[...] się tak, dlatego, że znacznie łatwiej ulegają zmianom oksydacyjnym, czyli utlenieniu. Dla łatwiejszego zrozumienia tematu dodam, że proces zepsucia się oliwy, masła, tłustej ryby polega właśnie m.in. na utlenieniu w nich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Porównując - jakże długa jest trwałości smalcu wieprzowego w porównaniu z trwałością [...]
[...] mięso nieprzetworzone i samemu je obrabiać kulinarnie. Jeśli sięgasz po szynkę – wybieraj te o wysokiej jakości. Prócz mięsa, uwzględniaj w diecie także podroby zwierzęce, ryby, jaja drobiowe, owoce morza. Węglowodany – dostarczane są z produktów roślinnych. Składniki te można podzielić ze względu na budowę. Głównym źródłem węglowodanów w [...]
[...] b. mięsa: wołowina, jagnięcina, konina, dziczyzna i ptactwo w nieograniczonej ilości; wieprzowina sporadycznie; wątroba wołowa, cielęca i ptasia do 3x w tygodniu. c. ryby i owoce morza: wszystkie gatunki w nieograniczonej ilości (uwaga na ryby puszkowane) d. jaja, w nieograniczonej ilości e. nabiał dozwolony, jogurt, kefir (jako dodatek [...]
[...] 200g piersi z kurczaka lub indyka lub wołowiny (3x w tygodniu,max) ( jeśli chodzi o wołowinę to niech to będzie polędwica, wołowina przednia lub zadnia lub ligawa) lub 300g ryby (dorsz, mintaj, morszczuk, sola, tilapia) - warzywa 4 Posiłek 14:30 ( 3 przerwa w pracy, 20 minut ) - 500g serka wiejskiego lekki 5 Posiłek (przed treningiem) 17:15 ( [...]
[...] najważniejszy aspekt zagadnienia - odżywiać się w taki sposób, aby być zdrowym. Wróćmy jednak do naszych kwasów. Źródłem tych dwóch ostatnich (EPA i DHA) są przede wszystkim ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk) poławiane w zimnych wodach. Ponieważ odgrywają one niebagatelną rolę w profilaktyce i leczeniu antynowotworowym, więc [...]
[...] z ziemniaków, sporadycznie jadłam ryż, makaron, kasze czy pieczywo. Jeśli chodzi o białko było jeszcze gorzej – 2 lub 3 razy w tygodniu jaja lub twaróg, bardzo rzadko ryby. Bywało więc,że białka w moim dziennym rozkładzie nie było prawie wcale.Może to dziwne, ale nie czułam się na tej diecie źle, jadłam co chciałam i lubiłam,specjalnie nie [...]
[...] (np. ilość oliwy),wysokiej jakości tłuszcze nasycone (tłuste mięsa) - jak tez nie zapominaj o spożywaniu wielonienasycnocyh kwasów tłuszczowych z rodziny 0-3 (tj.tłuste ryby,tran,siemię lniane,olej lniany). Co możesz zrobić jeszcze? Kolejnym sposobem może być dodanie 1 posiłku extra! Miałeś 2-3 posiłki na redukcji? Daj teraz 4 posiłki. [...]
[...] mięsie. Powinieneś jeść jak najmniej pokarmów smażonych. We wszystkich tych pokarmach jest dużo tłuszczu. Najlepsze posiłki to gotowane i przypiekane. Najlepszym wyborem są ryby we własnym sosie i mięsa pozbawione dużej ilości tłuszczu. Węglowodany - jest to paliwo, które dostarcza ciału energii. Znajduje się ono w naturalnym pożywieniu jak: [...]
[...] a tłuszcze zwierzęce z tkanek lub mleka zwierząt lądowych i morskich. Źródłem tłuszczu zwierzęcego, oprócz tłuszczów jadalnych (masło, smalec, słonina) są mięso i wędliny, ryby, jaja oraz produkty mleczne. W mięsie, zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy, zawartość tłuszczu może się wahać od 3- 55% , podobnie w wędlinach. Ryby zawierają [...]
[...] trans w minimalnych ilościach Czyli nasza dieta powinna bazować na świeżych i gotowanych warzywach, powinny znaleźć się też świeże i suszone owoce, chude i półtłuste mięsa, ryby morskie, orzechy włoskie, migdały, jaja od kur z wolnego wybiegu, ryż, ziemniaki, kasze grube, razowe pieczywo. Słowo klucz –BAZOWAĆ! Czyli opierać się,stanowić lwią [...]
[...] sojowym, w nieco mniejszych ilościach w rzepakowym bezerukowym. Dobrym źródłem NNKT z rodziny n-3 są tłuszcze ryb morskich EPA i DHA. Zaleca się dwa razy w tygodniu spożywać ryby morskie. Tłuszczu nie można jednak całkowicie wyrugować z pożywienia, gdyż powodowałoby to występowanie objawów chorobowych związanych z niedoborem NNKT, a także [...]
[...] b. mięsa : wołowina, jagnięcina, konina, dziczyzna i ptactwo w nieograniczonej ilości ; wieprzowina sporadycznie; wątroba wołowa, cielęca i ptasia do 3x w tygodniu. c. ryby i owoce morza: wszystkie gatunki w nieograniczonej ilości (uwaga na ryby puszkowane) d. jaja, w nieograniczonej ilości e. nabiał dozwolony, jogurt kefir (jako dodatek do [...]
[...] ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny, są one zbyt małe dla osób wykonujących wysiłek fizyczny. Jej naturalnym źródłem jest mięso, szczególnie podroby (np. wątroba), ryby, małże. Najważniejsze zalety tauryny to: magazynowanie azotu (powoduje dodatni bilans azotowy) działanie antykataboliczne ograniczenie wytwarzania serotoniny, hormonu [...]
[...] niskotluszczowymi lub bezcukrowymi dżemami (dopuszczalne są też niskoslodzone), warzywami lub owocami. - posilki tak skomponowane to posilki węglowodanowe. - Mięso i ryby lącz z duża ilością warzyw i z dozwolonymi sosami - posilki tluszczowe. - Produkty neutralne to produkty, które możesz dodać do każdego posilku: warzywa, owoce, produkty [...]