SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko bez laktozy

  • [...] (laktazę), dlatego bez obaw mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją. Produkty, które mogą się znaleźć w naszej diecie Zott Jogurt naturalny bez laktozy Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii. *zawartość laktozy ≤0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6654 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • [...] Należy pamiętać, że chociaż dieta ta eliminuje niektóre owoce, orzechy, warzywa i nabiał, jednak nie eliminuje ona wszystkich pokarmów z tych kategorii. Jeśli pijesz mleko, wybierz mleko bez laktozy lub inne alternatywy takie, jak mleko ryżowe lub sojowe. Aby uniknąć nadmiernie restrykcyjnych posiłków, porozmawiaj z dietetykiem przed [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19096 Data: 2018-03-02 11:51:13
  • [...] jest nieuleczalna dlatego osobom, którym brakuje enzymów potrzebnych do trawienia pewnych pokarmów lub grup pokarmowych, radzi się wykluczać je ze swojej diety np. pijąc mleko bez laktozy. Z drugiej jednak strony nietolerancja bardzo często jest chorobą nabytą wynikłą z uszkodzenia jelita np. na skutek choroby, antybiotykoterapii czy stresu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8922 Data: 2017-07-29 12:32:12
  • [...] pogarsza samopoczucie oraz kondycję skóry, włosów, paznokci i zębów. Niebezpieczne dla organizmu może być też zbyt duże spożycie protein, co wynika z produkcji kwasu mlekowego, do którego dochodzi w trakcie przemiany białek w energię. Jeżeli zgromadzi się on w stawach, istnieje ryzyko powstania stanów zapalnych. Spożywając więcej białka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70295 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1822 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • [...] z glukozy oraz galaktozy. Poziom laktozy może być różny w poszczególnych produktach, mimo wykorzystania tego samego rodzaju mleka. Na przykład wiele osób źle toleruje mleko krowie, jednak produkty typu sery, jogurty lub kefiry zdecydowanie lepiej. Wynika to z faktu, że wiele procesów technologicznych ma wpływ na obniżenie poziomu laktozy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1379 Data: 2022-02-28 18:14:27
  • [...] fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, „toksyczne produkty w sklepach”, „glifosat (składnik Roundup)”. Nie należy demonizować cukru, a tym bardziej syropu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4328 Data: 2019-12-10 19:03:28
  • [...] reakcję anafilaktyczną. Wrażliwość na siarczyny występuje najczęściej u osób chorujących na astmę. Podsumowanie Aż 90% alergii wiąże się z ośmioma produktami, dlatego stosunkowo łatwo jest zidentyfikować winowajcę. Do najbardziej alergennych pokarmów zaliczamy: mleko, jaja, pszenicę, ryby, skorupiaki, owoce cytrusowe, orzeszki ziemne oraz soję.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6919 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • Wzdęcia po posiłku? Pięć najczęstszych przyczyn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3706 Data: 2019-12-10 04:37:57
  • Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10037 Data: 2018-11-08 14:41:55
  • [...] o niskiej zawartości laktozy końcowe stężenie glukozy we krwi po 3 h było wyższe po klasycznym mleku, w porównaniu do beztłuszczowego o niskiej zawartości laktozy  Jakie mleko dla diabetyków? Wyniki badania sugerują, że mleko beztłuszczowe o niskiej zawartości laktozy może być odpowiednie w przypadku stosowania diet dla diabetyków i innych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2568 Data: 2020-05-11 14:34:35
  • Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3617 Data: 2021-05-29 13:49:24
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 857 Data: 2023-11-15 15:59:44
  • [...] przepyszne fit danie. Oto kilka propozycji. Koktajl truskawkowy SKŁADNIKI: truskawki 100 g odżywka białkowa Whey Delicious Protein truskawka-poziomka lub dowolny smak 30 g mleko roślinne, np. migdałowe niesłodzone 200 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. WARTOŚĆ ODŻYWCZA Energia: 171 kcal. Białko 22 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2381 Data: 2023-06-05 10:42:23
  • [...] Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija majątek na strachu przed mlekiem, czystą trucizną. Nie udało się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13223 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18637 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7483 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] bardzo często jest on wysoko usadowiony na liście składników, co oznacza, że w danym produkcie jest do sporo. A to z dietą nie ma nic wspólnego. Kolejnym składnikiem jest mleko w proszku, dodawane również dla poprawy smaku, na ten dodatek powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy. Znajdziemy też w pieczywie chrupkim dodatek soli oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13515 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Jaki jogurt naturalny wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Gdy mamy poprawnie opisany jogurt z dokładnym oznaczeniem, mamy pewność, że zawarte w nim bakterie mają działanie probiotyczne. Niestety sporo w jogurtach dodatków (np. mleko w proszku czy białka mleka, zdarza się, że w jogurtach znajdziemy substancje zbrylające i nie tylko), które nie zawsze są złe, ale dobrze byłoby szukać jogurtów o jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 41328 Data: 2017-08-08 10:17:14
  • Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34724 Data: 2019-07-30 08:56:14