Piękne! Te okrągłe to jakoś bez formy robisz? I jak zrobić by była mąka na wierzchu? :-D Bo na razie umiem tylko by była na spodzie. Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-05 22:51:24
tez uzywamy kamienia i koszykow (moze byc miska wylozona czysta scierka kuchenna, posypana maka), i przyznam ze kilka prob pieczenia zytniego na zakwasie na kamieniu skonczylo sie nieciekawie, ale kilka dalo sie po wyrosnieciu w formie/koszyku'przerzucic'-roznie bywa mysle ze zalezy od smaku- ja nie przepadam za ciemnym pieczywem i dla mnie w [...]
Podbijam pytanie Agi o mąki, bo czasami miałabym ochotę upiec coś i dużo łatwiej współpracowałoby się z mąką pszenną pełnoziarnistą 2000 niż z żytnią. Oczywiście od czasu do czasu, np. do pizzy czy jakiegoś ciacha.
Mam pytanie, czy zakwas gryczany można dokarmić mąką ryżową? Zaczęłam przygotowania do kolejnego chlebka i się okazało, że mąki gryczanej może nie wystarczyć do końca dokarmiania, a nie wiem, czy będę miała czas podjechać do sklepu. Pytam na wszelki wypadek, jakby z czasem było ciężko.
Myślicie, że ciasto na pizzę wyjdzie, jeśli dam np. mąki gryczanej lub ryżowej zamiast zwykłej bezglutenowej uniwersalnej lub chlebowej, tak jak w przepisie? Już kiedyś stwierdziłam, że na mąka bezglutenowa to jest nic nie warta...tylko ww...a gryczana na przykład ma coś tam poza tym...
ryż + mięso + warzywa. Czasami typowo z sosem. Czasami jako chińszczyzna. Ostatnio ryż + mięso pokrojone w kawałki (np. udziec z indyka) podsmażony z dobrą przyprawą a do tego świeże warzywa (pomidor, ogórek, sałata, szczypiorek, czy co tam znajde w lodówce) + oliwa + pestki dyni. Taka kolorowa sałatka. Ostatnio wymyśliłam sobie coś takiego. Mąka [...]
[...] 1 łyżeczki(może być sok domowy z kwaśnych jabłek ,ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek woda gazowana obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni ( zimą stoją na kaloryferze) ,mieszam 2 razy dziennie ,dolewam tej wody gazowanej i dosypuję co 2-3 dni trochę mąki ,a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu ,a resztę to świeża mąka i gazowana woda
Propozycja na super śniadanko :D PLACEK NA SŁODKO https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/533940_410211182424082_476174920_n.jpg Przepis jest bardzo prosty i jego przygotowanie zajmuje 5 min.;-D Wymieszać ser twarogowy z jajkiem, mąką, cynamonem, odrobiną mleka i migdałami na jednolitą masę. Nie za gęstą, ale też niezbyt rzadką. [...]
Kukurydzy nie powinnyśmy, a to z tą mąką kukurydzianą? Można, czy nie? I czy któraś wykorzystywała ew. skrobię kukurydzianą do czegoś? Bo mam paczkę i nic mi do głowy nie przychodzi.
DietOn do pieczenia chleba używamy głównie razowej żytniej. Emilys jeśli ta mąka ma w składzie tylko mąkę to jest ok. Czasem te gotowe mąki do pieczenia chleba mają różne dodatki, spulchniacze itp, więc lepiej kupić zwykłą mąkę razową żytnią. Oooo Eveline ;-D Zmieniony przez - roksanna1 w dniu 2013-09-16 13:48:38
Dziewczyny czesto w przepisach, które podajecie występuje odżywka białkowa. Nie posiadam takowej, więc powiedzcie mi czym mogę ją zastąpić w ciastach? maką pełnoziarnistą? Kombinuje menu na swoje urodziny i nie wiem sama co juz zrobić tak aby i goscie i ja byłam zadowolona :-P
Dzieki Vov, spróbuje zastąpic maką pełnoziarnistą na poczatek, upieke coś w ten weekend. Co do menu nie mam na razie pomysłu, masakryczne wyzwanie jak dla mnie. Krece sie po tych przepisach i szukam rozwiazania ale ciężko. W tym tygodniu musze poszukac i zacząc przyrzadzać aby wiedziec na czym stoję i jak to wyjdzie. W razie najgorszego dla gosci [...]
[...] pytanie, raczej do dziewczyn nie jedzących glutenu. Czy używałyście tapioki??? Bo z tego co ostatnio się dowiedziałam jest ona dobra do zagęszczania i "sklejania", bo jak wiadomo mąki bez glutenu bywają problemowe %-) Tapioka, to skrobia tak jak mąka ziemniaczana chyba. Czy tak to można rozumieć? Bo wiadomo, że kartoflanka "ściągnie" ciasto.
Sroka sprawdzaj etykiety mimo wszystko. Czasami rosyjskie i francuskie musztardy też nie mają cukru ale to zależy od producenta. Albo jakieś "naturalne receptury" też bywają bez cukru. Sforcia mąka z ciecierzycy dobrze zagęszcza ciasta i nadaje się do ciast
[...] Wiem ile waży przed pieczeniem, ale jak się to ma do późniejszego zjedzenia? Nie jem go sama. Czy w takim wypadku ważyć plasterek po upieczeniu, ten który kładę już na kanapkę? A mąka? Jeśli dodałam do wywaru mąki, żeby go zagęścić i z całego garnka tego wywaru wezmę łyżkę stołową to mam liczyć tą mąkę? I na ile dzielić? Na 1/100 000? |-)
Koziczka ja ważę mięso surowe a potem po upieczeniu/ugotowaniu. Z tego wyliczam ile g przyrządzonego odpowiada np 1 g surowego. Potem już tylko zostaje pomnożyć przez ilość jaką sobie odkrawam. Z mąką to hmmm... chyba bym na oko wpisała ;)
NA ile wiem, to na samej mące gryczanej nie da się zrobić zakwasu, bo nie będzie ta mąka fermentować, ale mogę się mylić. Ja dziś zrobiłam na mące gryczanej muffiny kakakowo- kokosowe z odrobiną suszonej moreli, pycha! Musiałam do szafki resztę schować, żeby nie zezreć wszystkiego :-D