Może to śmieszne ale czy maka może być (jest) węglowodanem. Mam białko i chce dodać do niego trochę węgla czy moge dać np. mąke kukurydzianą jest około 90% węglowodanem złożonym. CZY TO DOBRE. Piszcie co wiecie. DZIĘKI.
Witam. Otóż lubię wszelkiego rodzaju placki z płatków owsianych. Na ostatnich zakupach nabyłem ' mąkę pszenną pełnoziarnista '. Czy nadaje się ona do sporadycznego włączenia do diety zamiast płatków owsianych ? Oto link do produktu: http://www.lubella.pl/pl/Produkty/Kasze_i_maki/Maki/Pelnoziarnista Dziękuje i pozdrawiam
Mam pytanko, jak sie ma maka owsiana do indeksu glikemicznego? Trenuje TS, wiec jednak troche zarcia potrzebuje, a rano z reguly jedzenie srednio mi wchodzi. Przez ostatnie kilka dni smazylem nalesniki owsiane rano, ktore wchodza miodzio, tylko nie wiem, jak stoi ich IG? Bo jednak staram sie, by jakos produktow byla jak najlepsza-fat ciezaru nie [...]
[...] wiem dokładnie jak to z tym typem mąki jest. Musi być napisane dodatkowo, że to pełnoziarnista/razowa (na niej nie jest napisane), czy sam wysoki typ o tym mówi? To jest ta mąka - http://nokautimg2.pl/p-11-45-1145b2fa71b173135fa6444602c68eba500x500/maka-pszenna-typ-1850-graham-bio-900g-100g-babalscy.jpg W internecie znalazłem też takie zdjęcie - [...]
[...] się odpowiedzi typu, że raz kiedyś nie zaszkodzi, bo albo jest dobrym źródłem węgli i ją zostawiam, albo złym i ją wyrzucam. Szukałem i nie mogę znaleźć jakiego typu jest ta mąka. Na opakowaniu nie ma nic na ten temat podane. Znalazłem jakąś wypowiedź w internecie, że mąka ta ma typ 3000 w co raczej ciężko uwierzyć. Inna osoba mówiła, że jest to [...]
[...] natknąłem się na Semoline. Postanowiłem trochę poczytać o niej w internecie okazało się że powstaje z pszenicy twardej (durum). Jak mi wiadomo biała oczyszczona (rafinowana) mąka ma negatywny wpływ na człowieka. Staram się unikać produkty ją zawierające. Mąka pszenna jest najtańsza... przez to szeroko dostępna i wykorzystywana w produkcji [...]
[...] zauważyłem, ze sporo osób zarówno zawodowców jak i amatorów w celu uzupełnienia węgli wykorzystuje kleiki ryżowe przeznaczone dla dzieci. Skład kleików to około 99.9 % mąka ryżowa, cena kilograma kleiku to około 30 złotych, natomiast kilograma maki ryżowej z której jest zrobiony to 7 złotych. Makro w obydwu przypadkach właściwie identyczne. [...]
Do niedawna starałem się jeść jak najmniej węglowodanów, można powiedzieć że byłem na diecie niskowęglowodanowej, ale od niedawna staram się jeść po prostu zdrowo. Wcześniej na śniadanie bardzo często jadłem jajka sadzone na maśle, ale odkąd zacząłem jeść "normalne" ilości węglowodanów zamiast nich jem jajecznicę na maśle, mleku i mące gryczanej, [...]
Czy mąka razowa żytnia typ 2000 nadaje się do zrobienia naleśników/tortilli wg przepisu lecha90?? Czy w ogóle taka mąka jest dobra do "pakerskiego" jadłospisu???
W wielu artykułach w internecie czy programach TV pojawia się informacja, że biała mąka i pieczywo z niej wytworzone to czyste zło, ponieważ składa się głównie z cukrów prostych. Jednak w składzie mąki 72% to skrobia, która jest wielocukrem. Cukrów prostych prawie nie ma. Jedyne, czym mąka biała różni się od razowej to ilość błonnika, który jest [...]
[...] z dostarczeniem odpowiednich ilości białka i tłuszczy, o tyle problem jest z węglowodanami. Zauważyłem natomiast, że świetnie wchodzą mi różnego rodzaju omlety gdzie mąka stanowi całe źródło WW, bądź jego część, gdy w omletach znajdują się również płatki owsiane. Ogólnie wtedy jestem w stanie zjeść np. 4-5g ww/kg. Teraz pytanie, czy owa [...]
Dzien dobry Mam pytanie dotyczace tego produktu, czy warto go stosowac jako zrodlo weglowodanow, niestety nie moge znalesc nigdzie informacji o typie tej maki oraz ig. Na forach zdania na jej temat sa podzielone. Dlatego licze na wasza fachowa odpowiedz. Pozdrawiam
Witajcie Kiedyś pytałem Was na temat mąki kokosowej. Miałem w planach ją kupić ale zawsze odkładałem to w czasie. Jednak teraz uznałem że warto się w nią zaopatrzyć. Otóż znalazłem taką oto mąkę, jednak ma dużo węglowodanów a z tego co wiem to w tej mące takich ilości nie powinno być... Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest? [...]
Mama kupiła ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością mąkę z pestek dyni Wartości BTW na 100g; Białko - 57,9g Węglowodany - 2,3g Tłuszcz - 8,5g 509 kcal Nadaje się do wprowadzenia na stałe do diety? 2g węgli na 100g to prawie nic, można ją jeść wieczorem, przed snem itp. Zastanawia mnie jeszcze to białko, wiem, że nie jest pełnowartościowe, [...]
Witam. Z racji tego, że czasami lubię zjeść sobie naleśniki, czy też gofry jestem zmuszony robić je z mąki pszennej, która nie jest jakaś mega zdrowa. Oczywiście są to sporadyczne posiłki (1-2x w tygodniu max). Dlatego myślę nad kupnem mąki gryczanej, której wydaje mi się, że nigdy nie jadłem. Moje pytanie jest takie, czy jest ona podobna w smaku [...]
Witam, jem na sniadanie omleta, z jednego calego jajka, kilku bialek, orzechow, rodzynek i platkow owsianych gorskich, problem w tym ze mam klopoty zoladkowe po platkach owsianych, chcialem zapytac czy moge je zastapic maka razowa czy moze mozna uzyc jeszcze czegos lepszego. Druga sprawa to czy bialko zawarte np w mace razowej liczyc do ogolnego [...]