Weganie mają obecnie bardzo duży wybór różnych produktów. W wielu sklepach są już nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym [...]
Czego potrzebujemy: 200 g ugotowanego indyka, kurczaka lub innego mięsa 80 g g cebuli 10 g oleju kokosowego przyprawy 150 g proszku Protein Pizza ALLNUTRITION 50 g mąki ryżowej 210 ml wody Jajko Jak wykonać: Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy na kilka minut. Następnie rozsypujemy na stolnicy 30 g mąki ryżowej i [...]
Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]
Czego potrzebujemy: 600 g jabłek 20 g erytrytolu łyżeczka cynamonu łyżka soku z cytryny 170 g mąki pszennej lub orkiszowej 20 g mąki kokosowej 20 g wpc/izolatu 1 jajko 150 g naturalnego skyru 40 g erytrytolu ( do jabłek ) 15 g masła pół łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić: Mąki, wpc, erytrytol, proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy [...]
Pierożki ze świeżego ciasta makaronowego z nadzieniem pomidorowo-bazyliowym Kuchnia włoska wielu z nas kojarzy się z makaronami i pizzą, a mi dodatkowo z pesto i pomidorami. Patrząc też na obecną ofertę wegańskich produktów, przyznać muszę, że miłośnicy tej kuchni nie mogą być zawiedzeni. Wśród różnych nowości dojrzałam ciekawie wyglądające [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 60 g masła w temperaturze pokojowej 60 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 jajko szczypta soli Farsz: 300 g szparagów pół cebuli 50 g suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe 150 g śmietany 18 % 2 jajka 15 g mąki orkiszowej sól i pieprz Jak wykonać: [...]
Makarony to popularna baza wielu dań. Jemy je z sosami, w formie zapiekanek, czasami na słodko, a innym razem wytrawnie. W diecie wegan makaron niestety nie występuje, ponieważ robi się go zwykle z dodatkiem jajek. Jak się okazuje, makaron można zrobić także ze strączków! I to bez użycia jaj. W serii Go Vege znajdziemy kilka ciekawych propozycji, [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
Czego potrzebujemy: 120 g daktyli 30 g kakao 80 g mąki kokosowej puszka mleka kokosowego - najlepsze do tego celu z Lidla tabliczka gorzkiej czekolady - ja standardowo używam tej 74% kako Jak wykonać: Daktyle posiekać i zalać wrzątkiem, do poziomu daktyli. Po około 30 minutach odlać namiar wody i zblendować. Dobrze połączyć z mąką i kakao. Jeśli [...]
[...] które mogłyby przyspieszyć psucie się jedzenia. Co więcej, nie ma tu żadnych konserwantów. Ten sposób przedłużania trwałości jest ogromną zaletą produktu. Skład Makaron 41% (mąka z pszenicy durum, woda), ciecierzyca 13%, oliwka czarna 9%, cebula 7%, pomidor suszony 6%, oliwa z wytłoczyn z oliwek 6%, pestki dyni 4,3%, nasiona słonecznika 4,3%, [...]
Produktów mięsopodobnych było już wiele, więc pora na coś à la rybnego. To niesamowite, jak producenci potrafią wszystko przekształcić na wyrób roślinny. Niekiedy wychodzi to całkiem ok, a jak jest tym razem? Szczerze mówiąc, podchodziłam do tych kotlecików z wielką dozą niepewności. Szukałam w składzie jakiś dziwnych dodatków, które miałyby dać [...]
[...] znajdziemy tutaj żadnych sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy zapachu. To zdecydowanie duży plus tego dania. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, papryka suszona, kolendra, kmin rzymski, czosnek suszony, papryka chili suszona, kurkuma, koper włoski, cynamon, goździki, imbir suszony, [...]
Czego potrzebujemy : 100 g ciasta PROTEIN PIZZA 20 g zmielonych na mąkę płatków owsianych 50 g serka philadelphia 100 g tuńczyka w sosie własnym 40 g sera feta 80 g szpinaku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Jak wykonać: Ciasto robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy na kilka minut. Następnie blat wysypujemy mąką owsianą i [...]
[...] smak, a jednak wersja wegańska zupełnie nie odbiega od pozostałych rurek, nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że są jedne z lepszych. Skład Substancja słodząca: maltitole, mąka pszenna, olej shea, napój ryżowy w proszku (ryz, błonnik owsiany, olej słonecznikowy, sól), olej słonecznikowy, emulgator: lecytyny , aromat, kawa. Wartości odżywcze [...]
[...] na drobnych oczkach pół cebuli 2 ząbki czosnku 5 g nasion chia + 1/3 szklanki wody łyżka natki/koperku przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano 7 g oleju kokosowego mąka owsiana do skorygowania gęstości masy Dziki sos Tomato Basil Jak wykonać: Soczewicę gotujemy do miękkości - po ugotowaniu odstawiamy by przestygła. Cebulę siekamy w [...]
Czego potrzebujesz: 80 g instant oatmeal o smaku karmelowym 30 g mąki ziemniaczanej 30 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1 żółtko 120 g śmietany 18 % 500 g śliwek 5 g ksylitolu 5 g mąki ziemniaczanej łyżeczka cynamonu Jak wykonać: Mąkę owsianą wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy na blat. Dodajemy olej kokosowy, żółtko, śmietanę i [...]
Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak [...]