[...] gotowane krótko na parze mają IG jedynie w niewielkim stopniu wyższe od surowych, gdyż do rozłożenia skrobii (np. w marchewce) do cukrów prostych potrzebna jest dłuższa obróbka termiczna. Innym sposobem na przygotowanie warzyw bez zwiększania IG jest krótkie przygotowywanie ich w mikrofalówce. Pozdrawiam, Tyka - Łowy są ważniejsze niż [...]
Masz wagę kuchenną? To zasadnicze pytanie, bo produkty trzeba zważyć, jak Marcin wspomniał przed obróbką termiczną i ilość produktu wprowadzić do dziennika.
Co wy ludzie ważycie po 120kg, że tak ciężko wam przyjąć to białko z jedzenia ? %-) Łatwo też nie jest. Ważę 97-98kg. Gdybym chciał przyjąć 2gr białka na kilogram to potrzebowałbym 196g białka z przewagą białek zwierzęcych. Produkty z dużą ilością białka jakie mogę włączyć do diety: twarogi, filety drobiowe, ryby. Do filetów z suszonego mięsa [...]
Jak układasz dietę na masę to dorzucasz kalorii na plus tak z 300-500. Podawaj wszystkie wartości łącznie z tym WPC. Staraj się wciskać warzywa do każdego posiłku. Chleb razowy lepszy. Gramaturę podajemy przed obróbką termiczną tak samo wartości podane na opakowaniach są dla produktów przed gotowaniem itd. W posiłku trzecim daj jakieś porządne [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Powiedz mi czy warzysz mięso? w dzienniku wstawiasz wszędzie 100g , czy masz świadomość ze podajemy tam masę produktu przed obróbka termiczna 100g piersi z kurczaka po ugotowaniu to naprawdę niewiele, może masz błąd w obliczeniach i nawet o tym nie wiemy?
Nie zrozumiem nigdy jak ktoś się rozpisuje na tematy. "Gotuję 400g ziemniaków a później wyciągam z wody i mam 600??WTF? Mam to liczyć jako 600???" :) Zawsze ważymy produkty PRZED obróbką TERMICZNĄ jakąkolwiek. Co do tłuszczy to kluczem jest różnorodność Tłuszcze: Olej kokosowy,wiórki kokosowe,olej lniany,awokado,masło orzechowe,orzechy,,masło [...]
Panowie, obróbka termiczna izolatu to to samo, co kupienie dobrego koniaku i wylanie dla ładnej butelki. Wielokrotnie pisałem, że BV 159 izolatu bierze się stąd, że zawiera on dronocząsteczkowe białka, przenikające do krwiobiegu i działające podobnie do somatotropiny. Temperatura je zdenaturuje, a wtedy izolat straci aktywność anaboliczną i nie [...]
Wyrzuciłem masło ziemniaki u mnie opcjonalnie beda wchodzic albo o 17 albo o 15 jesli bede pracowal od rana to obiad z ziemniakiem zostawie na po treningu a jesli na popoludnie to chyba juz nie wazne czy zjem o 15 czy o 17 jak o 12 skoncze trening? A co jesli chodzi o ilosc kcal i BTW ? mysle ze przy mojej wadze i moim wzroscie i intensywnosci [...]
Zmienione na Pełnoziarnisty Razowy z lubelli :) Zawsze waże przed obróbką termiczną 10g Wazy 1 wafel ryżowy XD To teraz jest okej czy coś do zmienienia? /SFD/2016/8/6/9c9b8406a9ee4418b90121ba997b4d98.jpg Zmieniony przez - Lemcioo w dniu 2016-08-06 01:04:50
Jak ważysz przed obróbką termiczną to nie wstawiaj do rozpiski piersi gotowanej tylko surową. Dajesz radę zjeść 100 g ryżu i tylko 70-80 g mięsa? Przecież to jest kawałek na dwa ugryzienia ;-) jak dla mnie za dużo oleju kokosowego, możesz śmiało dodać oliwę, olej rzepakowy (dobrej jakości), olej lniany (na zimno, na przykład do warzyw). Do [...]
Płatki z rodzynkami zalej mlekiem i dodaj jakieś orzechy i już będzie lepiej , troche za dużo tego gainera no i tak jak domer napisał to wpisuj wszystko przed obróbką termiczną .
[...] więc bez, obawy. Oczywiście, każdy proces obróbki pożywienia powoduje pewne straty witamin, ale z tym trzeba się już, liczyć. Nie tylko blendowanie, ale przede wszystkim obróbka termiczna. Tak samo, jak normalne funkcjonowanie, powoduje zużywanie się naszego organizmu. Nie znaczy to, że lepiej siedzieć i nic nie robić. Pracując w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Twój obiad wątpię żeby miał chociaż 500kcal. Tutaj możesz sprawdzić: http://potreningu.pl/kalkulatory/kalorie. Białko daj 2.5g/kg, tłuszcze 0.8-1g/kg, reszta węglowodany. Pamiętaj że wszystko ważymy przed obróbką termiczną. Zmieniony przez - OzzyMG w dniu 2013-09-14 15:59:41
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Tak się zastanawiam. Czy potrawy jakie jem, powinny byc Gotowane, pieczone, smażone ? Najczęściej smażę/ griluje ale wyczytałem właśnie że obróbka termiczna zmienia ilość kcal, białko, tłuszcze węgle itd itd ?