[...] mniej więcej wielkości dłoni), węglowodany złożone (kasze, ziemniaki), kilka porcji urozmaiconych owoców i warzyw - porcja to mniej więcej garść, zdrowe tłuszcze (masło, olej rzepakowy, olej lniany - masło do pieczywa a oleje roślinne 2 łyżki na dzień, lnianego 1-2 łyżeczki). Dwa razy w tygodniu tłusta ryba... No i możliwie starałam się [...]
Moge zamienić olej rzepakowy rafinowany na oliwe z oliwek rafinowany, jednakże gdy założyłem tematy czy rzepakowy jest zdrowy to pisali że to dobry olej http://www.sfd.pl/Olej_rzepakowy_czy_zdrowy_-t1166526.html A co myślicie o tym /SFD/2018/5/21/a9ac7f733abb4c94962fffe098566190.jpg Zmieniony przez - xssdfd57 w dniu 2018-05-21 21:58:29
[...] lepszego niz omega3 w tabs. co?:)(charon tak powaznie to dzieki za wytykanie kazdego błedy. Ty jestes mistrzem a ja ucze dzieki temu wytykaniu wiecej) Do rzeczy! Co do "oleju":) ciezko zastąpić oliwke z oliwek bo jest swietnym nośnikiem tłuszczy omega-9 czyli jednonienasyconego kwasu oleinowego i ma mnustwo składnikow [...]
[...] jakości, czyli nie jakaś tania, tylko z tych droższych i lepszych. Nie kupuję, więc nie podpowiem konkretnie... Warto natomiast zadbać o źródła kwasów tłuszczowych omega3 - olej lniany budwigowy (o taki pytaj w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością), orzechy włoskie lub olej rzepakowy nierafinowany, tłoczony na zimno. Coś z tych rzeczy powinno [...]
Skład BERKLEY JENSEN znam zuzylem 3 opakowania tego oleju bardzo wygodny w uzyciu sklad z etykiety tez wydaje sie spoko jednak ja doszukuje sie dziury w calym i chcialem sie dowiedziec czy taki olej do smazenia na dluzsza mete jest zdrowy.Jesli chodzi o oliwe z oliwek i maslo nadaja sie do smazenia i to nawet bardzo ale tylko produktow ktore nie [...]
Oliwa z oliwek, masło, tłuszcze pochodzenia mlecznego, orzechy, ostatnio mówi się nawet, że zwykły olej rzepakowy też jest bardzo zdrowy. Ponawiam moje pytanie. Temat wałkowany już wiele razy, ale muszę do niego wrócić. Jak to jest ze sztucznymi słodzikami, szczególnie aspartamem i acesulfanem? Wiele im się zarzuca, jednak żadne porządne badania, [...]
Oliwa z oliwek, masło, tłuszcze pochodzenia mlecznego, orzechy, ostatnio mówi się nawet, że zwykły olej rzepakowy też jest bardzo zdrowy. Ponawiam moje pytanie. Temat wałkowany już wiele razy, ale muszę do niego wrócić. Jak to jest ze sztucznymi słodzikami, szczególnie aspartamem i acesulfanem? Wiele im się zarzuca, jednak żadne porządne badania, [...]
czy olej rzepakowy jest tak samo zdrowy jak oliwa z oliwek? Bo ten majonez z oliwy jest bardzo niedobry. juz znalazlem temat o tym, jakby ktos byl zainteresowany to jest tutaj: http://www.sfd.pl/Oliwa_Z_Oliwek_vs._Olej_Rzepakowy-t329385.html Zmieniony przez - kamil____ w dniu 2009-07-31 15:32:46
[...] to czemu mówic nie. Ale czy po takim zarciu bedziesz zdrowy ? Od czasu do czsu nawet wydajemi sie ze trzeba zjesc takiego miksa. To tak frytki aut, smazone na zwykłym oleju -- do kosza. Ziemniaki sa jak najbardzie ok. Oblicz kcal, daj 2g, 2,3g/ kg masy białka, z weglami 4g a z tłuszczami 1g na kg masy. Masa rosnie, w miare mało tłuszczy [...]
Są zrobione z czegoś innego Poczytaj sobie, a się dowiesz: "Zgubna oszczędność Najczęściej stosowany jest olej roślinny. Jeśli uzasadnieniem jego olbrzymiej popularności, miałyby być tylko same zalety zdrowotne, byłoby by to kłamstwo. Olej roślinny, taki jak słonecznikowy czy rzepakowy jest po prostu najtańszy. Dlatego to właśnie jego [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] tego kwasu na powstawanie groźnej choroby zwanej przerzilicą). Smalec ma go zaledwie 3-10% swojej wagi, natomiast oliwa z oliwek może mieć od 3 do 20% wagi. Dla porównania, olej słonecznikowy ma go aż 48-74%! Z uwagi na niską zawartość kwasów Omega-6, smalec – w przeciwieństwie do olejów roślinnych (kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, [...]
[...] się jeść przynajmniej jedną konkretną porcję surówki warzywnej na dzień. To bardzo wiele dla zaopatrzenia w witaminy... Zawsze dodawaj troszkę tłuszczu - zimnotłoczony olej lniany, względnie rzepakowy. Radziłabym Ci kupić lniany tzw. "budwigowy", o dużej zawartości omega3 i włączyć go jako codzienny punkt programu. Poza tym tłuste ryby - [...]
[...] migdały - polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie. * oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. [...]
[...] domu orzechy,nie ma co sie spuszczać za przeproszeniem że te są lepsze a te gorsze składowo mógłbyś to robić jakbyś jadł orzechy i nic wiećej - a tak nie jest! do tego jakiś olej rybi/lniany + rzepakowy/oliwa i masz wszystkie rodzaje kwasów tłuszczowych jakie potrzebujesz przed i po treningu głownie białko + węgle + odrobina fatu pozostałe [...]
[...] Dlatego na razie OK, wybaczymy Ci, że nie zliczysz wszystkiego skrupulatnie Jedyne, co ja bym spróbowała przeforsować na Twoim miejscu, to zamianę części masła na zdrowy olej . Może być oliwa z oliwek, jakkolwiek rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno ma całkiem niezłe "wyniki". Albo najlepiej kup sobie tran - łyżeczka dziennie i [...]
Orzechy, olej (np. rzepakowy, nierafinowany) czy oliwa to naturalne i zdrowe źródła tłuszczów w diecie. To że tłuszcz jest wysokokaloryczny nie oznacza, ze trzeba przestać go jeść, ponieważ jest wartościowym i niezbędnym składnikiem odżywczym. Fajnie, że schudłeś stosując swój sposób odżywiania, ale nie znaczy wcale jest on najlepszy, czy chociaż [...]
[...] twaróg się przyswaja w 50% procentach jeśli mówimy o białku a mleko bodajże w 60%, twaróg jedz na noc przed zasnieciem z odrobina mleka i lyzka oliwy, co do tluszczy to olej lniany i rzepakowy jest najlpeszy, potem oliwa, tluszcz z ryb jest bardzo zdrowy, ja tez pije tłuste mleko, daje dosc duzo kalorii, posilki spozywac co 2-4h najlepiej co [...]