[...] spuściznę. Wskazuje, że ludzie, aż do bardzo niedawna, byli myśliwymi - zbieraczami, których dieta składała się z kombinacji chudych pokarmów zwierzęcych (wliczając ryby) i nie hodowlane warzywa i owoce. Bazując na tych analizach diet 229 pre modernistycznych kultur, Cordian wywnioskował, że „przeciętna" starożytna dieta zawierała 55% [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] tłuszczu, czy na budowę muskulatury, powinna opierać się na tych pokarmach: Źródła białka: mięso (z wykluczeniem niskiej jakości wędlin, parówek, pasztetów), podroby, ryby (najlepiej tłuste, morskie), jaja, mleko i jego przetwory (należy unikać dosładzanych jogurtów i innych "owocowych" wynalazków, które niestety z zawartością owoców nie [...]
[...] znaleźć się chude źródło białka, warzywa, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze. 3. Co wpisać na stałe do swojego jadłospisu: a) źródła białka: chude mięso, białka jaj, ryby... b) źródła złożonych węglowodanów: kasza, ryż, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane... c) źródła zdrowych tłuszczy: oliwa z oliwek, tran, zimno-morskie ryby, [...]
[...] oraz nasycone.: Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują sie głwonie w produktach pochodzenia roślinnego i maja konsystencje ciekłą. Doskonałym ich żródłem sa równiez ryby a włąscwie znajduja cy się w nich tran, ktory zawiera zarówno mnustwo kwasów tłusczowych jeno(ponad40g)jak i wielo(ponad 20g) nienasyconych. Wielonienasycony olej [...]
[...] tłoczone na zimno. Zwracaj uwagę na to, które nadają się do smażenia. 2. Wybieraj chude wędliny dobrej jakości, a z mięs - drób i cielęcinę. Dwa razy w tygodniu jadaj ryby, szczególnie morskie, tłuste. Zawarte w tłuszczu rybnym nienasycone kwasy tłuszczowe typu Omega-3 zmniejszają krzepliwość krwi, obniżają ciśnienie, polepszają [...]
Witam chciałbym przedstawić artykuł o diecie dla grupi krwi 0. Wiem że już był taki artykuł ale na podstawie ksiązki Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" a poniżsdze informacje zostały pobrane z ksiązki tych samych autorów ale wydane dwa lata później (Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi). Tysiące zaświadczeń [...]
[...] w świnskim mięsie uniemożliwia większym cząsteczkom białka przedostanie się do krwioobiegu, ze względu na to, że są one otoczone cząsteczkami tłuszczu. Płetwale i wszystkie ryby pokryte łuską mają naturalny mechanizm utrzymujący zanieczyszczenia z dala od mięsa. Inne nie mają tego "filtra". Posuwają ciśe krok dalej należy stwierdzić, że krewetki [...]
[...] tłuszcze zwierzęce. Jajka wzbogaca się kwasami omega-3, podając nioskom morskie wodorosty albo siemię lniane. Są też jaja z selenem, witaminą E i jodem. Coraz częściej też ryby słodkowodne „przerabia się" na morskie, karmiąc je specjalnymi paszami zawierającymi m.in. algi. Dlaczego? Ponieważ takich produktów oczekujemy. Niekiedy zwiększa się [...]
[...] z nich to kwasy Omega-3 poniewaz należą do czynników ograniczających syntezę i uwalnianie mediatorów procesu zapalnego.Najbogatszym ich źródłem sa tłuste morskie ryby takie jak sardynka,łosoś,śledź oraz tuńczyk a także oleje roślinne (rzepakowe,lniany, z orzechów włoskich , pestek winogron).Wysiłek intensywny prowdzi do zaburzeń w [...]
Witam. Dzisiaj zagladam do zamrazarki - w poszukiwaniu ryby, a tu pusto, lecz zauwazylem pakiet krewetek. I tu rozpoczela sie burza w mozgu - nie wiedzialem ile G powinienem sobie przygotowac, jakie maja wartosci(ile bialka/wegli/tluszczu). Pierwsze co to odrazu odpalilem forum i szukam, szukam, a tu lipa., podobnie jak w "dzeinniku posilkow", [...]
[...] };-) Rozkład BTW: 130/80/100 + 10g ww dodawane co tydzień aby dojść do 2000 kcal. Dodatkowo 3 razy w tyg. zwiększać ww o 10g. Źródła makroskładników: Białko : Dzikie morskie ryby ,wołwoina,indyk,kurczak z własnej hodowli, podroby raz w tyg.,jajca . Węglowodany: W tej chwili z wszystkich warzyw,owoców jagodowych +jabłko i gruszka , powoli będę [...]
[...] spożycia kwasów tłuszczowych Omega-3 pomaga zmniejszyć ból i leczyć choroby związane ze zmianami zapalnymi stawów. Najbogatszym źródłem tych kwasów, są tłuste, morskie ryby, takie jak np.: sardynka, łosoś, śledź oraz tuńczyk, a także oleje roślinne, tj. rzepakowy, lniany, z orzechów włoskich i pestek. A na deser galaretka Kolagen jest [...]
[...] spożycia kwasów tłuszczowych Omega-3 pomaga zmniejszyć ból i leczyć choroby związane ze zmianami zapalnymi stawów. Najbogatszym źródłem tych kwasów, są tłuste, morskie ryby, takie jak np.: sardynka, łosoś, śledź oraz tuńczyk, a także oleje roślinne, tj. rzepakowy, lniany, z orzechów włoskich i pestek. A na deser galaretka Kolagen jest [...]
[...] dużo węgli złożonych i mało tłuszczy, no chyba, że na kacu, wtedy tłusty rosołek jak znalazł :) Obiad: -Tu bywa różnie z mięs: schab, polędwica wołowa i wieprzowa, kurczak, ryby wszystkie morskie, ziemniaki, ryż, makaron, buraki, marchew, pomidory, brokuły itp. Kolacja: Czasem jadam dwie kolacje, zależy to od pory treningu, pory obiadku, czasem [...]
[...] sałata, kapusta, ogórek, kukurydza(wiem, dużo ww). Płyny: sporo wody mineralnej, 1-2 delikatne kawy, z 1 litr herbaty (czarna, polecacie zieloną bądź czerwoną?) Bardzo lubię ryby, szczególnie morskie. Kurczak, wołowina rzadziej, ale będą występować w diecie. Zastanawiam się nad puszkami np. szprot w oleju/pomidorach - czy jest to zdrowe? Przy [...]
[...] Nie stać mnie na żywienie low carb bo zdrowe tłuszcze są drogie. O ile oliwa to nie problem bo jest bardzo wydajna w stosunku do ceny to na orzechy i tłuste morskie ryby po prostu w dużej ilości mnie nie stać. Stąd pytanie. Czy jest jakiś tani lub wydajny odpowiednik tłuszczy zawierający o3 w sporej ilości? 2. Czy IF wchodzi w grę przy 6 [...]
[...] 30% przez tłuszcze oraz 56% przez węglowodany. Białko Ilość dostarczanego białka powinna wynosić ok. 1,5 grama na kilogram masy ciała. Idealnym źródłem białka są m.in.: ryby(zwłaszcza morskie), owoce morza, białe mięso(z indyka, kurczaka), odtłuszczone mleko i chude przetwory mleczne, białko jaj oraz rośliny strączkowe. Produkty te doskonale [...]
[...] lub oliwa z oliwek salata V posilek Ser twarogowy półtłusty 150gram Oliwa z oliwek lyzka stolowa Aby nie jesc codziennie tego samego jadam watrobke drobiowa roznego rodzaju ryby glownie morskie dorsza sledzia matiacy orazw occie ktore bardzo lubie i moge je jesc codzienne czy to nie bedzie zle wplywac, makrele wedzona. kasze makarony glownie [...]
[...] lub oliwa z oliwek salata V posilek Ser twarogowy półtłusty 150gram Oliwa z oliwek lyzka stolowa Aby nie jesc codziennie tego samego jadam watrobke drobiowa roznego rodzaju ryby glownie morskie dorsza sledzia matiacy orazw occie ktore bardzo lubie i moge je jesc codzienne czy to nie bedzie zle wplywac, makrele wedzona. kasze makarony glownie [...]