[...] do naszej krwi po danym posiłku. Jeśli indeks glikemiczny ma wysoki poziom (np. ziemniaki) wówczas sprowokuje to wysoki poziom cukru we krwi. Analogicznie, węglowodany o niskiem indeksie glikemicznym (np. soczewica) spowodują znacznie mniejszy, a niekiedy nawet nieznaczący, wzrost poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny możemy podzielić [...]
[...] czy występują w nim pełne ziarna lub włókna. 2.Stopień przygotowania lub ugotowania - co pozwala na zbadanie zawartości skrobi. 3.Obecność fruktozy i laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny). 4.Procent zawartości amylopektyny i amylazy w skrobi; obydwie są typami polisacharydów. 5.Czas spożywania pokarmu, czas jedzenia ma wpływ na [...]
[...] które najczęściej zaspakajany jest kolejnymi produktami o wysokim IG Obecność insuliny hamuje również proces spalania tłuszczu, i sprzyja jego magazynowaniu. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie, z których glukoza uwalnia i wchłania się powoli w procesie trawienia . Po spożyciu produktów o niskim IG, następuje powolne [...]
[...] czy występują w nim pełne ziarna lub włókna. 2.Stopień przygotowania lub ugotowania - co pozwala na zbadanie zawartości skrobi. 3.Obecność fruktozy i laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny). 4.Procent zawartości amylopektyny i amylazy w skrobi; obydwie są typami polisacharydów. 5.Czas spożywania pokarmu, czas jedzenia ma wpływ na [...]