Oczywiście,że mleko przemysłowe (sklepowe) jest gorszej jakości od mleka świeżego,ale nie jest pozbawione wartości odżywczych,przecież z tego mleka są robione kefiry,mleka acidofilne,oraz wszelkiego rodzaju sery i twarogi,które spożywamy,bo nie mamy innego wyjścia.Pozdrawiam. W takim razie jakie? Z tego wynika, że zdecydowanie UHT.
Podłączam się do tematu, czy takie mleko które jest właśnie prosto od rolnika, nie podlega żadnym procesom UHT można traktować jako pełnowartościowe źródło białka?
Tylko, że jeśli mleko otworzy i przeleje do butelki to ono i tak ma większe szanse na zakwaszenie niż UHT. Więc to bez różnicy czy zrobić od razu czy nie. Ja mam inny sposób. Robię rano w domu mikserem z mlekiem zimnym z lodówki. Potem w pracy znowu wkładam do lodówki i tak sobie z niej popijam. Nic się nie kwasi.
To prawda, mleko prosto od krowy jest slodkie, ale im bardziej jest odchudzane tym bardziej traci swoje walory smakowe szkoda ze nie ma legalizacji trawy, nasze krowy dobrze by sie odzywialy, a na kartonach od mleka zamiast UHT byloby THC Zmieniony przez - LUKI w dniu 2006-08-02 14:10:31
Dzięki za wszystkie wypowiedzi! Szczerze mówiąc to dziś jest mój pierwszy dzień diety :) Sporo czytam forum i nasuwają mi się w związku z tym różne pytania (niektóre bardzo drobiazgowe, niektóre mniej). Oto kilka z nich: 1. Co do ryżu i piersi na obiad? Dzis np wsunąłem ryż paraboliczny 100g + pierś ok 150g z sosem FIX do potraw chińskich 36g (w [...]
[...] nie jest trawiona i idzie w tłuszcz %-) Jak ktoś problemu nie ma, to dlaczego nie miałby jadać produktów zawierających laktozę. Owszem jest w Tesco w szklanej butelce mleko 3,2% lub 2% Rebico. UHT oczywiście są nieco gorsze. Niestety...w plastikach "sporo hormonów", dlatego butelkowe zdecydowanie ok. cena nieco wyższa bo ponad 3zł za 1l [...]
Sugerowalem sie Dziennikiem Posilkow Darkthorna. Jest tam napisane, ze zarowno mleko spozywcze, jak i UHT maja ok. 0,2g sacharozy/100g produktu. Dzieki za sprostowanie
[...] jesteś zawodowcem nie zauważysz różnicy czy to będzie 0 5 10 czy więcej. spróbuj z normalnym mlekiem ze sklepu, ale lepiej takim z lodówki niż UHT (mniej przetworzone). Jak nie będzie fajerwerków to pij mleko ze sklepu. Ja na masie piłem różne 2%, 3.2% było dobrze. POza tym białeczko super wchodzi. w sumie to dziennie blisko litr szedł :)) pozdr
[...] np. do płatków owsianych, czy kawy. Jeżeli jednak niekoniecznie, to nie wiedzę sensu żeby specjalnie je wprowadzać. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą mleczne napoje fermentowane (kefir, jogurt naturalny, maślanka, kumys, mleko zsiadłe). Polecam poczytać na ich temat: https://potreningu.pl/articles/1356/dlaczego-warto-wlaczyc-jogurt-do-diety
bar czysty - mleko było krowie, a czy pasteryzowane czy UHT - nie ma istotnego znaczenia dla odpowiedzi anabolicznej, ale przyznam sie iż nie sprawdzałem w pełnym tekscie publikacji, nie mam jej pod ręką . W żadnym wypadku nie mogę się zgodzić z tym jak przedstawiasz kwestię badań, nie wiem o jakich konkretnie badaniach mówisz, ale jest wręcz [...]
Czesc, jesli temat jest zle zalozony prosze napisac czemu przed skasowaniem. Ewentualnie prosze o linka, i dziekuje za Wasz czas. Mam nadzieje ze nikogo tematem nie Zazwyczaj jem posilki normalnie, miesko nie duzo ziemniakow/kasza + surowka, zupa. Jezeli nie jestem w domu i nie mam posilku, to jem zazwyczaj polprodukty bo nie chce mi sie [...]
[...] odszukać. Pod pewnymi względami jest bardzo wartościowe, ale może zawierać estrogeny, które w większych ilościach przyczyniają się do tycia. Poza tym, jak już pić, to mleko tłustsze 2 lub 3,2%, bo ma więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczu i jest bardziej wartościowe. I nie UHT z kartonu, tylko pasteryzowane w niskiej temperaturze [...]
W skład mojej diety wchodzą: kurczaki, ryż, kasza, mleko 1,5% UHT, Maślanka Naturalna, Kefir, Warzywa, Owoce, Makarony, Jajka, Chleb Biały(pracuję nad tym - czyt. razowy), czy coś mi grozi z tej żywności zalaniem? Bo nie wiem jakie węgle omijać czy po prostu pilnować aby nie za dużo?
"Mleko jako produkt przetworzony i pasteryzowany zmienia swe właściwości z zasadotwórczych (naturalna postać mleka) na kwasotwórcze z zawartością kwasotwórczego wapnia" więc co na to powiesz ? Bo nie wiem jak ty, ale ja nie mam prosto od krowy tylko kupuje pasteryzowane albo UHT ze sklepu.
"dlaczego niby ma nie mieszac gainera z mlekiem?" Naprawde mam popwtarzać to co było już setki razy? Mleko = laktoza itp. itd można wymieniać i wymieniać. Jeszcze jak ktoś pije od krowy to czasem jako mało odstępstwo bym uznał ale nie te uht.