SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

parówki

  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] chodzi o to, że została w nich obniżona zawartość tłuszczu. W zamian za to zazwyczaj zostaje dodany cukier. Po raz kolejny — czytaj etykiety. Wędliny, przetwory mięsne, parówki No kto by się spodziewał? A jednak nawet w takich produktach producenci ukrywają cukier. Wiele tego typu produktów owiana jest złą sławą przez zawartość konserwantów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 912 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2780 Data: 2018-07-22 08:28:41
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tworzyć nitrozoaminy. Powstają one również podczas obróbki termicznej wędlin. Uznawane są za substancje rakotwórcze. Gdzie znajdziesz azotyn sodu? W takich produktach jak: parówki, kiełbasy, wędliny. Podsumowując Zawsze sprawdzaj skład produktów, które kupujesz. Staraj się bazować na produktach nieprzetworzonych. Gdy kupujesz paczkowane, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6151 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • [...] dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso (kiełbasy, parówki, konserwy) wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w oparciu o wcześniej omówione badanie JAMA, ale niektóre badania pokazują również związek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9468 Data: 2018-07-16 07:50:00
  • [...] z najczęściej komentowanych przez panie części ciała. Poświęcamy im sporo uwagi, chyba nawet za dużo... Za chude, za grube, za mocno rozbudowane, zbyt umięśnione, kołkowate, parówki, wałki nad kolanami, bułki na wewnętrznej stronie uda... Oj epitetom nie ma końca. My, kobiety jesteśmy bardzo twórcze w tym temacie.   Zestaw Drugi zginanie nóg na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12697 Data: 2018-04-12 11:11:17
  • Przetworzone mięso zwiększa ryzyko manii

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Analiza ponad 1000 osób z zaburzeniami psychicznymi i bez zaburzeń wykazała, że azotany - chemikalia stosowane do konserwacji mięs, takich jak suszona wołowina, kabanosy, parówki, salami i inne przetworzone przekąski mięsne - mogą przyczyniać się do manii, stanu psychicznego charakteryzującego się nadmierną pobudliwością. Naukowcy powtórzyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1779 Data: 2018-12-31 15:33:18
  • [...] wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka, zwłaszcza okrężnicy i odbytnicy. Kolejną kwestią jest unikanie grillowania przetworzonych produktów mięsnych takich jak parówki i kiełbaski. Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje przetworzone mięso jako „czynnik rakotwórczy grupy 1”. Wykazano, że przetworzone mięso zwiększa ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 925 Data: 2022-05-02 08:06:06
  • Czy słone jedzenie i sól mogą uzależniać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 537 Data: 2022-08-08 09:43:54
  • Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1480 Data: 2023-02-24 07:30:55
  • [...] u ludzi wyniki są alarmujące, ale nie do końca pewne). Ponadto niezależnie od koloru mięsa (białe, czerwone itd.) wysokoprzetwarzane są uważane za rakotwórcze (wędliny, parówki, mięso poddane wędzeniu itd.). Jeśli chodzi o azotyn sodu wg klasyfikacji IARC od 2010 r. jest uznawany za czynnik prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi. Badanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3637 Data: 2021-08-03 13:53:31
  • [...] występowania zjawiska nienawiści do osób mających odmienne preferencje żywieniowe, gdyż od dobrych kilkunastu lat wiemy, iż mięso, szczególnie w formie wysoko przetworzonej (parówki, wędliny itd.) wydatnie przyczynia się do pojawienia się, chociażby raka. Ponadto przemysłowa produkcja mięsa jest nie tylko szkodliwa dla otoczenia danego rodzaju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1430 Data: 2021-12-27 10:00:53
  • Wykluczenie z diety mięsa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli ktoś do tej pory korzystał z wysokoprzetworzonych źródeł mięsa. Szczególnie niebezpieczne są parówki i wędliny z MOM, czyli mięsem oddzielanym mechanicznie, w rzeczywistości nie jest to mięso, tylko odpady po produkcji mięsa. Badanie naukowe - skuteczność diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2043 Data: 2022-05-17 22:36:53
  • Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4087 Data: 2020-05-01 13:01:19
  • [...] lub dużym ładunku glikemicznym (wzrost o 32%) „diety zachodnie” (wzrost ryzyka o 55%). Charakteryzują je: wysokie spożycie przetworzonego mięsa (niezależnie od koloru np. parówki, szynka, pasztety, kotlety itd.), czerwonego mięsa, masła, produktów mlecznych, jaj i rafinowanych ziaren. Spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2580 Data: 2020-06-02 17:03:22
  • Otyłość, a ryzyko rak jelita grubego

    Artykuł
    Badania naukowe

    Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku. Referencje: Yue Xi i in. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 656 Data: 2023-04-26 06:39:46
  • Parówki - lepiej nie jeść!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] w uczelnianym laboratorium badają wędliny przynoszone ze sklepów. Kosztowna i długa procedura pozwala rozłożyć na czynniki pierwsze także to, co wypełnia naturalne jelito "parówki delikatesowej". Zwykle znajduje się w niej "mięso mechaniczne odkostnione". - Dzisiaj można parówkę nazwać jak się chce, bo nie regulują tego polskie przepisy, które [...]

    Odpowiedzi: 51 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-10-09 12:25:51 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • Redukcja dla parówki %-) pomoże ktoś?

    Temat
    Trening dla zaawansowanych

    1.PŁEĆ : Mężczyzna 2 .WIEK: 19 3 .WAGA: 87 4.WZROST: 165 5 .WYMIARY: -Biceps: 42,5cm -Klata: 118cm -Udo:64cm -Pas: 92cm 6 .STAZ NA SILOWNI: 2,5 roku 7.CEL TRENINGOWY : żyła 8.UPRAWIANE INNE SPORTY : brak 9.DOSTĘP DO SPRZĘTU (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : full osprzet siłownia 10 .POZIOM BF%: 17% 11 .TENDENCJA DO [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1437 Data: 2009-05-19 16:50:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kulturka ma być /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/d2011417aaef47cfb3895b39eb871e7c.jpg

    Odpowiedzi: 3001 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-03-28 16:01:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] wakacyjne ale aktualnie nie mam czym zrobić nowych) w celu zobrazownia problemu. Ostatnie zdjęcie ze studniówki, po którym się totalnie załamałam - nie da się ukryć kto ma parówki zamiast nóg... Proszę o rady i nieodsyłanie mnie do linków na forum (tak jak pisałam na początku - nic mi to nie daje - przrepraszam). [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 3414 Data: 2012-02-09 17:13:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ANKIETA ****DANE PODSTAWOWE*************************************** NICK: Jack Run WIEK: 44 NIEPRZERWANY STAŻ TRENINGOWY: 1 msc ****PARAMTERY OBWODÓW************************************* WAGA CIAŁA: 58 kg WZROST: 163 cm OBWÓD RAMIENIA: 28,5 cm OBWÓD ŁYDKI: 34 cm OBWÓD UDA: 51 cm OBWÓD BIODER: 94 cm OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA: 80 cm OBWÓD TALI 76 cm [...]

    Odpowiedzi: 48 Ilość wyświetleń: 4610 Data: 2015-09-14 18:35:16 Szacuny postu: 11 (cały temat: 0)