Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
Preparaty z kolagenem mają wielokierunkowe zastosowanie w kontekście regulacji stanu odżywienia i zdrowia człowieka. Stanowią cenne wsparcie wszystkich tkanek w organizmie, gdyż dostarczają ich główny budulec oraz szereg związków wspomagających. Warto wiedzieć, jakie są szczególne wskazania do stosowania tych produktów, gdyż brak świadomości na [...]
[...] 13:30:21 Już to odliczylem i zostaje 300g za 8zl :) A możesz podzielić się konkretnymi cyframi? Jutro zrobię to samo i porównamy ;-) nie wierzę w to co piszesz. Białko ryb jest lekkostrawne. Ale ta wlasciwosc jest użyteczna tylko w przypadku ryb chudych. Te tłuste trawia się dużo dłużej że względu właśnie na tłuszcz. Żeby nie było, że [...]
Ja nie lubię ryb przez ości, od chxja j**ania się z tym ejst. Agares jakiego systemu operacyjnego używasz? Na swoim laptopie mam Ubuntu 18.04 i win7, na laptopie zakładowym Ubuntu 18.04 i win10, na laptopie do testowania Kali Linux, a na stacjonarnym w zakładzie też Ubuntu 18.04
[...] narodził się nasz Zbawiciel, ale także dlatego, że zasiadamy do obfitego stołu, pełnego wszelakich pyszności, w gronie rodziny. Święta to taki czas, gdzie nie może zabraknąć ryb. Poza nazwą handlową i nazwą łacińską danego gatunku oraz informacją o sposobie, w jaki dana ryba została złowiona, na etykiecie powinniśmy znaleźć również informację o [...]
[...] jadłospisie każdego z nas. Są nie tylko źródłem świetnie przyswajalnego białka ale również kwasów Omega-3 oraz licznych prozdrowotnych składników takich jak selen. O tym że ryby są zdrowe wie prawdopodobnie każdy, niestety cena dobrej jakości świeżych lub mrożonych ryb jest adekwatna do ich wartości. Z tego właśnie powodu często sięgamy po [...]
[...] jadłospisie każdego z nas. Są nie tylko źródłem świetnie przyswajalnego białka ale również kwasów Omega-3 oraz licznych prozdrowotnych składników takich jak selen. O tym że ryby są zdrowe wie prawdopodobnie każdy, niestety cena dobrej jakości świeżych lub mrożonych ryb jest adekwatna do ich wartości. Z tego właśnie powodu często sięgamy po [...]
[...] jadłospisie każdego z nas. Są nie tylko źródłem świetnie przyswajalnego białka ale również kwasów Omega-3 oraz licznych prozdrowotnych składników takich jak selen. O tym że ryby są zdrowe wie prawdopodobnie każdy, niestety cena dobrej jakości świeżych lub mrożonych ryb jest adekwatna do ich wartości. Z tego właśnie powodu często sięgamy po [...]
[...] jadłospisie każdego z nas. Są nie tylko źródłem świetnie przyswajalnego białka ale również kwasów Omega-3 oraz licznych prozdrowotnych składników takich jak selen. O tym że ryby są zdrowe wie prawdopodobnie każdy, niestety cena dobrej jakości świeżych lub mrożonych ryb jest adekwatna do ich wartości. Z tego właśnie powodu często sięgamy po [...]
[...] bo szczerze jak idę do szkoły to tylko kanapki z serem/szynką i jakieś warzywo ,najmniej pomysłów mam chyba na kolacje więc ogółem bywa ,że zjem 9 bułek dziennie . Co do ryb to uwielbiam je tylko ości... Mam taką sytuację ,w której nie mam po prostu czasu na robienie czegoś większego a moje śniadanie ogranicza się do bułek/jajecznicy. [...]
[...] południu nie było kiedy. Przełożyłam trening na sobotę. Muszę się dobrze nakombinować, żeby w bezmięsne piątki zjeść tyle białka, ile trzeba, różnie mi to wychodzi. Obróbka ryb nieco mnie przerasta, ale próbuję. Te ości są okropne. /SFD/2017/1/23/c3265a301fda489bbc18c8f1dcbdbd9e.jpg 2.01 DT Upiekłam sobie ciasto i muszę je teraz jeść przez [...]
Z ekonomicznych ryb: śledzie, szprotki, makrela wędzona (od czasu do czasu). A z nieekonomicznych? :) Pieniądze to raczej nie jest problem dla mnie jeśli chodzi o diete. Tylko, żeby nie miały tysiąca ości... Sorry za 2 wiadomości, ale jakbym tamtą edytował to mogłabyś nie widzieć tej.
[...] kontrowersyjne (o ile w ogóle cokolwiek dają): http://potreningu.pl/articles/4980/suplementacja-omega-3-u-osob-z-ryzykiem-chorob-sercowo-naczyniowych Wyizolowany tłuszcz z ryby nie działa tak samo, jak kawałek tłustej ryby spożyty w całości, gorzej się wchłania... Naturę bardzo trudno skutecznie podrobić :-). Dlatego skoro masz problem z [...]
[...] kontrowersyjne (o ile w ogóle cokolwiek dają): http://potreningu.pl/articles/4980/suplementacja-omega-3-u-osob-z-ryzykiem-chorob-sercowo-naczyniowych Wyizolowany tłuszcz z ryby nie działa tak samo, jak kawałek tłustej ryby spożyty w całości, gorzej się wchłania... Naturę bardzo trudno skutecznie podrobić :-). Dlatego skoro masz problem z [...]
[...] wszystkim poleci nabiał, do szkoły wezmę jakąś warzywno-ryżową sałatkę; Pamiętaj o porcji i węgli, warzyw, tłuszczy i białka. Czyli zbilansowany posiłek -przekonam się do ryb, zazwyczaj odpychały mnie ości lub cena filetów, więc poszukam ulubieńca; Warto znaleźć coś dla siebie ;-) -będę smażyć na oleju kokosowym. Dobry wybór Znowu mam kilka [...]
[...] w diecie. Tak czy inaczej: -obetnę min. 50g białka dla węglowodanówi przede wszystkim poleci nabiał, do szkoły wezmę jakąś warzywno-ryżową sałatkę; -przekonam się do ryb, zazwyczaj odpychały mnie ości lub cena filetów, więc poszukam ulubieńca; -będę smażyć na oleju kokosowym. Znowu mam kilka pytań^^ 1. Przede wszystkim od jakiej liczby [...]
Z mniej popularnych (na forum) gatunków, bardzo smaczny jest turbot, a ze słodkowodnych ryb lin, amur. Amur trochę przypomina karpia w smaku, tylko jest chudszy. Sum nie jest specjalnie tłustą rybą, chyba że trafi się duży i stary (albo zatuczony z jakiejś hodowli)... Najlepiej szukać średnio dużych egzemplarzy; są najsmaczniejsze. Wg mnie jedna [...]