SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

proliny

  • EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9770 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • [...] w gojeniu tkanki łącznej, będąc kofaktorem hydroksylazy prolinowej i hydroksylazy lizylowej lub lizynylowej (lysyl hydroxylase). Enzymy te katalizują hydroksylację reszt proliny i lizyny, wpływając na powstawanie prawidłowego kolagenu (odpowiadają za stabilizację i krzyżowanie włókien kolagenu). Oprócz swojej roli w syntezie kolagenu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9586 Data: 2019-10-25 19:16:56
  • [...] fizycznie arginina jest aminokwasem warunkowo niezbędnym, natomiast sportowcy powinni ją traktować, jako aminokwas niezbędny. Może być syntetyzowana z glutaminianiu, proliny lub glutaminy. „Arginina bierze udział w syntezie proliny, poliamidów oraz mogących oddziaływać w sposób szczególny na organizm sportowców: kreatyny, tlenku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5170 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7319 Data: 2021-09-21 18:24:25
  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] reklamowych, popartych stosownymi badaniami naukowymi. Czy kolagen jest dobrym rozwiązaniem dla sportowców? Wnioski: kolagen charakteryzuje wysoka zawartość glicyny, proliny, hydroksyproliny. Zgodnie z tym, co napisali Li P., Wu G. w badaniu „Roles of dietary glycine, proline, and hydroxyproline in collagen synthesis and animal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7112 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • [...] w tym, że starzejąca się populacja fibroblastów zaprzestaje produkcji tych białek. Otóż już dawno prowadzone badania dowiodły kluczowego znaczenia dostarczanej z zewnątrz proliny dla efektywności zadań życiowych pełnionych przez fibroblasty ludzkiej skóry (Tan, 1983). Gdy naukowcy zablokowali fibroblastom ludzkiej skóry możliwość pobierania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1194 Data: 2021-05-07 14:14:39
  • Tauryna - nieznane właściwości

    Artykuł
    Suplementy

    Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3127 Data: 2019-03-11 11:29:43
  • BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5074 Data: 2019-08-24 09:31:18
  • Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 106868 Data: 2023-03-31 15:31:11
  • W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 338 Data: 2023-05-24 22:17:42
  • Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8823 Data: 2020-05-18 18:28:59
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 270 mg tryptofanu, 1145 mg waliny, 1393 mg argininy, 717 mg histydyny, 1260 mg alaniny, 2085 mg kwasu asparaginowego, 3458 mg kwasu glutaminowego, 1134 mg glicyny, 949 mg proliny, 794 mg seryny) 0,85 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,01 g kwas mirystynowy tetradekanowy, 0,21 g kwas palmitynowy heksadekanowy, 0,1 g kwas stearynowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28224 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców.  Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7435 Data: 2018-08-13 10:23:03
  • [...] kilka składników. Jednym z produktów tego typu jest FLEX ALL COMPLETE firmy ALLNUTRITION, który łączy w sobie działanie takich składników, jak MSM, hydrolizat kolagenu, l-proliny, magnezu, siarczanu glukozaminy, witaminy C i witaminy B6. Skład produktu tego typu został opracowany przy współpracy ze sportowcami oraz dietetykami, którzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10447 Data: 2018-10-21 12:26:09
  • Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3663 Data: 2018-08-13 09:52:00
  • [...] za poziom syntezy białek kolagenowych, czyli nadzoruje powstawanie kolagenu w ciele. Prolina — jest aminokwasem, który wchodzi w skład struktury kolagenu. Niedobory proliny w diecie powodują spadek syntezy kolagenu, co przyczynia się do pogorszenia pracy stawów. Siarka organiczna MSM — metylosulfonylometan redukuje stany zapalne i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1045 Data: 2023-04-27 17:33:12
  • [...] wołowego. Wystarczy porównać profile aminokwasowe wołowiny i hydrolizatem białka wołowego. W tym drugim uwagę naszą zwrócić powinny dziwnie wysokie wartości aminokwasów: proliny, hydroksyproliny i glicyny, które nie występują w takich ilościach w wołowinie. Aminokwasy te są głównymi, występującymi w białku kolagenowym. Kolagen z kolei jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5230 Data: 2017-07-19 09:40:03
  • Jak wybrać dobre parówki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chociaż wydawać by się mogło, że tytuł niniejszego artykułu to klasyczny oksymoron, to w rzeczywistości temat można w sposób praktyczny rozpatrywać na poziomie jakościowym. Parówki dostępne w sklepach różnią się pomiędzy sobą składem i wartością odżywczą. W praktyce żadne parówki nie powinny być oczywiście podstawą diety, ale jeśli już [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11202 Data: 2017-05-28 10:01:20
  • Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie.  Jak bowiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 573 Data: 2023-11-27 13:58:35
  • Glicyna należy do aminokwasów endogennych, które w organizmie człowieka odpowiadają głównie za funkcję przekaźnika sygnałów nerwowych. Dzięki niej jesteśmy także bardziej skoncentrowani i lepiej zapamiętujemy. Skąd czerpać glicynę, gdzie jest najwięcej glicyny? Rozwiązanie nr 1 może wydawać się zaskakujące: galaretka! Tak, to właśnie galaretka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3218 Data: 2019-10-05 12:46:57