[...] tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże... Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła [...]
[...] Na dobrą sprawę w owych czasach żywność była albo świeża albo zepsuta, bowiem nie znano środków konserwujących, oczywiście część mięsa solono, warzywa i owoce wekowano i tak przedłużano ich trwałość, natomiast olej mógł być albo świeży albo zepsuty. W dzisiejszym pełnym dobrobytu świecie na półkach [...]
"Z BECZKI LUB SŁOJA" NIE CHCESZ MIEC ANEMII? JEDZ KISZONE WARZYWA. Kiszone lub kwaszone warzywa i owoce nie tracą cennych składników mineralnych. Dietetycy radzą spożywać je jak najczęściej dla wzmocnienia organizmu i zwiększenia odporności na infekcje. Takie przetwory są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych i witamin. Pod wpływem kiszenia [...]
[...] metabolizm, wzmacniają odporność. Ich niedobór często jest przyczyną problemów z regeneracją i zahamowania postępów. Nawet starannie dobrana żywność bogata w warzywa i owoce nie zaspokoi zapotrzebowania na te składniki dlatego konieczne staje się stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych, które spożywa się zawsze po posiłkach. 6. [...]
[...] niezbędne składniki odżywcze. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków. Ogranicz spożycie soli. Sól [...]
[...] glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany powinny stanowić około 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny zasób glikogenu w mięśniach ma [...]
[...] Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, lekceważąc fakt, że nie wolno nimi zastępować normalnych posiłków. Objadając się słodyczami, eliminujemy z jadłospisu owoce, warzywa oraz inne cenne produkty i pozbawiając w ten sposób organizm witamin i składników mineralnych. Istnieją różne teorie wyjaśniające, dlaczego słodycze tak bardzo [...]
[...] złożone, zatem na niewiele nam się zdadzą cukier czy słodycze, doskonałym źródłem węglowodanów w naszej diecie sa płatki owsiane, rodzynki, ryż, kasza, makarony, warzywa, owoce. Tłuszcze. Tu sprawa jest zupełnie odwrotna niż w przypadku białek. Najkorzystniejsze dla nas są tłuszcze roślinne nienasycone. Takie tłuszcze znajdziemy głównie w [...]
[...] - Jeżyny - Czarna porzeczka - Cherry - Żurawina - Grejpfruty - Kiwi - Cytryna - Melon - Pomarańcze - Brzoskwinia - Gruszka - Śliwka - Maliny - Truskawki Jak widać są to owoce i ich spożywanie nie jest dla nasz szkodliwe. Szkodliwe natomiast są przetworzone produkty zawierające przetworzone węglowodany proste. Produkty te zawierają dużo [...]
[...] ilość witaminy C w mojej diecie i wniosek jest taki, że jest jej bardzo mało albo w ogóle jej nie ma. Naturalne źródło witaminy C to surowe i świerze warzywa i owoce. Drzew nie mam, więc pozostaje supermarket, lecz jak dowodzą naukowcy oraz polscy studenci, owoce z supermarketu mają około 80% mniej witamin niż świerzy, normalny [...]
[...] krążenia, oddechowego i moczowego, obniżenie sprawności umysłowej, problemy z koncentracją. Dlatego pamiętajmy, aby w każdym posiłku, o ile to możliwe, spożywać warzywa i owoce. Ważna też jest dodatkowa suplementacji, zwłaszcza witaminami i minerałami. Porcja Multi Pack 36 i Mega Mineral zapewnia odpowiednią podaż witamin i minerałów. Możliwe [...]
[...] drugiego dania można podawać ziemniaki gotowane (tłuczone, puree, kopytka) lub pieczone. Nie powinno się jeść frytek, ziemniaków smażonych, placków smażonych. Owoce Podajemy owoce jagodowe, owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), winogrona, banany, brzoskwinie, śliwki. Zwłaszcza owoce bogate w witaminę C (cytrusowe i jagodowe) mogą [...]
[...] na zawartość witamin. Jednakże blanszowanie przed mrożeniem może zredukować ich ilość. Aby zapobiec stratom naturalnych witamin w żywności staraj się: * warzywa i owoce najlepiej gotować na parze, * jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to gotować w małej ilości wody, którą można wykorzystać na sosy lub zupy, * [...]
[...] z dorosłymi. Zamiast mleka powinni pić mleczne produkty fermentowane, czyli jogurt i kefir, bogate w łatwiej przyswajalny wapń. Wapń zawierają też orzechy, warzywa, suszone owoce i ryby z puszki. Dodatkowo są cennym źródła witaminy D, która ułatwia wiązanie wapnia w kościach. Napoje energetyczne są dobrym źródłem energii. Istotnie, to z powodu [...]
Przetłumaczony artykul autorstwa Johny'ego Bowdena (eksperta ds. odżywania i zdrowia, autor wielu książek o odżywianiu) Treść artykułu może nie jest jakaś wybitnie odkrywcza, nie jest też ściśle ukierunkowana pod robienie masy, czy redukcji, ale jednak kładzie nacisk na ważny aspekt odżywiania - stopień przetworzenia żywności, który moim zdaniem [...]