[...] bardziej doceniam korzyści wynikajaće z rezygnacji z węglowodanowej abstynencji w posiłkach wieczornych. MOżna się tutaj odnieść do wpływu posiłków węglowodanowych na poziom serotoniny. Niekiedy moze tak być że wysokowęglowodanowe śniadanie powoduje charakterystyczne "zamulenie" zwiazane ze wzrostem dostępności tryptofanu dla mózgu (to [...]
[...] jednak, że kluczem nie jest udzielenie odpowiedzi na zasadzie "tak" lub "nie", a zrozumienie istoty glukoneogenezy i odniesienie jej do czegoś takiego jak "fizjologiczny poziom glukozy" i "fizjologiczny poziom insuliny". Bo rozumiem, iż zdajesz sobie sprawę, że organizm dba o utrzymanie homeostazy, a glukoneogeneza nie jest procesem mającym [...]
tanieodzywianie - poziom insuliny jest przede wszystkim uzależniony od poziomu glukozy, ale oczywiscie nie tylko. Niemniej jednak znamienne jest, to co napisałem - w czasie wysiłku możliwy jest transport glukozy do komórek bez udziału insuliny. W czasie treningu oczywiscie można podnieśc poziom insuliny, ale zazwyczja - ze względu na aktywnosć [...]
L3mon - ważny jest też stosunek insuliny do glukagonu, a tutaj w przypadku protein sytuacja wygląda inaczej. Niemniej słusznie zauważyłeś, że białko też podnosi poziom insuliny. Co do Twoich obserwacji zaczynajacych się od słów "mnie nie sycą ani węgle ani tłuszcze", to w sumie to jeśli dobrze rozumiem sam już to sobie po częsci wyjaśniłeś (duża [...]
[...] działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne chroni tkanki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, dzięki czemu zwalnia postęp miażdżycy, i innych powikłań cukrzycy, obniża poziom całkowitego cholesterolu, „zły” cholersterol LDL, poziom triglycerydów, podwyższać też może HDL, dzięki czemu ma działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne. [...]
[...] działanie. setterka - o i Ty tutaj ;-) Nie no - LC na pewno nie jest jedynym słusznym rozwiazanie w spalaniu fatu. Generalnie diety LC lepiej sprawdzają się przy wysokim poziomie zatłuszczenia, na poziomie sportowym już tak działać nie muszą. Problemem z długotrwałym LC jest to, że: - szybciej obniża poziom leptyny, - obniża poziom hormonów [...]
[...] tłuszczowej rzeczywiście pozostaje otwarta/kontrowersyjna i najlepiej sprawdza się tutaj podejście indywidualne. Niektóre badania nie wspierają przekonania, że obniżenie poziomu leptyny jest większe na dietach low-carb niż high-carb. Brakuje badań dotyczących spadku poziomu leptyny w efekcie różnych diet u osób z niskim poziomem tkanki [...]
Rafał - uderz w stół i pojawił się Łukasz ;-) Witaj Łukaszu - i Ciebie miło widzieć w tym dzienniku ;-) Cieszę się że dodałeś od siebie kilka ważnych informacji. Niższy poziom wolnego testosteronu może być rekompensowany przez większą wrażliwość tkanek na ten hormon na diecie low-carb – niektórzy badacze low-carb zwracają na to uwagę. - taka [...]
K3NJI - rzetelene mogą być różne dane. Ale są różnice w poziomie wiarygodności. Wyrobaź sobie dwie różne sytuacje (trochę przejaskrawione, ale to tak dla przykładu tylko): - pierwsza sytuacja to badanie, gdzie autorzy zbierają sobie do badania 15 osób i wszystkim dają np. różeniec górski informując uczestników o rodzaju użytego środka i że badanie [...]
[...] Neutralizowany jest do mocznika przez enzymy watrobowe, któe maja okresloną wydajnosć. Zbytd duza dawka AA w krótkim czasie = wzrost produkcji amoniaku. Na zwiekszenie jego poziomu najbardziej wyczulony jest mózg ;-) Wg danych naukowych krytyczny poziom amoniaku pojawia się przyspożyciu białka na poziomie 4,1g na kg masy ciała na dobę, ale jest [...]
[...] oznaczenia gonadotropin zazwczaj na początku cyklu menstruacyjnego (w okresie owulacji proporcja niekiedy mocno się rozjeżdża - LH rośnie istotnie, a w fazie lutealnej poziom LH może spaść bardzo nisko). Nalezy pamietać, że stosuenk LH/FSH nie jest jedynym kryterium diagnostycznym, oraz że wiele czynników może mieć wpływ na wahania [...]
sebaMarsz - pokrzywę dodałem teraz. Ma w miarę ciekawe referencje. Badań mało - ale te co są sugerują, że może wpływać i na redukcję fatu i na poziom T. Poziom androgenó na ujemnym bilansie zawsze spada. Ja mam dodatkowo mało tłuszczu - co też może go obniżać. Z drugiej strony nie chcą ciąć za mocno węglowodanów, bo obniżenie ich spożycia może [...]
Myslę, że estro jest niskie ze względu własnie na HC/LF. Pamiętam, że jak byłęm jeszcze na LC to estro miałem wyżej co skorelowane było też ze wzrostem poziomu SHGB. Insulina zmniejsza poziom SHGB przez co na HC podnosi się przede wszystkim poziom wolnego testosteronu (przez to niekiedy całkowity spada - ale aktywnego biologicznie jest [...]
[...] kortyzolu nie są potrzebne i można wyciagnąć z niej naprawdę dużo.Jedną z niebilogicznych funkcji jedzenia jest obniżanie napięcia psychicznego. Już samo żucie obniża poziom kortyzolu, podobnie działają bodźce smakowe, dalej dopiero dowóz makroskładników. Jeśli posiłki są źrodłem stresu to robią nam pod górkę, bo nadmierny stres sprawia, [...]
niewielkie dawki alkoholu mogą poprawiać wrązliwości isnulinową i korzystnie wpływać na poziom HDL, tutaj przykładowe badanie: http://www.bmj.com/content/313/7064/1040 jeśli już piwo - wybierałbym jednak lekkie piwa jasne bez dodatku cukru i subst słodzących. Najlepsze byłoby jednak wino. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-09-03 13:18:52
[...] byłaby bardziej anaboliczna niż odżywka bez słodzika - bo byłaby silniej insulinogenna). Przecież insulina jest hormonem silnie antykatabolicznym i anabolicznym. Jesli istniałyby substancje, które podnoszą jej poziom istotnie niezależnie od spozycia pokarmu to można byłoby je stosować jako środki wspomagajaće rozwój formy sportowej...
[...] - 5 tyg %) Na żadne zawody się nie szykuję, bo pewnie skończyłoby się to bombą, a nie chcę mieszać w hormonach z którymi wcale tak kolorowo nie jest (choć mujszę zbadać ich poziom). Ale formę poprawię napewno. Cayek - klatka jest po skatowaniu ;-) Stąd pełniejsza. Najniżej z bf-em zszedłem do około 7 - 8% (raz przy 92- 93kg). Ale jak starałem [...]
[...] - to pierwszy walor, drugim jest niska zawartość PUFA (co po treningu jest OK), a trzecim - obecność MCT (niewiele bo niewiele, ale są). Masło to taki sam rodzaj tłuszczu jak ten w śmietanie, choć pozbawione jest otoczek kuleczek tłuszczowych co może sprawiać, ze wpływa na poziom LDL. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-09-11 19:42:05
[...] MCT (niewiele bo niewiele, ale są). Masło to taki sam rodzaj tłuszczu jak ten w śmietanie, choć pozbawione jest otoczek kuleczek tłuszczowych co może sprawiać, ze wpływa na poziom LDL. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-09-11 19:42:05 A co sadzisz o czekoladzie mlecznej z whey'em po treningu na czczo? Teoretycznie to idealny mix [...]
Dzienne zapotrzebowanie na wit D wynosi około 800 - 1000 IU, przy czym maksymalne dzienne bezpieczne spożycie ustalone zostało (zachowawczo) na poziomie 4000 IU: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120727a.htm Nawet jednak przy dawkach przekraczajacych tę wartośc nie notujesię toksyczności. Przy niedoborach wi D stosuje się niekiedy dawki [...]