[...] alkoholu (piwo, wino, wódka itd.). Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? Czego unikać w pokarmie „na masę”? Czy smażenie jest niekorzystne dla serca? Najlepsze źródła protein Ile mam dostarczać białka? Jak to przenieść na pokarm? Najlepsze źródła węglowodanów A czy mogę stosować carbo, [...]
Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
[...] pokarm: ma za dużo soli ma za dużo węglowodanów ma za dużo tłuszczy (często w konfiguracji trans) często mięso poddawane jest obróbce szkodliwej dla zdrowia (długotrwałe smażenie) istnieją poważne wątpliwości odnośnie oleju stosowanego w gastronomii oraz jego wymieniania (kumulacja toksyn) ma za mało zdrowych tłuszczy jest ubogi w witaminy i [...]
[...] trans czy produkty końcowe glikacji białek. Tego typu składniki zawiera żywność wysokoprzetworzona, słodycze, fast foody, produkty poddane agresywnej obróbce termicznej, jak smażenie na głębokim tłuszczu. Collagen Pro: Regeneruje i redukuje stany zapalne Dieta powinna obfitować przede wszystkim w produkty wysokoodżywcze, bogate w kwasy tłuszczowe [...]
[...] formą lipidów pokarmowych są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, zawarte w tłustych gatunkach mięs i produktów mlecznych, a także tłuszcze poddane obróbce termicznej (smażenie). W produktach pochodzenia zwierzęcego występuje przewaga kwasów tłuszczowych nasyconych, będących dla organizmu jedynie źródłem energii. Nie one pełnią żadnych [...]
[...] formą lipidów pokarmowych są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, zawarte w tłustych gatunkach mięs i produktów mlecznych, a także tłuszcze poddane obróbce termicznej (smażenie). W produktach pochodzenia zwierzęcego występuje przewaga kwasów tłuszczowych nasyconych, będących dla organizmu jedynie źródłem energii. Nie one pełnią żadnych [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] marchewka, papryka, brokuły) , tuńczyk z puszki(w wodzie). Lubię smażoną rybę(dorsz lub pstrąg) ale za często jej nie jem. Z jednej strony dużo białka ale z drugiej to smażenie na oleju. Wątróbke drobiową też mogę wsuwać masowo. Ale też to smażenie na oleju. Może zainwestować w elektrycznego grila??? Jak z pieczywem??? Zakaz totalny??? A [...]
[...] zimne otrzymuje się przez marynowanie ryb świeżych lub solonych, marynaty gotowane- przez marynowanie ryb gotowanych lub parzonych, marynaty smażone zaś uzyskuje się przez smażenie ryb, a następnie marynowanie. Konserwy rybne. Konserwy rybne to produkty w hermetycznych opakowaniach, poddane sterylizacji cieplnej lub innym procesom, [...]
[...] nieodwracalnej denaturacji (ścinanie się włókien białka) - zmianie struktury, która czyni białko nieaktywnym biologicznie (codziennym przykładem takiej denaturacji jest smażenie lub gotowanie jajka). Jest to spowodowane nieodwracalnym utraceniem trzeciorzędowej lub czwartorzędowej budowy białka. Z tej przyczyny dla otrzymania "suchej", ale [...]
[...] marchewka, papryka, brokuły) , tuńczyk z puszki(w wodzie). Lubię smażoną rybę(dorsz lub pstrąg) choć za często jej nie jadam. Z jednej strony dużo białka ale z drugiej to smażenie na oleju. Wątróbke drobiową też mogę wsuwać masowo. Ale też to smażenie na oleju. Może zainwestować w elektrycznego grila??? Jak z pieczywem??? Zakaz totalny??? A [...]
[...] (ogórek, papryka, pomidor, cebula, sałata). WAŻNE!!! 1. Wszystkie produkty ważymy przed obróbką; 2. Obróbka: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, wędzenie, smażenie (bez tłuszczu); 3. Wszystkie przyprawy/ zioła dozwolone. Osoby z nadciśnieniem tętniczym lub mające tendencję do zatrzymywania wody w organizmie powinny ograniczyć [...]
[...] to warto kupić, aczkolwiek jeśli tak bardzo nie chce się wam ruszać do sklepu to można to zastąpić przyprawą do kurczaka / przyprawą do kebaba / curry) 6. Bierzemy się za smażenie cebulki, staramy się smażyć ją na małym ogniu i dłużej, żeby nie spalić. Finalnie ma mieć lekko złotawy kolor. Warto lekko posolić. 7. Teraz wrzucamy na patelnię [...]
Witam, Mam zamiar przejsc na diete na mase + 3x w tygodniu FBW Jestem calkowicie poczatkujacym dlatego moje pytania moga wydac sie dosc smieszne, ale naprawde sporo przeczytalem roznych tematow w serwisie zaczynajac od podwieszonych :) Mam 180cm wzrostu, waze kolo 65kg wiec jestem ektomorfikiem. Chcialbym przybrac kolo ~15kg, przynajmniej takie [...]
[...] Odżywianie: Obecnie ograniczyłem spożycie węglowodanów i tłuszczów. Zrezygnowałem ze zwykłego pieczywa oraz ziemniaków, makaronów, ryżu itp. Praktycznie wykluczyłem z diety smażenie. Cel: redukcja rozłożona w czasie Ograniczenia żywieniowe: Brak. Stan zdrowia: Dobry. Preferowane formy aktywności fizycznej: 5 dni w tygodniu. 2-3h. [...]
[...] smażonych ziemniaków - popracować nad regularnością w miarę możliwości (czasami wpada kolacja o 22 i od razu po niej idę spać, ale niestety tak mam zajęcia :-D) - ograniczyć smażenie Postaram się wstawiać fotki żarła :-) No pain, no gain jak to się mówi. Jutro wrzucę pierwszą michę. Nie mogłam się doczekać aż wrócę na dobre tory %-) Trzymajcie [...]
Skladniki: *2 piersi z kurczaka *2 spore garscie pieczarek *cebula *3-4zabki czosnku *przyprawa do miesa mielonego,sol *1-2 lyzki zmielonych platkow owsianych,ew.bulki tartej Piersi z kurczaka umyc,wrzucic do blendera,zmieksowac (zajmuje to doslownie kilka sec.).Pieczarki umyc,cebule obraz pokroic na wieksze czesci,wszystko lacznie z czosnkiem [...]