodzaj tłuszczu się do tego nadaje. Dłuższe smażenie wykonać można na smalcu, maśle klarowanym a krótkie na oleju kokosowym, [...]
ja polecam cos takiego: piers z kurczaka mąka czosnek granulowany przyprawa grilowa pikantna olej woda kostka rosolowe (warzywne lub drobiowe ew. grzybowe) sól i pieprz ryz Zaczynamy Pierwsza rzecza jaka trzeba zrobic to dokladnie umyć pierś z kurczaka Faza druga Pierś tniemy w kostkeczkę o wielkosci 2cm x 2cm x 2cm lub w paseczki o grubosci ok [...]
Pierś z kurczaka jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów. 1. Gotowanie Wg Twojej mamy jest niesmaczne, a gotowanie na parze? Przy umiejętności dobrego przyprawienia może wyjść na prawdę dobry posiłek. Np: 1. Umytą i osuszoną pierś kurczaka oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i posypać łagodną papryką. Odwróć na drugą stronę i zrób [...]
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze dwa pytania: 1. Dlaczego smazenie na teflonie (bez tluszczy) jest bardziej szkodliwe niz pieczenie? Pytam bo mam w domu takie ustrojstwo, ktore nazywa sie grill elektryczny: jest to po prostu teflonowa taca ('pofalowana') podlaczana do elektrycznosci. I tak sie zastanawiam, czy rozbita piers z kurczaka [...]
[...] że z racji tego, że dla całej rodziny gotuje mama jest to dla niej bardziej wygodne. Jednak w tym wypadku zachodzi znaczne ryzyko błędu związane raz z ubytkiem masy (smażenie, gotowanie, duszenie mięs), a z drugiej strony zwiększanie masy produktów surowych. Znam kilka osób, które liczą produkty po obróbce termicznej, acz do mnie to nie [...]
Wiadomo tez co do kwestii obróbki żywności, ze smażenie jest mniej zdrowe niż pieczenie, tu macie racje. Nie popadałbym tez w skrajności co do jakości żywności w sklepach. Np uważam ze lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie mięsa z nie sieciowego sklepu niż regularne jadanie przetworzonej wiejskiej szynki/kiełbasy od gospodarza. Mam dostęp do [...]
najlepsza to by była gotowana na parze bo nie traci wtedy tylu cennych kalorii co po innej obróbce cieplnej np: gotowanie, smażenie, pieczenie,najlepiej to ugotuj sobie ryż i pierś z kurczaka(odzielnie) i zjedz to, do ryżu można tez dodać przyprawę curry wtedy zmieni on kolor na żółto !!!!!!! pzdr
Smażenie jest jednym z podstawowych sposobów obróbki termicznej żywności. Przez wiele osób demonizowane, jako niezdrowe i jedna z pierwszych rzeczy, z jakich należy zrezygnować, zmieniając swoje nawyki żywieniowe. W rzeczywistości jednak nie jest to prawdą. Istotne jest to: - co smażymy, - w jaki sposób, - na czym, - jak długo. Przestrzegając [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
A dlaczego smażenie nie jest dobre?Mimo że bez oleju, panierek. Właśnie jak tak robię mięso nie jest suche, co da się zjeść, bo od takiego soczyście suchego to po prostu nie mogę na kurczaka patrzeć
[...] pizzę. I w moim wypadku to wygląda tak, że albo dieta będzie zdrowa, albo smaczna. Pomiędzy raczej nic nie ma, bo nie lubię warzyw, ulubiony rodzaj obróbki cieplnej to smażenie itd - im mniej smaczną będziesz mieć dietę - tym większy apetyt będziesz mieć na jedzenie typu fast food, słodycze itp. Wiele osób uważa, że albo smacznie albo [...]
1 posiłek- rano przed szkołą okkoło 7.30 Jaja kurze całe(4jaja=240g) B30/T26/W2/362kcal Oliwa z oliwek(10g) 0/10/0/89 Ser Gouda(40g) 11/9/0/128 41/45/2/579 ale chyba nie smazysz?? odpada smazenie 2 posiłek na przerwie w szkole około 10.30 Ser twarogowy półtłusty(200g) 37/9/7/268 - moge użyć do sera śmietany 12% ?? Oliwa z oliwek(15g) 0/15/0/133 [...]
[...] nie trzeba fatu(!) unikać za wszelką cenę. Tak jak by to tłuszcz zwierzęcy był przyczyną wszytskich problemów z nadwagą. Zmieniony przez - solaros w dniu 2017-01-12 13:48:30 Sol samo smażenie mięsa (bez panierki) w głębokim tłuszczu nie jest złym rozwiązaniem następuje wtedy cykl krebsa czy jakos tak , mięso zamyka pory i nie ciągnie tłuszczu
[...] to stosowanie środków dopingujących, które potrafią wpłynąć na przyswajalność białka. 7. Jakie tłuszcze i produkty sa najlepsze do smażenia i dlaczego? Osobiście uważam, że smażenie nie jest najlepszym sposobem przyrządzania potraw. Jeśli jednak ma być mowa o tłuszczach najlepszym do smażenia to wymienić można oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz [...]
[...] DIETA / SUPLE dziś dzień luzu w misce - poszła pizza i inne generalnie bilans na mocnym plusie zorganizowałem sobie garnki i patelnie z powłoką ceramiczną uruchamiam smażenie beztłuszczowe - rano poszedł omlet na słodko, który od dziś będzie stałą pozycją w porannym menu MAKRO Kcal Białko Węgle Tłuszcz [...]
Jeśli taka forma zapisu Ci pomaga - to trzymaj się jej - nie było rozmowy . Ja tylko wspominam jakimi wartościami się zazwyczaj operuje w praktyce. Jeśli chodzi o wartości odżywcze w tabelach i programach - to nie ma reguły. I nie chodzi tutaj o jakąś wadę pomiarów, co naturalne wahania w zawartości b/w/t w pokarmach. Np zawartości skrobi w [...]
SFD/Images/2015/7/23/92025bcf3c804b6aaa308d2495e28789.jpg 4 lipiec DNT Dzień bez treningu , ale rano było 7km wybieganie w terenie a potem plaża morze i smażenie sie :-D dieta trzymana w 100% zadnego podjadania pojemniki były na plazy co widać na zdjeciu , a żeby nie ulec pokusom wspomagałem sie colą zero :-) [...]
Mam pytanie odnosnie tluszczy a konkretnie smazenia - ostrzegasz przed smazeniem na oleju/masle etc. i ogolnie smazenie jest przedstawione w negatywnym swietle - czy moglbys mi powiedziec co natomiast myslisz o smazeniu BEZ UZYCIA jakiegkolwiek oleju, oliwy czy masla? Robie tak od dluzszego czasu z filetami z kurczaka smazac jest na patelni typu [...]