SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mieso surowe a po obróbce (waga)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 79157

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 928 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 12762
witam,

sam nie przygotowuje sobie mięsa i chce wiedziec jaka jest róznica pomiedzy miesem surowym a ugotowanym czu w jakis inny sposob przerobionym.

Bo do liczenie kcal w diecie bierze sie pod uwage surowe mieso.

Czyli jak wrzucam gotowana piers z kurczaka na wage i pokazuje mi 100g to ile to w przyblizeniu jest surowego miesa?

Wiem ze nie da sie okreslic dokladnie ale chociaz kiedy mięso waży mniej a kiedy wiecej...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną:
-Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości
-To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w drugą stronę, makaron, ryż, ziemniaki, kasza itp nabierają wody przez co stają się cięższe, co jest chyba oczywiste. A ich kaloryczność jak i wartości odżywcze podane są dla suchego produktu. - produkt po obróbce zyskuje około 30% objętości
-Kolejną kwestią są jaja, dużo lepszym wyborem są jaja swojskie, w których stosunek kwasów Omega 3 do Omega 6 różni się od jajek sklepowych. Co więcej ich wartości odżywcze są dużo lepsze i co wydaje mi się jasne, są ogólnie zdrowsze.

Ważąc jaja, najdokładniejszą strategią jest ważenie osobno białka jaja i żółtka ponieważ w każdym jajku stosunek białka do żółtka jak i waga różni się. Co więcej, ważąc osobno białko jak i żółtko, możemy pozwolić sobie na przygotowanie posiłku przykładowo z 300 g białka jaj oraz 100 g żółtka co daje nam około 30 g białka i 20 g tłuszczu.
Idąc na skróty jak już zostało wspomniane, można kierować się klasą oraz wielkością jaj. Jednakże dla dobra naszego zdrowia, sylwetki oraz ze względu na walory smakowe - nie warto kupować jaj w sklepie. Z tego powodu wracamy do punktu wcześniej, najlepszym sposobem jest poprostu ważenie wszystkiego przed obróbką termiczną.

Łatwo również porównać wizualnie jak różni się przykładowo stek przed obróbką termiczną i po niej - nawet wizualnie tracimy około 20% objętości.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
To będzie tak pi razy drzwi 130g surowego mięsa.

Najlepiej zakup wagę (elektroniczna ok. 30zł) i waż mięso przed/po obróbce.

Pozdrawiam,
Grzesiek
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
lololole "jaka jest róznica pomiedzy miesem surowym a ugotowanym czu w jakis inny sposob przerobionym."
jak to jaka jest róznica nie jemy surowego mięsa po pierwsze po drugie ważymy wszystko przed obróbką mięso niewiele białka straci jak wrzucisz do wrzątku gdyż pory na zew się zamkną pod wpływem temperatury zresztą jak kolega wyżej kup wage i korzystaj z tabeli tam gdzie masz napisane mięso gotowane z kuraka napisane jak Ci to aż tak potrzebne

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 581 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6989
ma tyle samo kcal, tyle samo bialka i tluszczy, tylko przy gotowaniu woda zeń uchodzi ot co

Zmieniony przez - misiek003 w dniu 2009-05-25 08:17:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 3543 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 65096
Muszę odświeżyć,


czy jajka także ważymy przed obróbką?



Zmieniony przez - Piter_1988 w dniu 2010-05-10 13:52:48
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 548 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6397
Tak, ZAWSZE bierzemy do obliczeń wagę produktów przed obróbką. Zapomniał bym, oczywiście bez skorupki jeżeli chodzi o jajka :)

Zmieniony przez - bartkyok w dniu 2010-05-10 14:12:55

Dzień bez treningu to dzień stracony...
ZAPRASZAM NA BLOG - FITNESS, IRONMAN, KARATE
http://bartoszdabrowski.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6255 Napisanych postów 75952 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754408
Oczywiscie nie musisz wazyc kazdego. Mozesz przyjac dana wage w zaleznosci od wielkosci jaja.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 548 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6397
Jak kupujemy jajka to na opakowaniu jest zawsze klasa wagowa:
* XL – bardzo duże: 73 g i więcej
* L – duże: od 63 g do 73 g
* M – średnie: od 53 g do 63 g
* S – małe: poniżej 53 g

Kupowane w marketach zawsze mają te dolna wartości :)

Dzień bez treningu to dzień stracony...
ZAPRASZAM NA BLOG - FITNESS, IRONMAN, KARATE
http://bartoszdabrowski.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
"Kupowane w marketach zawsze mają te dolna wartości :)
"

szkoda że smakowo nie wypadają tak samo jak nie z fermy

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 548 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6397
Dokładnie, mam wujka, który ma kurki więc wiem co to znaczy... jak czasami mi braknie i muszę kupić te sklepowe to aż mi się odechciewa...

Dzień bez treningu to dzień stracony...
ZAPRASZAM NA BLOG - FITNESS, IRONMAN, KARATE
http://bartoszdabrowski.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1257 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12695
a ja daje mieso, ziola, rosolek, zalewam woda i wstawiam na ogien,to chyba tez mi nieuciekna wartosci miesa. a mieso po ugotowaniu traci okolo 30 procent wagi
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

robienie siły bez WW

Następny temat

Problem z przysiadem

WHEY premium