Moim zdaniem lepiej zastapić twaró innymi źródłami białka, które wcale nie muszą być drogie. Pomimo wysokiej zawartości białka w twarogu chudym, najlepszym wyborem jest jednak twaróg pełnotłusty. Wiąże się to nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w twarogu ale również ze stopniem przetworzenia. Nabiał ogólnie nie jest zbyt dobrym [...]
lololole "jaka jest róznica pomiedzy miesem surowym a ugotowanym czu w jakis inny sposob przerobionym." jak to jaka jest róznica nie jemy surowego mięsa po pierwsze po drugie ważymy wszystko przed obróbką mięso niewiele białka straci jak wrzucisz do wrzątku gdyż pory na zew się zamkną pod wpływem temperatury zresztą jak kolega wyżej kup [...]
a ja daje mieso, ziola, rosolek, zalewam woda i wstawiam na ogien,to chyba tez mi nieuciekna wartosci miesa. a mieso po ugotowaniu traci okolo 30 procent wagi
Napisalbys moze swoja dieta,a dokladniej ile kalorii wcinales, czy w dt i dnt zmieniales cos. Czy jakies aeroby lecialy czy same ciezary? Rekompozycja wypas :-) ! Dzięki wielkie :). Ogólnie dosyć szybko zrzuciłem wagę i można zapewne było to zrobić o wiele lepiej. Aeroby (siłownia+dom przez okres ok.1,5 miesiąca), spadek wagi ok. 7 kg - [...]
Właśnie dziś czytałem "KiF" i tak postanowiłem przytoczyć oczywiście mowa tu o diecie na mase. "pożycie białka trzeba zwiększyć do conajmniej 3g na kilogram wagi ciała,co jest pewną zmianą, gdyż jeszcze niedawno uważano, że 2,2g/kg wagi ciała jest wielkością wystarczającą. Prowadzone w ostatnich latach badania wykazały jednak, że [...]
1 calor(w łacinie oznacza ciepło) oznacza podgrzanie 1 grama wody o 1 stopień ciepła. 1 kilo (grecki tysiąc) kaloria to podgrzanie w centralnym wody w 1 litrze wody o 1 stopień ciepła. Olej na patelnie 1 litr to 8 300 kilo kalorii, czyli że litr oleju podgrzeje wodę w centralnym tona wody o 8,3 stopnia Celsjusza. Najczystszy węgiel to świeży [...]
[...] masz na mysli? jak jest czym to zawsze zastapie, jadam zamiennie twarog, tunczyka, raz w tygodniu jakas rybe, czasem od swieta zarzuce cielecinke, wolowinke lub inne mieso,ale niestety ten nasterydowany i nieszczesny kurczak to u mnie podstawa Zmieniony przez - szef88 w dniu 2012-10-03 19:52:23 golonka z indyka, skrzydło indycze, uda z [...]
Dieta bogata w wysokiej jakości białko jest droga – takie są powszechne opinie. Rzeczywiście dobrej jakości mięso, jedzone w dużych ilościach jak na dietę sportowca przystało, może stanowić spory wydatek. Na szczęście można w sklepach znaleźć stosunkowo niedrogie, ale bogate w wiele cennych wartości odżywczych mięso. Mowa właśnie o podrobach, do [...]
Dieta redukcyjna wcale nie musi polegać na ciągłym zmniejszaniu kalorii. Dużo ważniejsze niż wartość energetyczna są makroskładniki takie jak węglowodany, białka i tłuszcze oraz minerały i witaminy. Źle zbilansowana dieta może przyczynić się nie tylko do braku efektów sylwetkowych, ale i znaczącego pogorszenia samopoczucia, składu ciała, problemów [...]
Jak bedziesz dusil mieso np. udziec z indyka lub jakas wolowine, wieprzowine to dodaje sie troszke wody,lisc laurowy,czonsek,cebula i po duszeniu wychodzi sos ktorym polewamy mieso;-) Jak zostanie Ci z obiadu rosol, to mozna go tez mocno zredukowac, czyli odparowac i bedziesz mial tez do polania
kiedy duszę mięso do wody dodaję liść laurowy, ziele anigielskie, ziarna pieprzu, kawałek marchewki, pietruszki, selera,kawałek cebuli, czosnek 2 suszone grzybki. Kiedy mięso jest miękkie wyciągam przyprawy a warzywa blenduję .Zmiksowane warzywa tworzą i zagęszczają powstały sok.Jeśli ktoś lubi bardziej gęsty może zagęścić sos mąka. Ja tego nie [...]
Zanim sięgniemy po suplementy i leki warto się zastanowić nad przyczyną problemów ze snem i w miarę możliwości spróbować te czynniki wyeliminować. Jakie mogą być przyczyny problemów ze snem? - nadmiar stresu - życie w wiecznym pędzie - nadmiar pracy - nieodpowiednia dieta - przetrenowanie - wykonywanie zbyt intensywnych treningów wieczorową porą [...]
Tak jak nie ma spalania miejscowego tak i ciężko przytyć we wskazanym przez siebie miejscu. Jeżeli rzeczywiście mamy bardzo szczupłą budowę ciała i zależy nam na tym by wzrosła zarówno waga jak i nasze obwody to należy zmodyfikować swoją dietę i trening. Trening nie służy jedynie redukcji, ale również ukształtowaniu ciała. Jest bardzo istotnym [...]
Lizyna lub L-lizyna jest niezbędnym aminokwasem, co oznacza, że jest niezbędna dla zdrowia człowieka, ale organizm nie wytwarza go samoczynnie Jego podaż trzeba uzupełniać w postaci jedzenia lub suplementowania. Aminokwasy, takie jak lizyna, są budulcami białka. Lizyna jest ważna dla prawidłowego wzrostu i odgrywa zasadniczą rolę w produkcji [...]
Ja tam wolę pieczoną :) Pieczona pierś z kurczaka przepis Składniki: 5 – 6 piersi z kurczaka – bez kości i bez skóry 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy włoskiej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 205°C Oliwę i pozostałe przyprawy wrzuć do miski i wymieszaj. [...]
Aby ustalić które z białek są najbardziej wartościowe, naukowcy stosuja kilka metod. Jedną z nich jest wskaźnik wartości biologicznej (BV). Dzieki niemu można ustalić, ile własnego białka, uwalnianego w razie potrzeby przez organizm z mięśni, może być zastąpione przez 100g białka, które znajduje się w jedzonych przez Ciebie potrawach. Tabela [...]
mieso jest niezdrowe i ma niskie bv 75, a kazeina 85 i jajko 90,kiedtyys wiezniow karmiono miesem tylko i umierali z zatrucia toksynami po miesiacu, mieso dlugo zalega w przewodzie pokarmowym , nierozumiem jak niektorzy moga wychwalac ze miesko jest lepsze niz np jaja czy serwatka??
Kurczaka chyba nie trzeba przedstawiać żadnemu kulturyście. Białka pochodzenia zwierzęcego są szczególnie zalecane, jeżeli chodzi o uzupełnienie aminokwasów w naszej diecie. Według World Health Organization, powinny stanowić połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Takie produkty jak drób, wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna czy [...]
w/g mnie nie warto cynk łatwo przedawkowac co jest przeciwienstwem magnezu a w Maxivit masz 15mg(siarczan cynku) a w zma aptecznym nie wiem jaki jest rodzaj przyswajalnosci cynku ale to nie zmienia faktu, ze jesz takze mięso czy jaja a w nich takze zawarty jest cynk Ostatnio przeczytalem i powiem jako ciekawostke ze cynk należy(tzn.lepiej by bylo) [...]
Udko w kurczaka Porcja 100g Energia 158 kcal Białko 16,8 g Tłuszcz 10,2 g Węglowodany 0,0 g Cena ok. 7zł/kg Pierś z kurczaka Porcja 100g Wartość energetyczna 121,00 kcal Białko 21,80 g Węglowodany 0,00 g Tłuszcz 3,7 g Cena ok. 16zł/ kg Jeżeli udko z kurczaka, które posiadasz będzie całe ważyło 110 g, to można oszacować, że bez kości [...]