Zdrowa dieta często kojarzy się z rezygnacją z ulubionych potraw i smaków oraz ogromną ilością wyrzeczeń. Bardzo popularny mit głosi, że dla zdrowia, w tym również dla redukcji masy ciała, należy całkowicie zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani [...]
[...] z gorszą kontrolą stężenia cukru we krwi, wyższym stężeniem insuliny po posiłku, i podwyższonym stężeniem insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1). Z kolei diety o niskim IG zmniejszają stężenie IGF-1 na czczo. Podobnie, osoby często spożywające produkty mleczne mają wyższy stężenia IGF-1 i insuliny w porównaniu z osobami unikającymi [...]
[...] Nie należy zapominać o tym, iż owoce nie są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z [...]
[...] Glukoza naturalnie występuje we krwi człowieka. Zarówno jej nadmiar we krwi (powiązany np. z insulinoopornością, cukrzycą lub innymi zaburzeniami), jak i zbyt niskie jej stężenie (np. w hipoglikemii, czyli niekontrolowanym spadku stężenia cukru we krwi) są dla człowieka bardzo niekorzystne. Węglowodany z pokarmu z jelita cienkiego [...]
[...] występowania poważnych chorób sercowo-naczyniowych. 9. Diety zawierające produkty o wysokim indeksie glikemicznym powiązano z opornością insulinową, podczas gdy pożywienie o niskim indeksie poprawiało tolerancję węglowodanów u pacjentów z cukrzycą typu II. Jednak warto pamiętać, iż w wielu wypadkach syntetyczny wskaźnik niewiele znaczy, jeśli nie [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
Dieta nie musi się już kojarzyć z wyrzeczeniami, monotonnym menu z ograniczeniem w jedzeniu słodkości. Kluczem są słodycze alternatywne, stworzone z myślą o osobach będących na diecie, dbających o sylwetkę, czy też zdrowie. Grupę takich właśnie łakoci tworzą kremy z linii NUTLOVE. NUTLOVE to między innymi gęste, pyszne, słodkie kremy nieustające [...]
[...] wartość energetyczna, 1 g maltitolu dostarcza o połowę mniej kalorii, niż tradycyjny cukier. Kolejnym atutem tego słodzika jest wpływ na poziom cukru we krwi. Maltitol ma niski indeks glikemiczny Ig 35, dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownych skoków glukozy we krwi. Ta właściwość sprawia, że często wykorzystuje się go w diecie osób chorych na [...]
Przejrzałem sobie właśnie pewną tabelę z zawartością IG w produktach spożywczych: http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm Zaskoczyły mnie niektóre wartości: Baton Twix 44 Czekolada biała 44 Czekolada mleczna 49 Nutella 33 Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55 Te słodkości mają niższe IG od ryżu... Możnaby pomyśleć, że są od niego dużo [...]
Czy znacie jakis produkt ktory zawiera węglowodany o małym IG ale nie ma dużo błonnika. limit błonnika w diecie mam wyczerpany a musze dołożyć węglowodanów. Teraz jem makaron durum ale chciałbym jesc coś z mniejszym IG pozdr
Witam! Z powodów zdrowotnych muszę przejść na dietę bezglutenową, bezmlekową, z niskim indeksem glikemicznym produktów. Bardzo bym prosił o podanie nazw odżywek węglowodanowych spełniających te warunki, gdyż dostarczenie tylu kalorii z tak małego zakresu produktów jest bardzo trudne. Dodam, że jestem w trakcie robienia masy i nie chciałbym tego [...]
Witam , mam pytanie , mianowicie chodzi o źródła węgli w diecie redukcyjnej . Czy chleb pełnoziarnisty żytni można spożywać i czy Ryż biały również bedzie dobry ? Nie rozumiem trochę czemu niektórzy odradzają jedzenia pieczywa pełnoziarnistego skoro ma dość niski IG (55) . No i ogólnie jakie produkty polecacie , z góry dzięki :)
[...] Większość wyników doświadczeń wskazuje zgodnie z oczekiwaniami, że optymalne spalanie tłuszczu następuje wówczas, gdy przed wysiłkiem zastosujemy w pożywieniu węglowodany o niskim IG, co spowoduje niewielki wzrost insuliny i poziomu cukru we krwi. . Dzięki niewielkiemu poziomowi insuliny we krwi następuje większe zużycie rezerw tłuszczu. W roku [...]
[...] jeść bezpośrednio przed snem ? Czy ma być jakiś ostęp czasowy ? 2)Jak w przypadku aerobów jeść węglowodany w posiłkach około treningowych ? a)tak jak przy HIIT (węgle o niskim IG przed, o wyższym po) b)w obu węgle o niskim IG c)brak węgli przed, po niski IG d)brak węgli przed, po wyższy IG e)brak węgli po, przed niski IG f)brak węgli po, [...]
[...] bo każdy musi obliczyć swoje zapotrzebowanie i zdecydować się czy będzie to dieta redukcyjna czy masowa. Ogólny schemat diety zbilansowanej: 1. Śniadanie: węglowodany (niski + wysoki IG) + białka + tłuszcze + warzywa 2. II Śniadanie: węglowodany (niski IG) + białka + tłuszcze + warzywa 3. Przedtreningowy: węglowodany (niski IG) + białka [...]
[...] że należy spożywać nie mniej niż 4 posiłki dziennie. Dlaczego tak? Dzieje się tak dlatego, iż podczas gdy spożywamy 3 posiłki dziennie organizm przystosowywuje się do niskiej częstotliwości pozyskiwania energii i magazynuje ją. Niewykorzystana energia odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Najlepiej jest, gdy spożywamy posiłki co trzy [...]