SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

udko zamiast piersi z kurczaka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 21819

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 27 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 233
z przyczyn ekonomicznych nie jestem w stanie jesc kurczaka 2razy dziennie, stad moje pytanie - czy mozna zastapic piers udkiem, wiadomo, ze jest to wiecej tluszczu i mniej bialka, ale nie sa to jakies wielkie roznice
pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Udko w kurczaka
Porcja 100g
Energia 158 kcal
Białko 16,8 g
Tłuszcz 10,2 g
Węglowodany 0,0 g

Cena ok. 7zł/kg

Pierś z kurczaka
Porcja 100g
Wartość energetyczna 121,00 kcal
Białko 21,80 g
Węglowodany 0,00 g
Tłuszcz 3,7 g

Cena ok. 16zł/ kg

Jeżeli udko z kurczaka, które posiadasz będzie całe ważyło 110 g, to można oszacować, że bez kości jego masa będzie wynosiła 70 g i taką ilość bierzesz pod uwagę do obliczania wartości odżywczej mięsa wraz ze skórą. Przyjmując, że bez skóry mięso będzie ważyło 60 g, wartość energetyczna w przybliżeniu będzie wyglądać następująco:
Energia: 75 kcal / 60 g
Białko: 10,7 g / 60 g
Tłuszcz: 3,6 g / 60 g

Czyli 1kg udek to tak na prawdę około 600g samego mięsa za 8zł.

Pierś z kurczaka to 16zł za 1kg. Za 600 g pierśi z kurczaka zapłacisz około 9,60zł.

Wielkiej róznicy nie ma w cenie, a na pewno jest łatwiej jeść pierś z kurczaka, zamiast udka z kością, z której wyciągasz mięso.
Druga zaleta piersi z kurczaka jest taka, ze kupując pierś, widzisz ile tłuszczu jest wokoł niego, a w udku nigdy nie wiesz ile znajdziesz pod skórą tłuszczu, chrząstek kości itd. Jedno udko może mieć mniejszą kość drugie większą.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
Czy ja wiem, czy biorąc pod uwagę cenę za kg czystego mięsa to udka (rozumiem, że chodzi Ci o ćwiartki) wychodzą aż tak taniej?

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 27 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 233
duzo taniej:
kg piersi - okolo 15 zlotych
kg udka - 5-6 zlotych, nawet gdy przyjmiemy ze kosc stanowi 50% to wychodiz te 5 zlotych taniej

Zmieniony przez - szef88 w dniu 2012-10-03 16:38:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
no to wcinaj
ja jem same udka i nie narzekam

Zmieniony przez - Jeffrey Dahmer w dniu 2012-10-03 16:50:52
2

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 133 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5088
Czytałem kiedyś artykuł na potreningu i śmiało możesz pierś z kurczaka zastąpić udkami. Ilość białka jest taka sama (oczywiście odjąć wagę kości) z tym, że udko ma nieco więcej tłuszczu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 27 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 233
no wlasnie jak rozwiazujecie sprawe z tluszczem? odcinacie przy innych posilkach dawke tluszczow roslinnych?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 45 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
proponuje uwzględnić w dziennym bilansie kcal i ewentualnie odjąć nieco z węgli
no i panowie, nie wpadajcie w paranoję. pierś z kurczaka nie jest jedynym, a na pewno nie najlepszym źródłem białka. urozmaicajcie swoja dietę, bo monotonia jest jedną z przyczyn stagnacji - czy to przy łapaniu masy mięśniowej, czy redukcji tkanki tłuszczowej. jest wiele alternatywnych źródeł białka, które z powodzeniem można włączać do diety, np. podroby.
2

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 27 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 233
co dokladniej masz na mysli?
jak jest czym to zawsze zastapie, jadam zamiennie twarog, tunczyka, raz w tygodniu jakas rybe, czasem od swieta zarzuce cielecinke, wolowinke lub inne mieso,ale niestety ten nasterydowany i nieszczesny kurczak to u mnie podstawa

Zmieniony przez - szef88 w dniu 2012-10-03 19:52:23
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1167 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 18140
A może podroby, serca indycze lub drobiowe albo żołądki indycze jeśli oczywiście dasz rade przełknąć :D mi tam smakuje i od czasu do czasu wcinam :) Dość tanio wychodzi :)
1

Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Podroby jak najbardziej warto włączać do diety, pierś jest OK, ale nie warto bazować jedynie na niej.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-10-03 20:26:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 45 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
szef88
co dokladniej masz na mysli?
jak jest czym to zawsze zastapie, jadam zamiennie twarog, tunczyka, raz w tygodniu jakas rybe, czasem od swieta zarzuce cielecinke, wolowinke lub inne mieso,ale niestety ten nasterydowany i nieszczesny kurczak to u mnie podstawa

Zmieniony przez - szef88 w dniu 2012-10-03 19:52:23


golonka z indyka, skrzydło indycze, uda z kurczaka, wątróbki, serca

ja bardzo lubie skrzydło indycze, gotuję je z warzywami jak rosół. z warzyw i rosołu robie zupę krem, a mięso obieram i jem z ryżem, kaszą lub ziemniakami i surówką
zupa krem może z powodzeniem robić za sos do takiego mięsa

wątróbka grilowana w piekarniku, na ostro
serca: gulasz

naprawdę jest dużo możliwości, oprócz sinej gotowanej piersi z kuraka ;)
1

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta + Trening

Następny temat

Dzienne zapotrzebowanie w białko, ww, tłuszcze i ilość kalorii

WHEY premium