[...] wzrasta objętość krwi -umiarkowany trening wytrzymałościowy poprawia odporność -jak rowniez poprawia wrazliwosc insulinową U osób poddanych treningowi obserwuje się obniżenie wydzielania insuliny przez trzustkę. Natomiast tolerancja glukozy przez organizm - mimo zmniejszonego wydzielania insuliny - poprawia się. Wskazuje to na wzrost [...]
[...] do tkanek, tym samym może przyczynić się do szybszego rozwoju miażdżycy. HDL, czyli tak zwany "dobry cholesterol" są to lipoproteiny o wysokiej gęstości powodują one obniżenie cholesterolu całkowitego poprzez jego transport do wątroby (skąd jest wydalany). Jeśli chodzi o trójglicerydy (TG) ich podwyższone stężenie we krwi najczęściej [...]
[...] podnieść poziom Hormonu Wzrostu, obecna przy budowie Kolagenu, wchłania Wapń i poprawia koncentracje umysłową. L-Izoleucyna – dostarczanie dużych ilości Leucyny powoduje obniżenie poziomu pozostałych dwóch aminokwasów Izoleucyny i Waliny dlatego tak ważne jest aby stosować wszystkie trzy związki razem. Dodatkowo Izoleucyna jest zaliczana do [...]
[...] czasie choroby przebiegającej z gorączką lub wymiotami konieczna będzie hospitalizacja chorego. 2..Hipoglikemia - inaczej niedocukrzenie,jest to niebezpieczne dla zdrowia obniżenie poziomu glukozy we krwi poniżej dopuszczalnego progu 2,8 mmmol/l (50 mg %). Objawy: -senność -drżenie mięśni -zawroty głowy -nerwowość -nadmierna potliwość [...]
[...] Wiadomo, że gdy jest go zbyt dużo, hormon ma działania niepożądane - może powodować procem maskulinizacji polegający na występowaniu u kobiety męskich cech, takich jak obniżenie głosu czy nadmierne owłosienie (zarost na twatzy, tułowiu), trądzik, łojotok i wypadanie włosów. Norma kobiety 1,0-3,0 nmol/l mężczyźni 10,0-35,0 nmol/l [...]
[...] rośliny są poparte licznymi badaniami. Jednym z pierwszych udokumentowanych działań jest działanie żółciopędne, a także ułatwienie przepływu żółci w drogach żółciowych oraz obniżenie poziomu lipidów i cholesterolu we krwi. Taki przebieg działania jest tym silniejszy im wyższa jest dawka kwasów kawoilochinowych. Ponad to związki te zapobiegają [...]
Cukier - cichy niszczyciel. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. [...]
[...] tkanki tłuszczowej jest niewielki", natomiast badania na temat treningu o wysokiej intensywności dowodzą, że: „ten rodzaj aktywności może być bardziej skuteczny w walce z obniżeniem poziomu tkanki tłuszczowej podskórnej oraz wisceralnej (brzusznej) w porównaniu do innych rodzajów aktywności fizycznej." W badaniu porównującym efektywność [...]
[...] - 9,3kcal. Alkohol posiada również wysoką wartość energetyczną (7kcal/g) jednak nie może być stosowany jako źródło energii w sporcie z uwagi na szkodliwe działanie uboczne (obniżenie wydolności zawodnika). Komórki organizmu wykorzystują energię zawartą w węglowodanach, tłuszczach i białkach do ciągłego wytwarzania związku chemicznego ATP, który [...]
[...] poziom insuliny we krwi lub jego wahania prowadzą do rozwoju oporności insulinowej i leptynowej oraz podnoszenia poziomu kortyzolu we krwi. Insulina, której zadaniem jest obniżenie nadmiernie poniesionego poziomu glukozy we krwi, przykładowo po spożyciu posiłku zawierającego łatwostrawne węglowodany wzrasta do nadmiernego poziomu, powodując [...]
[...] lat) metodą podwójnej ślepej próba wobec placebo, a które polegało na podawaniu wyciągu z żeń-szenia (4% ginsenozydów) 200 mg/d* przez 12 tygodni zaobserwowano znaczne obniżenie występowania infekcji grypowych i znaczne podwyższenie poziomu przeciwciał bez wpływu na parametry bezpieczeństwa hematologicznego i laboratoryjnego -W badaniu [...]
[...] spowoduje, że będzie on optymalnie funkcjonował przez cały dzień. Jesli jednak L-tryptofan dotrze do mózgu pierwszy, będzie stymulował wytwarzanie serotoniny, co spowoduje obniżenie wydolności umysłowej a mózg zacznie się zamykać nawet w środku dnia. Jeśli więc chcemy stymulować umysł przez L-tyrozynę, powinniśmy na śniadanie spożyć żywność [...]
[...] odkładaniu tłuszczu. Więc ktoś może zapytać "Jak można tracić tłuszcz kiedy organizm jest trybie magazynowania?". W gruncie rzeczy jest to trudne i idealne wydaje się obniżenie spożywania wegolowodanów. Organizm zdaje sobie sprawę, że nie ma już węglowodanów które mógłby zamienić w energię, więc musi znaleźć inne źródło - tłuszcz. I o to [...]
[...] wątroby dorsza atlantyckiego, zawiera duże ilości dwóch bardzo ważnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: DHA i EPA. Ten pierwszy, DHA (kwas dokozaheksaenowy) powoduje obniżenie poziomu triglicerydów we krwi. Drugi, kwas eikozapentaenowy jest substratem służącym do wytwarzania DHA. Wysoki poziom tych kwasów wzmaga także produkcję serotoniny [...]
[...] m.in., że względnie bezpiecznym środkiem przyspieszającym przemianę (spalanie) alkoholu jest fruktoza - cukier owocowy. Podanie fruktozy dożylnie powoduje wyraźne obniżenie poziomu alkoholu. Jest to jednak środek bardzo drogi. Zwiększają lub hamują Interakcje alkoholu z lekami mogą dotyczyć również procesów farmakokinetycznych, tzn. [...]
[...] Takie działanie zmniejsza ryzyko wystąpienia incydentów hipoglikemii (niedocukrzenia). Szczytowe wydzielenie insuliny następuje w 30-60 minut od podania leku, maksymalne obniżenie stężenia glukozy notuje się po 60-90 minutach od przyjęcia leku. Działania uboczne Repaglinid jest na ogół dobrze tolerowany przez chorych. Przy stosowaniu [...]
W poprzednim artykule opisałem część mitów na temat insuliny i tego skąd wzięła się jej zła reputacja , dzisiaj chciałbym kontynuować ten temat. MIT: SKOKI INSULINY SĄ ZŁE FAKT: SKOKI INSULINY PEŁNIĄ WAŻNĄ FUNKCJĘ I SĄ NATURALNYM ZJAWISKIEM FIZJOLOGIZNYM W poprzedniej części opisałem jak białko może powodować równie wysokie wyrzuty insuliny jak [...]
[...] w terapii zaburzeń psychicznych charakteryzujących się cyklicznymi, naprzemiennymi epizodami manii i depresji. Korzystny wpływ na stabilizację usposobienia ma szczególnie obniżenie wewnątrzkomórkowej koncentracji sodu. The antidepressant properties of the ketogenic diet. Murphy P, Likhodii S, Nylen K, Burnham WM. Department of Pharmacology, [...]
[...] Podawane sportowcom napoje powinny charakteryzować się odpowiednia osmolarnością. Wypicie po wysiłku znacznej ilości wody o niskiej zawartości elektrolitów może powodować obniżenie ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, wzmożone wydzielanie hormonu antydiuretycznego i zwiększone wydalanie moczu, pomimo, że organizm znajduje się w fazie [...]
[...] spowoduje, że będzie on optymalnie funkcjonował przez cały dzień. Jesli jednak L-tryptofan dotrze do mózgu pierwszy, będzie stymulował wytwarzanie serotoniny, co spowoduje obniżenie wydolności umysłowej a mózg zacznie się zamykać nawet w środku dnia. Jeśli więc chcemy stymulować umysł przez L-tyrozynę, powinniśmy na śniadanie spożyć żywność [...]