[...] chodzi o to, że została w nich obniżona zawartość tłuszczu. W zamian za to zazwyczaj zostaje dodany cukier. Po raz kolejny — czytaj etykiety. Wędliny, przetwory mięsne, parówki No kto by się spodziewał? A jednak nawet w takich produktach producenci ukrywają cukier. Wiele tego typu produktów owiana jest złą sławą przez zawartość konserwantów, [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
[...] tworzyć nitrozoaminy. Powstają one również podczas obróbki termicznej wędlin. Uznawane są za substancje rakotwórcze. Gdzie znajdziesz azotyn sodu? W takich produktach jak: parówki, kiełbasy, wędliny. Podsumowując Zawsze sprawdzaj skład produktów, które kupujesz. Staraj się bazować na produktach nieprzetworzonych. Gdy kupujesz paczkowane, [...]
[...] dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso (kiełbasy, parówki, konserwy) wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w oparciu o wcześniej omówione badanie JAMA, ale niektóre badania pokazują również związek [...]
[...] z najczęściej komentowanych przez panie części ciała. Poświęcamy im sporo uwagi, chyba nawet za dużo... Za chude, za grube, za mocno rozbudowane, zbyt umięśnione, kołkowate, parówki, wałki nad kolanami, bułki na wewnętrznej stronie uda... Oj epitetom nie ma końca. My, kobiety jesteśmy bardzo twórcze w tym temacie. Zestaw Drugi zginanie nóg na [...]
Analiza ponad 1000 osób z zaburzeniami psychicznymi i bez zaburzeń wykazała, że azotany - chemikalia stosowane do konserwacji mięs, takich jak suszona wołowina, kabanosy, parówki, salami i inne przetworzone przekąski mięsne - mogą przyczyniać się do manii, stanu psychicznego charakteryzującego się nadmierną pobudliwością. Naukowcy powtórzyli [...]
[...] wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka, zwłaszcza okrężnicy i odbytnicy. Kolejną kwestią jest unikanie grillowania przetworzonych produktów mięsnych takich jak parówki i kiełbaski. Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje przetworzone mięso jako „czynnik rakotwórczy grupy 1”. Wykazano, że przetworzone mięso zwiększa ryzyko [...]
Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
[...] u ludzi wyniki są alarmujące, ale nie do końca pewne). Ponadto niezależnie od koloru mięsa (białe, czerwone itd.) wysokoprzetwarzane są uważane za rakotwórcze (wędliny, parówki, mięso poddane wędzeniu itd.). Jeśli chodzi o azotyn sodu wg klasyfikacji IARC od 2010 r. jest uznawany za czynnik prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi. Badanie, [...]
[...] występowania zjawiska nienawiści do osób mających odmienne preferencje żywieniowe, gdyż od dobrych kilkunastu lat wiemy, iż mięso, szczególnie w formie wysoko przetworzonej (parówki, wędliny itd.) wydatnie przyczynia się do pojawienia się, chociażby raka. Ponadto przemysłowa produkcja mięsa jest nie tylko szkodliwa dla otoczenia danego rodzaju [...]
Wykluczenie z diety mięsa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli ktoś do tej pory korzystał z wysokoprzetworzonych źródeł mięsa. Szczególnie niebezpieczne są parówki i wędliny z MOM, czyli mięsem oddzielanym mechanicznie, w rzeczywistości nie jest to mięso, tylko odpady po produkcji mięsa. Badanie naukowe - skuteczność diety [...]
Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]
Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku. Referencje: Yue Xi i in. [...]
[...] w uczelnianym laboratorium badają wędliny przynoszone ze sklepów. Kosztowna i długa procedura pozwala rozłożyć na czynniki pierwsze także to, co wypełnia naturalne jelito "parówki delikatesowej". Zwykle znajduje się w niej "mięso mechaniczne odkostnione". - Dzisiaj można parówkę nazwać jak się chce, bo nie regulują tego polskie przepisy, które [...]
[...] wakacyjne ale aktualnie nie mam czym zrobić nowych) w celu zobrazownia problemu. Ostatnie zdjęcie ze studniówki, po którym się totalnie załamałam - nie da się ukryć kto ma parówki zamiast nóg... Proszę o rady i nieodsyłanie mnie do linków na forum (tak jak pisałam na początku - nic mi to nie daje - przrepraszam). [...]
ANKIETA ****DANE PODSTAWOWE*************************************** NICK: Jack Run WIEK: 44 NIEPRZERWANY STAŻ TRENINGOWY: 1 msc ****PARAMTERY OBWODÓW************************************* WAGA CIAŁA: 58 kg WZROST: 163 cm OBWÓD RAMIENIA: 28,5 cm OBWÓD ŁYDKI: 34 cm OBWÓD UDA: 51 cm OBWÓD BIODER: 94 cm OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA: 80 cm OBWÓD TALI 76 cm [...]