[...] w tym nawet tych uważanych powszechnie za zdrowe (czyli np. z grupy omega-3). Jest to przecież pokarm wysokokaloryczny. Winne mogą być także węglowodany, szczególnie cukry proste i dwucukry, którymi nasycona jest wysokoprzetworzona żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze [...]
[...] do budowania mięśni? Wydawałoby się, że to bezsensowne pytanie. Odpowiedź brzmi: „oczywiście!” i możemy zapomnieć o temacie. Niestety to wcale nie takie proste i łatwe. Przede wszystkim kalorie to pewien model, który niezbyt się sprawdza w rzeczywistości. Czy 1 g białka jest równy jednemu gramowi węglowodanów? Tylko na [...]
Ciągle odkrywane są nowe metody ćwiczeń, które mają być lepsze od poprzednich. Tak naprawdę autorzy programów odkurzają pomysły znane od kilkudziesięciu lat. Poza tym moda na poszczególne rodzaje treningu wraca falami. Najpierw modne jest FBW, następnie kolejne odmiany treningu dzielonego (push-pull, góra-dół), później crossfit, treningi [...]
Nie jest tajemnicą, iż to, co zakazane, kusi najmocniej. Pamiętasz, jak pierwszy raz sięgałeś po alkohol czy papierosy? No właśnie. Dlatego penalizacja posiadania środków takich jak marihuana w warunkach, gdy istnieje swobodny dostęp do najcięższego kategorii narkotyku (jakim jest etanol) jest po prostu śmieszna. Marihuana może, lecz nie musi, [...]
[...] lub inne, niemożliwe z fizjologicznego punktu widzenia przemiany ciała (np. znaczny przyrost masy mięśniowej z jednoczesną redukcją tkanki tłuszczowej). Gdyby to było takie proste, po ulicach chodziliby sami kulturyści i fitneski. Tymczasem nawet w populacji aktywnych mężczyzn spotyka się znaczny nadmiar tkanki tłuszczowej, co daje się [...]
[...] siłowym. Proszę nie rozpatrywać moich tekstów w kategorii zero-jedynkowej. W życiu nie ma tak, że coś jest tylko dobre lub tylko złe. Analizowano pracę mięśni poprzez EMG: prostego uda obszernego bocznego pośladkowego wielkiego Wyniki: nie stwierdzono różnic w aktywacji mięśni dla mięśnia pośladkowego wielkiego, niezależnie, czy użyto wstępnego [...]
[...] by ograniczyć podaż cukrów, takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS): „Nadmierna podaż energii z żywności i napojów bogatych w cukry proste przyczynia się do wzrostu wagi ciała, prowadzi do nadwagi i otyłości”. To nie są spekulacje, wytyczne WHO odnośnie zdrowej diety z 23 października 2018 r. są [...]
W poprzednich opracowaniach przytoczyłem badania i fakty dotyczące treningu ramion oraz nóg. Warto odświeżyć nieco informacje dotyczące treningu grzbietu, tym bardziej, iż w klubach nadal są silnie zakorzenione mity dotyczące wykonywania podciągania, wiosłowania czy martwego ciągu. Jak często trenować plecy? To kolejne pytanie bez odpowiedzi. [...]
Niestety użytkownicy SAA w większości nie zdają sobie sprawy, z czym mają do czynienia. Wiedza większości ludzi sięgających po sterydy anaboliczno-androgenne jest powierzchowna, a nader często ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na [...]
Dorian Yates jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych kulturystów na świecie (może poza Arnoldem Schwarzeneggerem i Ronniem Colemanem). Yates sześciokrotnie zdobył tytuł Mr. Olympia (1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997). Na scenie ważył ~ 120 kg, poza sezonem o wiele więcej (ponad 135 kg). Zapewne, gdyby nie kontuzje, Dorian mógłby w kolejnych [...]
Spośród najbardziej absurdalnych koncepcji treningowych zaszczytne miejsce zajmują treningi dedykowane dla pań. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej kobiety podążają za modą i są przyzwyczajone do osiągania maksymalnego efektu minimalnym kosztem. Trening push-pull-legs Ogólny plan treningu na 4 dni wygląda następująco: trening push / wolne / [...]
[...] kompletnie różne reakcje organizmu w zależności od podaży węglowodanów, protein i tłuszczów w porcji. Jeden posiłek w większości składał się z polisacharydów: cukry proste i dwucukry stanowiły 42.3 g, polisacharydy 57.9 g. Protein było tylko 12 g (nazwijmy go „wysokowęglowodanowy”). Drugi zawierał 51.1 g węglowodanów + 12.6 g tłuszczu + [...]
[...] ilości składników budulcowych. Wydawać by się mogło, że to wszystko pozwoli nam na osiągnięcie optymalnego efektu. Jednak, jak to w życiu bywa, nie wszystko jest proste. Aby nasz organizm pozytywnie reagował na wprowadzane zmiany, a efekty były widoczne stosunkowo szybko, konieczne jest jeszcze zaplanowanie ukierunkowanej na cel [...]
[...] energetyczna (wyjątek od reguły stanowi nadwyżka która pochodzi z czystych protein, jednak to nienaturalna sytuacja), a największe zagrożenie przynoszą tłuszcze i cukry proste (glukoza, fruktoza) oraz ich połączenie (np. słodycze, pokarmy fast food). Można godzinami dyskutować, co jest groźniejsze - a obie strony barykady mają dobre [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
[...] miejsca na sos, co uniemożliwia zjedzenie sushi w innym miejscu niż dom, chyba że mamy ze sobą miskę. Sos sojowy mało słony. Skład pozostawia wiele do życzenia, jak na tak proste danie, do którego potrzeba niewiele składników, to skład polskich boxów z sushi przyprawiłby o zawał niejednego Japończyka. Wzmacniacz smaku E621 jest niekorzystny, [...]
Na temat martwego ciągu krąży wiele mitów, a opinie zawodników są spolaryzowane. Nie mam określonego zdania, czy tego rodzaju boje powinny się znaleźć w planie treningowym. Są ludzie, którzy doskonale obywają się bez martwego ciągu i nawet bez klasycznych przysiadów. Inni nie wyobrażają sobie treningu siłowego bez tych bojów. Czego dowiesz się [...]
Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]
[...] i produktów mlecznych będzie miało wpływ na zdrowie. Jak duży? Tego nie wiemy, bo pozostaje cała masa innych, często bardziej szkodliwych elementów diet zachodnich (cukry proste, tłuszcze trans, dodatki, konserwanty etc.) Referencje, piśmiennictwo: Alicja Gawęcka, Ewa Stachowska “Molekularny mechanizm działania restrykcji kalorycznych” [...]
Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]