EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] w gojeniu tkanki łącznej, będąc kofaktorem hydroksylazy prolinowej i hydroksylazy lizylowej lub lizynylowej (lysyl hydroxylase). Enzymy te katalizują hydroksylację reszt proliny i lizyny, wpływając na powstawanie prawidłowego kolagenu (odpowiadają za stabilizację i krzyżowanie włókien kolagenu). Oprócz swojej roli w syntezie kolagenu [...]
[...] fizycznie arginina jest aminokwasem warunkowo niezbędnym, natomiast sportowcy powinni ją traktować, jako aminokwas niezbędny. Może być syntetyzowana z glutaminianiu, proliny lub glutaminy. „Arginina bierze udział w syntezie proliny, poliamidów oraz mogących oddziaływać w sposób szczególny na organizm sportowców: kreatyny, tlenku [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
[...] reklamowych, popartych stosownymi badaniami naukowymi. Czy kolagen jest dobrym rozwiązaniem dla sportowców? Wnioski: kolagen charakteryzuje wysoka zawartość glicyny, proliny, hydroksyproliny. Zgodnie z tym, co napisali Li P., Wu G. w badaniu „Roles of dietary glycine, proline, and hydroxyproline in collagen synthesis and animal [...]
[...] w tym, że starzejąca się populacja fibroblastów zaprzestaje produkcji tych białek. Otóż już dawno prowadzone badania dowiodły kluczowego znaczenia dostarczanej z zewnątrz proliny dla efektywności zadań życiowych pełnionych przez fibroblasty ludzkiej skóry (Tan, 1983). Gdy naukowcy zablokowali fibroblastom ludzkiej skóry możliwość pobierania [...]
Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]
BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
[...] kilka składników. Jednym z produktów tego typu jest FLEX ALL COMPLETE firmy ALLNUTRITION, który łączy w sobie działanie takich składników, jak MSM, hydrolizat kolagenu, l-proliny, magnezu, siarczanu glukozaminy, witaminy C i witaminy B6. Skład produktu tego typu został opracowany przy współpracy ze sportowcami oraz dietetykami, którzy [...]
Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
[...] za poziom syntezy białek kolagenowych, czyli nadzoruje powstawanie kolagenu w ciele. Prolina — jest aminokwasem, który wchodzi w skład struktury kolagenu. Niedobory proliny w diecie powodują spadek syntezy kolagenu, co przyczynia się do pogorszenia pracy stawów. Siarka organiczna MSM — metylosulfonylometan redukuje stany zapalne i [...]
[...] wołowego. Wystarczy porównać profile aminokwasowe wołowiny i hydrolizatem białka wołowego. W tym drugim uwagę naszą zwrócić powinny dziwnie wysokie wartości aminokwasów: proliny, hydroksyproliny i glicyny, które nie występują w takich ilościach w wołowinie. Aminokwasy te są głównymi, występującymi w białku kolagenowym. Kolagen z kolei jest [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że tytuł niniejszego artykułu to klasyczny oksymoron, to w rzeczywistości temat można w sposób praktyczny rozpatrywać na poziomie jakościowym. Parówki dostępne w sklepach różnią się pomiędzy sobą składem i wartością odżywczą. W praktyce żadne parówki nie powinny być oczywiście podstawą diety, ale jeśli już [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]
Glicyna należy do aminokwasów endogennych, które w organizmie człowieka odpowiadają głównie za funkcję przekaźnika sygnałów nerwowych. Dzięki niej jesteśmy także bardziej skoncentrowani i lepiej zapamiętujemy. Skąd czerpać glicynę, gdzie jest najwięcej glicyny? Rozwiązanie nr 1 może wydawać się zaskakujące: galaretka! Tak, to właśnie galaretka [...]