Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
Nie będę nikogo oszukiwał, to czy będziesz w stanie zbudować imponujące ramiona, wynika przede wszystkim z uwarunkowań genetycznych. Drugorzędne znaczenie mają: dieta, trening, regeneracja, suplementacja, a nawet doping. Albo to masz, albo nie. Problemy z treningiem tricepsów Jeśli masz problem z tricepsem, a prostując ramiona przy wyciągu, [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
Bardzo często młodzi adepci kulturystyki otrzymują błyskotliwe porady dotyczące treningu siłowego, diety czy suplementacji. Oto kilka najlepszych z nich. Z oczywistych względów nie podaję żadnych danych, które mogłoby zidentyfikować osoby. Inwencja trenujących nie ma granic, dlatego z pewnością znasz ludzi, którzy głoszą podobne poglądy. [...]
[...] musisz „przytyć”, a więc zbudować 10 kg, 20 kg czy 30 kg masy. Do tego celu jest potrzebna nadwyżka energetyczna w postaci węglowodanów (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe, odżywka typu gainer i carbo) i tłuszczów (oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy, migdały, jajka, tłuste ryby itd.), oraz odpowiedni trening 3-4 x w tygodniu. [...]
Zbyt wysoki poziom estrogenów może sabotować twoje działania. W efekcie ciężko jest ci zbudować mięśnie i stracić tłuszcz mimo tego, że przestrzegasz diety i regularnie trenujesz. Jak obniżyć poziom estrogenu, by osiągać lepsze efekty diety i treningu? JEDZ: Cytrusy, warzywa, pij zieloną herbatę Produkty te to bogate źródła flawonoidów. W dużym [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] dobijac poniewaz idac moim tokiem rozumowania ktory wyczytalem w wszystkich tych tematach o redukcji - maka pszenna - raz na tydzien, pieczywo biale - raz na tydzien, razowe czesciej ale tez nie codziennie bo nie takie zdrowe. Ciezko jest mi dobijac te wegle codzienie jedzac sam makaron pelnoziarnisty czy ryz gdyz 100gram nie zawiera [...]
[...] dietę: Śniadanie: -płatki owsiane zalane 1 -2 szklankami przegotowanego chudego mleka (nie słodzonego), 2-4 gotowanych jaj (w tym tylko jedno z: żółtkiem); 2 kromki chleba razowego ciemnego suchego bądź z niewielką ilością margaryny, 1 banan lub jabłko. II posiłek (spożywany po treningu, bez względu na porę treningu): 1 szklanka (250-300 g), [...]
[...] dietę: Śniadanie: -płatki owsiane zalane 1 -2 szklankami przegotowanego chudego mleka (nie słodzonego), 2-4 gotowanych jaj (w tym tylko jedno z: żółtkiem); 2 kromki chleba razowego ciemnego suchego bądź z niewielką ilością margaryny, 1 banan lub jabłko. II posiłek (spożywany po treningu, bez względu na porę treningu): 1 szklanka (250-300 g), [...]
[...] one dużą ilość konserwantów, które mogą powodować zwiększenie zapotrzebowania na pokarmy (np. glutaminian sodu - wzmaga apetyt). 7. Należy spożywać pieczywo ciemne, razowe, orkiszowe, pszenno-żytnie, z ziarnami (np. ze słonecznikiem, soją, dynia), żytnie, bułki grahamki zamiast białego pieczywa, który ma znikomą ilość błonnika [...]
[...] dodajemy je około treningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku" Źródłami węglowodanów są: * kasze np. jęczmienna, gryczana, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo * miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy * owoce - źródło fruktozy „Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany." D- jak Dziesięć [...]
[...] Źródłami sacharydów o niskim przetworzeniu to płatki owsiane górskie, otręby pszenne, ryż dziki/czarny i brązowy, makaron razowy/z mąki durum, kasze gruboziarniste, pieczywo razowe. Wszystkie te produkty charakteryzują się niższym przetworzeniem niż zwykle jadane produkty (ryż biały, piecztwo białe...). Zawierają większą ilość witamin, minerałów, [...]
[...] dietach. Nie popadał bym jednak w takie skrajności, wystarczy trochę je ograniczyć w diecie lub wymienić na produkty pełnoziarniste ( ziemniaki na ciemny makaron, chleb na razowe pełnoziarniste pieczywo). Z drugiej strony widzę że trudno o zdrowe prawdziwe pełnoziarniste pieczywo – gdy w supermarkecie widzę na opakowaniu termin ważności 3 [...]
[...] Jeżeli chodzi o węglowodany to szczególną uwagę skupiajmy na produktach zawierających ich złożone formy, jak płatki owsiane, ciemne pieczywo, ryż, kasze, makarony razowe, itp. Produkty te powinny znajdować się przede wszystkim w posiłkach poprzedzającym trening. Na prostsze formy węglowodanów możemy sobie pozwolić wówczas, kiedy zależy [...]
[...] Jeżeli chodzi o węglowodany to szczególną uwagę skupiamy na produktach zawierających ich złożone formy, jak płatki owsiane, ciemne pieczywo, ryż, kasze, makarony razowe itp. Produkty te powinny znajdować się przede wszystkim w posiłkach poprzedzających trening. Na prostsze formy węglowodanów możemy sobie pozwolić wtedy, gdy zależy nam [...]