Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
Święta Bożego Narodzenia to bardzo wyjątkowy okres dla chrześcijan. Jedno z najważniejszych świąt w całym roku. Są wyjątkowe nie tylko dlatego, że narodził się nasz Zbawiciel, ale także dlatego, że zasiadamy do obfitego stołu, pełnego wszelakich pyszności, w gronie rodziny. Święta to taki czas, gdzie nie może zabraknąć ryb. Poza nazwą handlową i [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
Preparaty z kolagenem mają wielokierunkowe zastosowanie w kontekście regulacji stanu odżywienia i zdrowia człowieka. Stanowią cenne wsparcie wszystkich tkanek w organizmie, gdyż dostarczają ich główny budulec oraz szereg związków wspomagających. Warto wiedzieć, jakie są szczególne wskazania do stosowania tych produktów, gdyż brak świadomości na [...]
Ryby - po które warto sięgać? Do tego, że ryby są wartościowe nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Pytanie jakie ryby należy wybierać, by wpływały dobrze na nasz organizm i nasze zdrowie. Z racji tego, że wiele się teraz mówi o skażonych rybach, karmionych paszami, antybiotykami postanowiłam napisać kilka słów o tym, które ryby powinny znaleźć [...]
REKIN - ŹRÓDŁO CENNYCH LEKÓW Rekiny w przeciwieństwie do ssaków nie mają kości a w przeciwieństwie do ryb - ości. Ich szkielet zbudowany jest wyłącznie z chrząstek; jest to zatem tylko giętka, elastyczna tkanka łączna. Budowę swoją rekiny zachowały w postaci niezmienionej od czasów prehistorycznych, ca od 300.000.000 lat. Chrząstki [...]
[...] i pozniej taka sama lub duzo dluzsza przerwa ) 4 razy w tyg. pon-wt czw-pt , trening mam na rzezbe po treningu automatycznie wykonuje aeoroby na b.wysokim poziomie intesywnosci trwajacy dosc krotko 15-20 ale tchu i sil nie starcza ale oczywiscie zamierzam dojsc do dluzszych dystansow :D Od ponad tygodnia stosuje diete bialkowa zapozyczona z [...]
Więc szukam ryb ktore moge wrzucic do codziennej diety. Nie mogą one zawierać ości, lub żeby dało sie kupic takie wersje bez osci. Tunczyk dosc drogi + rtęć, ale jem 5 puszek tygodniowo. lososiem ? co o nim napiszecie? Jakieś inne? Tylko nie mowcie ze Panga bo jej nie tykam ze wzgledu na liczne arty. Dam soga temu kto poda najwiecej nazw + [...]
witam Znacie może jakies przepisy aby zrobić dobre mielone z ryby.Ostatnio dużo chodze na ryby i mam ich poddostatkiem a że nielubie jesc usmażonych zaduzo osci to filetuje ile sie da a reszte przekrecam przez maszynke i mam mielone bez osci .Tylko że jak zrobiłem takie normalne kotlety to zadobre one niesą .Albo chociaż czy są jakies przyprawy [...]
Witam, ostatnio zainteresowałem się rybą Panga, ktora od jakiegoś czasu jest dostępna w niektórych sklepach. Po przejrzeniu informacji w necie dowiedzialem się, że jest to jakaś sumopodobna ryba pochodząca z Azji. Wczoraj mialem okazję się przekonac jaka ta rewelacja:) Praktycznie brak typowego rybnego zapachu, ZERO ości, a ten smak - po prostu [...]
Własnie ostatnio oszalałem na punkcie fenopmenalnej w smaku ryby z która w dodatku można robi wszystko bo nie ma ości za grosz i która je nawet moja dziewczyna która ryb nienawidzi moge się odwdzieczy wieloma przepisami na pangę za informacje o jej wartościach odrzywczych ostatnio na siecy znalazłem tylko że na 100g ma 20g białka 2g tłuszczu o [...]
witam jestem na ckd i chce jesc rybki, niestety nie jestem w stanie jesc ryb wedzonych za duzo osci, nie moge sie przemoc nie dam rady dlatego jem filet z minatja najczescie, ale gotowanego. Zawsze kupowalem filety na wage dzisiaj jednak dostalem w opakowaniu i przeczytalem ze zawiera on tylko 0,1g tluszczu i 16 g bialka na 100g, wegli oczywiscie [...]
Witam :) Byłabym wdzięczna gdyby ktoś sprawdził mój plan narazie na jeden dzień i ewentualnie powiedział co jest do poprawy. Wiek: 18 Wzrost: 168 cm Waga: 50 kg Dodam, że trenuje 400m 6x w tygodniu. Nie mam tendencji do przybywania na wadze. Śniadanie: mleko 0,5% tłuszczu + musli z owocami suszonymi (Vitalis) + herbata zielona Śniadanie 2 (w [...]
Witam chcialem sie zapytac czy jest sens kupowac omega 3 w tabletkach? Czy w takiej postaci jest dobrze wchlanialne? mam ten problem ze nie cierpie ryb moze ktos ma ten sam problem i jak sobie z tym radzi? moze jakies przytrawy z rybkami, zeby nie czuc ich smaku (w sumie najgorsze to sa ości fuj)? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp.
Aha, powiem również że w diecie liczymy tylko białko pochodzenia zwierzęcego. Są lepsze źródła wapnia niż produkty mleczne(badania naukowe)np. ości ryb (oczywiście poddane obróbce, tak jak w puszkach:konserwach). Jeżeli nie chcesz wspomagać się kapsułkami z glukonianem lub cytrynianem wapnia to możesz uzyskać wapń domowej roboty ale jest to [...]
Teraz pare przepisow z rybkami Wszystkie przepisy z mojego domowego archiwum Dorsz pieczony w folii Składniki: świeże śledzie, dorsz, halibut, karp lub pstrąg, sok z cytryny, oliwa, sól, świeżo zmielony pieprz. Sprawioną rybę natrzeć solą i sokiem z cytryny. Posmarować kawałki folii aluminiowej oliwą i na każdym położyć rybę. Zagiąć boki z obu [...]
Z mniej popularnych (na forum) gatunków, bardzo smaczny jest turbot, a ze słodkowodnych ryb lin, amur. Amur trochę przypomina karpia w smaku, tylko jest chudszy. Sum nie jest specjalnie tłustą rybą, chyba że trafi się duży i stary (albo zatuczony z jakiejś hodowli)... Najlepiej szukać średnio dużych egzemplarzy; są najsmaczniejsze. Wg mnie jedna [...]