.. diete postaraj się ułozyć sam pod własne możliwości finansowe / smakowe itd .. pomogą ci w tym następoojące artykooły ... http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=39176 - Robimy mase http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=50408 - Wstep do odzywiania http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=29058 - Faq http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=90347 - [...]
Zdecydowanie ryż. Powód jest dość prosty - ryż nie zawiera praktycznie w ogóle wody w suchej masie, węgli ok. 70%. Gotując go naciąga wodą, ale zauważ, że nie zmienia się to jakoś drastycznie (rzecz jasna, zależy od długości gotowania). Tymczasem ziemniaki jeszcze surowe mają tylko bodaj 20% ww i ponad 50% wody. Efekt jest taki, że żołądek [...]
Osoby trenujące oraz dbające o dietę zwykle liczą kalorie, wartości odżywcze, ważą każdy produkt przed przyrządzeniem i zjedzeniem. Zasada jest taka, że wszystkie produkty ważymy zawsze przed obróbką (przed gotowaniem, smażeniem, pieczeniem, grillowaniem, duszeniem). Wynika to z tego, że podczas obróbki zmienia nam się waga produktów. Np. [...]
Ryz to ryz , wegle musza sie zgadzac to co za roznica jaki jesz , cukru nie ladujesz ;-) Podczas masowania to i owszem, mus ładować aby dobić do określonego pułapu, źródło jest w tym wypadku drugorzędne. Jednak na redu już inna baja, wartości odżywcze a w nich ilość blonnika oraz IG robi różnicę między białym/brązowym/czarnym/dzikim. Tak samo z [...]
Ryz to ryz , wegle musza sie zgadzac to co za roznica jaki jesz , cukru nie ladujesz ;-) Podczas masowania to i owszem, mus ładować aby dobić do określonego pułapu, źródło jest w tym wypadku drugorzędne. Jednak na redu już inna baja, wartości odżywcze a w nich ilość blonnika oraz IG robi różnicę między białym/brązowym/czarnym/dzikim. Tak samo z [...]
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]
Surowy ziemniak posiada około 80 kcal, 17g węglowodanów, 2 g białka oraz 0,1g tłuszczu na 100g produktu. Produkty zwsze powinniśmy ważyć przed obróbką tj. gotowaniem, smażeniem itd. -Makaron, ryż, ziemniaki, kasza itp nabierają wody przez co stają się cięższe, co jest chyba oczywiste. A ich kaloryczność jak i wartości odżywcze podane są dla [...]
sałatka ,,białkowa" - puszka tuńczyka w oleju - torebka ryżu - sól - czosnek - chilli Przygotowanie: ugotowac ryż (ważne aby sie nie rozlatywał musi być dosyć twardy), odsączyć olej z tuńczyka, następnie wymieszać w naczyniu tuńczyka, i przyprawy (chilli, czosnek, można co innego, codzi o to aby danie nabrało smaku), wystudzić ryż i odsączyć [...]
Ja zawsze jadłem do obiadu ziemniaczki ugotowane bez dodatków (może czasami koperek), powiem to na swoim przykładzie. Zamieniłem ziemniaczki na ryż i zjechałem naprawdę sporo kg, patent polega na tym że paczka ryżu 100g to dość sporo a po zagotowaniu jest tego więcej i nie zmienia to wartości odżywczych po za wagą (on tylko pęcznieje od wody, a ta [...]
Masło orzechowy to bardzo smaczny, ale niezwykle kaloryczny produkt. Jest dość popularny w diecie sportowców, ale głównie za sprawą walorów smakowych niż cudownego działania czy składu. Masło orzechowe można kupić oraz zrobić samemu, wówczas wiemy co dokładnie weszło w jego skład. W gotowych zwykle jest cukier, choć na rynku coraz częściej [...]
Ja dla urozmaicenia sobie kurczaka z ryżem znalazłem coś takiego: Kurczak na ostro :P (porcja jaką robię) Mięso z piersi kurczaka 100g Pomidory (mogą być ze skórą) 180-200g Fasola czerwona 120g (czyli ok. połowa puszki jakiej kupuje) Cebula 70g Czosnek Przyprawy Przyrządzanie jest naprawdę proste i raczej średnio czasochłonne, a mianowicie: Kroję [...]
Dobra to teraz ja wrzócę swój przepis Gotujemy ryż , najlepiej "Parboiled" 100g, najbardziej do tego pasuje. Po ugotowaniu odczekujemy sobie jakiś czas, tak aby ryż nie był już bardzo gorący. Potem z licznych zapasów domowych wybieramy jednego średniej wielkości banana i kroimy go w drobną kostkę, po czym dodajemy go do do ryżu. [...]
Podstawą zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety jest jej odpowiednie urozmaicenie. Stosuje się je nie tylko po to, aby posiłki, które spożywamy, nie nudziły się nam, ale przede wszystkim ze względu na ograniczenie możliwości występowania niedoborów witamin, składników mineralnych, enzymów, czy innych nutraceutyków. Zdecydowanie nie należy [...]
Cos mi sie tu wartosci odzywcze (do Dast'a). W ryzu mamy srednio na 100g ok.75g ww, a ty piszesz ze w 20dkg czyli 200g ryzu mamy ok.150g ww a ty podajesz 50, a tak pozatym to chyba bardzo ciezko by bylo zjesc taka mieszanke bez zadnego dodatku (ryz z twarogiem). Co do bialko to podales prawidlowa zawartosc bialka gdyz na 100g mamy ok.20g bialka w [...]
POSIŁEK PRZEDTRENINGOWY (1-2 godziny przed treningiem) Przepis jest dziecinnie prosty, w dodatku tani. Oparty na energetycznym mixie. - płatki owsiane (ok. 4 łyżek stołowych) - płatki kukurydziane (ok. 3 łyżek stołowych) - otręby pszenne (ok. 2 łyżek stołowych) - rodzynki (ok. 3 łyżeczek do herbaty) - kasza manna (ok. 2 łyżek stołowych) [...]
[...] Sposób przechowywania ryżu ma istotne znaczenie w kwestii możliwości rozwoju w nim różnego rodzaju robaków. Zbyt długie przechowywanie lub w wilgotnym miejscu zwiększa ryzyko namnożenia się larwo moli spożywczych, lub ich samych. W przypadku znalezienia ich w ryżu warto dokładnie przejrzeć produkty zbożowe. Istnieje spore ryzyko rozwoju ich [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Koktajle w diecie lubi chyba każdy. Prosty i szybki posiłek jest w stanie urozmaicić naszą dietę, a przy okazji dostarczyć niezbędne wartości odżywcze i dobrze smakować. Jednak aby spełnić to, trzeba wiedzieć, z czego taki koktajl powinien się składać. Możliwość mamy tutaj dość dużą. Wyróżnić warto: - jogurt, kefir, maślankę, mleko, wodę, - [...]
No właśnie kasza albo jakiś ryż z krwią i odrobiną mięsa, czy to może mieć jakieś wartośći odżywcze? Nie bez powodu kaszanka to "kiełbasa dla ubogich".
Nie od dziś wiadomo, że prawidłowo dobrana dieta jest kluczem do sukcesu w każdej dyscyplinie sportu, a w szczególności w kształtowaniu sylwetki. Istnieje pewna ważna zasada, która polega na odpowiednim zbilansowaniu posiłków. Spożywać należy wyliczoną pod nasz organizm ilość kcal w postaci zapotrzebowania kalorycznego, które zdecydowanie warto [...]