Cześć! Sprawa jest relatywnie prosta. Sprawdź ile kalorii potrzebujesz, tutaj masz wzór - http://www.sfd.pl/-t276436.html Odejmij 300-500kcal od zapotrzebowania zerowego, zadbaj o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Przeglądając Twoją dietę pierwsze co rzuciło mi się w oczy to proporcje makroskladników. Jesz 80g białka, a 330g węglowodanów i 90g tłuszczy. Proporcje są delikatnie zaburzone. Wylicz proszę raz jeszcze zapotrzebowanie energetyczne, tutaj masz wzór http://www.sfd.pl/-t276436.html Następnie podziel sobie kalorie na makroskładniki: Białko [...]
Cześć! Jeżeli chcesz przytyć to warto byłoby zacząć trenować siłowo, dzięki temu masa jaką nabierzesz będzie w większości masą mięśniową, oczywiście przy dobrze dobranej diecie. Bez treningu nadmiar kalorii raczej będzie odkładał się w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż nie będzie odpowiedniej stymulacji by ją budować. Na początku możesz rozpocząć [...]
Cześć! Przede wszystkim jako osoba młoda, nie powinieneś sięgać po środki, które są prohormonami i ich działanie jest nie do końca przebadane. Dodatkowo masz bardzo krótki staż treningowy i ciężko abyś mógł widzieć zadawalające Cię efekty, bo na to pracuje się latami. Zacznij od podstaw: Dieta: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na [...]
Cześć! To dobrze, że stosujesz odpowiedni system żywienia, ale nie powiedziałeś nic więcej. Może jesz za mało. Jak potrzebujesz urosnąć to zacznij od obliczenia kalorii jakie Ci są potrzebne do wzrostu. http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne znajdzie w linku. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni [...]
Cześć! Nie wiem jaki masz cel w stosowaniu diety, także ciężko mi jest powiedzieć czy to dobrze czy źle. Jeżeli celem jest redukcja to znaczy, że masz dobrze dobrane kalorie, ale warto abyś sprawdził raz jeszcze. Poniżej masz link do wzoru na zapotrzebowanie kaloryczne: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o [...]
Syndrom kleszcza – Amsterdam, Holandia 2016 Dr Katharina Deutsch „Zaburzenia metylacji w Boreliozie – Fakty i Fikcja” -Zdrowie to w 1/3 środowisko, 1/3 mikroby i w 1/3 genetyka – Zauważyła że na genetyke jest w tej chwili moda i ‚hype’ jednak z jej klinicznego doświadczenia jest ona pomocna u chronicznie chorych pacjentów – Zdolności [...]
Cześć! Przede wszystkim musisz dokładnie obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne, polecam skorzystać z poniższego linku: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
Wapń jest minerałem, którego jest najwięcej, w naszym organizmie. Jest jednym z 24 minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poziom wapnia we krwi, jest bardzo dokładnie kontrolowany tak, że ani zmniejszenie, ani zwiększenie spożycia nie mają wpływu na jego poziom we krwi. Z czym wiąże się zbyt [...]
Cześć! Sprawa jest prosta, wejdź na poniższą stronę i oblicz zapotrzebowanie zgodnie z wzorem: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Nie powinno być z tym żadnego problemu. Nie jest to mięso, ryba, czy nabiał, które zawierają sporo wody i tłuszczów, co jest bardzo dobrym środowiskiem dla rozwoju mikroorganizmów. Wody w kreatywnie jest bardzo niewiele. Jeżeli była ona przechowywana w temperaturze pokojowej, a nie, w piwnicy, bez dostępu wilgoci, czy tlenu i światła, to nic się z [...]
Co do wyliczenia z tego wzoru to jutro się za to zabiorę :D PYTANIE czy liczyć białko z ryżów, makaronów, pieczywa itp ? Jedni piszą, że tak a inni nie i juz sam nie wiem :D Ja licze i wychodzi juz to 2.5g na kg masy ;/ To tzw. białka niepełnowartościowe, powinieneś liczyć ze źródeł pełnowartościowych jak mięsa, ryby, jaja, nabiał i odżywki.
Cześć! Tak sen powinieneś unormować, on odpowiada za bardzo dużo rzeczy w naszym życiu. Od gospodarki hormonalnej po regenerację mózgu oraz gospodarkę cukrową. Dodatkowo zwiększ aktywność fizyczną, dodaj codzienne spacery, których nie robisz gdy pracowałeś w biurze.
Cześć! Na taką reakcję skóry witaminy zapewne nie będą remedium, ale na pewno będzie warto o nie ich niedobory zadbać. W takim przypadku należy zadbać o odpowiednie żywienie. Powinieneś wyeliminować produkty silnie przetworzone jak fast foody, słodycze i oleje trans. Zastowałbym poniższy podział makroskładników i źródeł pożywienia. Białko [...]
Cześć! Przede wszystkim przyglądając się Twojej diecie, to brakuje w niej odpowiedniej ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Kolejna rzecz związana z białkiem jest fakt, że nie jest rozłożone równomiernie w ciągu dnia. Jeden z posiłków to sam ryż. Powinieneś w każdym posiłku mieć między 30-40g białka pochodzenia zwierzęcego. Kolejna z rzeczy jaką [...]
Cześć! Najprostszym sposobem aby to ogarnąć jest wyliczyć zapotrzebowanie na okres kiedy nie jeździsz na rowerze, a na przykład tylko trenujesz siłowo. Skorzysta z tego wzoru - http://www.sfd.pl/-t276436.html . Następnie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Gdy podział już będziesz miała, sprawa wygląda następująco. Dodajesz do [...]
Cześć! Jeżeli zaczynasz masę to najpierw oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne nie sugerując się wskazaniami dla ektomorfików itp. Wzór znajdziesz tutaj: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. [...]