[...] nie jak dotąd mówiono tłuszcze nasycone. Także jeżeli mamy na uwadze zdrowie to lepiej oleje roślinne zastąpić w większości tłuszczem zwierzęcym, olejem kokosowym, jajami i omega-3 pochodzenia rybnego. Ale przede wszystkim wyeliminować cukier, tłuszcze trans i produkty z mąki oczyszczonej. To najbardziej degraduje profil lipidowy. Nasz PRO [...]
[...] zbilansowany. Ja natomiast mam pytanie o kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Ostatnio dbam o to żeby utrzymać dobre proporcje i brakuje mi trochę wielonienasyconych z omega 3. Nie mam za bardzo dostępu do oleju lnianego, nie mieszkam w Polsce a tutaj go nigdzie nie widziałem. Wiem że pestki dyni, orzechy włoskie, ryby, olej rzepakowy [...]
Nasycone też musza być w diecie :) Więc nie ma problemu Źródła omega - 3 : tłuste ryby, krewetki, siemie lniane, w mniejszym stopniu : rzepakowy, orzechy włoskie Dzięki, tak wiem że nasycone muszą być w diecie dlatego mówiłem o proporcjach tychże kwasów. Po prostu nasyconych i jednonienasyconych mam dużo więcej niż wielonienasyconych, a [...]
po prostu zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 szybko ulegają utlenieniu i tak olej tarci swoje prozdrowotne właściwości temperatura również ma tu znaczenie, więc lodówka jak najbardziej
[...] włączyć to do diety. Np 25 g tego oleju dziennie będzie ok? Wiem że to według zapotrzebowania. Ale moja dieta jest bogata w różne źródła tłuszczy i to będzie kolejne. Codziennie spożywam różne rodzaje orzechów, olej kokosowy, wiórki kokosowe, pestki dyni, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, kapsułki omega 3, ze dwa razy w tyg tłuste ryby i awokado.
czy szynka szwarcwaldzka jest dobrym źródłem białka i tłuszczu (oczywiscie wliczona w bilans) zamierzam nią zastąpic raz na jakiś czas łososia wędzonego (wiem że to inne tłuszcze ale łososia jem co drugi dzień więc omega 3 nie powinno zabraknąc)
Zastanawiam się nad podawaniem Omega 3 w kapsułkach mojej ośmioletniej córce. Wiadomo jak dzieci lubią jeść ryby. Zresztą i tak nie je się ich codziennie, raptem może raz, dwa razy w tygodniu ona je rybę. Czy są jakieś przeciwwskazania co do tego?
Dzięki Popuri :) W niejednym artykule czytałem że w orzechach włoskich jest sporo omega 3, a przecież w oleju z tych orzechów jest go nie wiele. O co tu chodzi ?
Dzięki Popuri :) W niejednym artykule czytałem że w orzechach włoskich jest sporo omega 3, a przecież w oleju z tych orzechów jest go nie wiele. O co tu chodzi ? W orzechach masz ALA, więc inne kwasy tłuszczowe. Olej z orzechów w zależności od produkcji, może ich nie posiadać lub posiadać utlenione.
"źródło omega-x" to teraz nawet na parówkach piszą. ;-) myślę, że jako tako "co zdrowsze" nie ma co tu porównywać, osobiście bym powiedział, że jak masz o-3(nie ważne, że inne) z kapsów, to nie ma sensu brać lnianego.
[...] nadzieje że nie zatruje się czy coś, myślałem żeby zrobić ze zmielonego bo ma mniej kcal , więc można wsypać jeszcze więcej, tu twierdzą że jest ok pieczenie , ale fakt o omega nie wspominają http://www.sztukazywienia.com/2012/10/siemie-lniane-obrobka-termiczna-szybkie.html "Całe ziarna siemienia lnianego (jak inne rośliny) zawierają glikozydy [...]
Witam Jaką prewencję polecacie na takim cyklu z cypio? Czytałem coś o aspargin. Ile tego dodać? Wiadomo że witaminy minerały omega3 to co zwykle przy treningu. Coś jeszcze? Dieta min 3g białka tak wyczytałem. Tłuszcze na których się dobrze czuje to około 100g dziennie. Cos jeszcze muszę wiedzieć? W tym tyg ogarnę badania hormonalne tak żeby [...]
[...] wegetariańskie, ponieważ są różnorodne i kolorowe. Suplementy Z suplementów regularnie korzystam z odżywki białkowej i bcaa, po treningu Crea Fight, oprócz tego magnez i omega 3 a także elektrolity. Okresowo w zależności od potrzeb preparaty na stawy, żelazo, witamina D, GABA i suplementy wspomagające odporność (biegam niezależnie od pogody, [...]
[...] to duża różnica :) Z takich ogólnych uwag: postaraj się wprowadzić do diety zdrową rybę raz na czas: śledź, szprot, sardynki, łosoś, pstrąg. To bardzo bogate źródła kwasów omega 3 oraz witaminy D (która jest bardzo rzadka w pożywieniu). Dalej, pomyśl nad szpinakiem lub jarmużem. Obydwa są dobrymi źródłami witaminy A, K, również C (jarmuż [...]
[...] to duża różnica :) Z takich ogólnych uwag: postaraj się wprowadzić do diety zdrową rybę raz na czas: śledź, szprot, sardynki, łosoś, pstrąg. To bardzo bogate źródła kwasów omega 3 oraz witaminy D (która jest bardzo rzadka w pożywieniu). Dalej, pomyśl nad szpinakiem lub jarmużem. Obydwa są dobrymi źródłami witaminy A, K, również C (jarmuż [...]
Miruna jest sporo uboższa w omega 3 niż ww, choć obleci (około 200mg EPA/DHA na 100g). Witaminy D też ma ze 20x mniej niż np. w śledziu. Skażenie rtęcią pokazuje umiarkowane... http://seafood.edf.org/hake Co do reszty. Olej kokosowy ok do smażenia. Olej rzepakowy dobre źródło krótkołańcuchowych omega 3, ale musi być tłoczony na zimno. W przypadku [...]