Ziemniaki ze względu na niska (w porównaniu z ryżem czy kaszą) ilość węglowodanów z często są pomijane w żywieniu, dietetyce. W ziemniakach zawartość suchej masy to około 18-22%. Zalezy to od cech odmianowych i warunków uprawy. Głównym składnikiem suchej masy bulw jest skrobia, której zawartość w ziemniakach wynosi 14-16%. Drugim po skrobi [...]
Kryptoksantyna - związek należący do karotenoidów, naturalnie występujący w żywności głownie pochodzenia roślinnego (naturalny barwnik roślinny), jest obecna np. w: skórkach jabłek, pomarańczy, papai, ale również dobrym jej źródłem jest żółtko jaja kurzego, czy masło. W organizmie ludzkim może pełnić rolę prowitaminy A, wykazuje potencjał [...]
Witam Producent sosu pomidorowego firmy Cykoria podaje nam w tabeli składników odżywczych zaskakująco duża ilość białka. Według mnie jest to pomyłka, z uwagi na skład tego sosu: proszek pomidorowy 25%, skrobia ziemniaczana modyfikowana, warzywa suszone, mąka pszenna, cukier, wzmacniacze smaku. Aczkolwiek poniżej widnieje informacja, że "Produkt [...]
Witam. Szukałem na ten temat, ale nic konkretnego nie znalazłem, więc postanowiłem zamieścić ten artykuł,(przypadku jeśli jednak już jest taki artykuł to proszę o jego usunięcie). Wiele osób odżywiając się tym XXI w. tym niezdrowym jedzeniem(fast food), ale i nie tylko takim, nawet dobrze odżywiające się osoby nie do końca wiedzą jak [...]
http://www.dobrenasiona.pl/allegro/zdjecia_kup_teraz/sm/15.jpg Na temat pracy Jakieś kilka lat temu napisałem artykuł o układaniu diet, zamieściłem tam dużo teoretycznych informacji które wyczytałem z dziesiątek innych prac publikowanych na stronach głównie internetowych. Akurat dzisiaj po kilku latach studiowania, poszerzeniu swojej wiedzy oraz [...]
Jajko to stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka uznawane jest za wzorowe i służy do mierzenia proporcji [...]
Witaj. Oczywiście jest jeszcze kilka rozwiązań. Jeśli wiesz, że źle tolerujesz nabiał i produkty mleczne (nie tylko samą laktozę), to możesz spróbować dodać do porannej owsianki odżywkę na bazie białek jaja kurzego. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać produktów mlecznych, a co ważne białko jaja ma świetny aminogram, [...]
Jajko to stanowi skarbicę wartości odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm czlowieka nie wytwarza. Białko jajka uznawane jest za wzorowe i sluży do mierzenia proporcji [...]
Jajko stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka przez długi czas uznawane było za wzorowe i służyło do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach. [...]
Jajko to stanowi skarbicę wartości odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm czlowieka nie wytwarza. Białko jajka uznawane jest za wzorowe i sluży do mierzenia proporcji [...]
Jajko stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka uznawane jest za wzorowe i służy do mierzenia proporcji [...]
Witaj, jeśli chodzi o IBS, to jest to bardzo wyjątkowa choroba, gdyż każdy z nas reaguje skrajnie inaczej na tego samego rodzaju pokarmy, ale są oczywiście produkty, które z pewnością zaszkodzą osobą z IBS. A teraz co do samych odżywek wegańskich, są one pozbawione właśnie tych węglowodanów, które mogą nasilać objawy IBS. Sama mam doświadczenie [...]
W ofercie sklepu SFD znajdziesz naprawdę spory wybór białek, które są pozbawione cukru mlecznego, czyli laktozy. Jeśli posiadasz nietolerancje na laktozę, to proponuję wybrać białko Whey Lactose free. Jest to koncentrat białka serwatkowego w bardzo przystępnej cenie, świetnym składzie i wyjątkowym smaku. Występuje w 4 różnych smakach. [...]
METODY OCENY WARTOŚCI BIAŁKA Białka są podstawowym składnikiem budulcowym tkanki mięśniowej. Od ilości i jakości białek zawartych w diecie człowieka zależy wielkość przyrostu masy mięśniowej. Bardzo dawno stwierdzono, że poszczególne białka maja różną wartość w żywieniu zwierząt i człowieka. Od dawna próbowano znaleźć metody na określenie wartości [...]
SUPLEMENTY 1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób [...]
1. Zixy Oto moje dop. dotyczące konkursu z działu "odżywianie"; 1. Tak, jest to możliwe. Dzięki odpowiedniej diecie, suplementacji i odpowiedniemu treningowi. 4 czynnik… genetyka? :D 2. potymalne proporcje to 1:3 (omega3:omega6) 3. Hmm.. ponieważ nie uzupełnia szybko glikogenu(wolniej się wchłania niż glukoza ),a tym samym [...]
wklejam i tu w razie jak wykasują :) Panie ambroziak to ja pozwolę sobie zaprezentować opracowanie Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko : Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni w szczególności zagadnienie alfa laktoalbuminy gdzie udowadnia: Tak naprawdę nie ma większego znaczenia czy odżywka zawiera mniejsze lub większe ilości [...]
Zacznę od tego że ten test z moim udziałem odbył się dzięki Firmie Olimp za co chciałem bardzo podziękować. Podczas prowadzenia testu napotykałem na różne przeszkody, które na szczęście jakoś pokonywałem, raz było ciężej raz łatwiej jak to w życiu. Celem testu jak wskazuję nazwa było poprawienie wyglądu i rekompozycja ciała, czy udało mi się to [...]
Elvynnel: Witam, poniżej sugestie odnośnie poprawy: 1) diety. Niestety nie napisales konkretnych ilości poszczegolnych produktow spożywczych, więc nie jestem w stanie sie do tego odnieść. Powinienes jednak wyjśc od nastepujących wartości: B=1,8-2g, W=5-6g, T=1,5g. Podziel to równo na 6 równych części (wliczając w to suple potreningowe). @ [...]