pozdro
...
Napisał(a)
z przyczyn ekonomicznych nie jestem w stanie jesc kurczaka 2razy dziennie, stad moje pytanie - czy mozna zastapic piers udkiem, wiadomo, ze jest to wiecej tluszczu i mniej bialka, ale nie sa to jakies wielkie roznice
pozdro
pozdro
...
Napisał(a)
Udko w kurczaka
Porcja 100g
Energia 158 kcal
Białko 16,8 g
Tłuszcz 10,2 g
Węglowodany 0,0 g
Cena ok. 7zł/kg
Pierś z kurczaka
Porcja 100g
Wartość energetyczna 121,00 kcal
Białko 21,80 g
Węglowodany 0,00 g
Tłuszcz 3,7 g
Cena ok. 16zł/ kg
Jeżeli udko z kurczaka, które posiadasz będzie całe ważyło 110 g, to można oszacować, że bez kości jego masa będzie wynosiła 70 g i taką ilość bierzesz pod uwagę do obliczania wartości odżywczej mięsa wraz ze skórą. Przyjmując, że bez skóry mięso będzie ważyło 60 g, wartość energetyczna w przybliżeniu będzie wyglądać następująco:
Energia: 75 kcal / 60 g
Białko: 10,7 g / 60 g
Tłuszcz: 3,6 g / 60 g
Czyli 1kg udek to tak na prawdę około 600g samego mięsa za 8zł.
Pierś z kurczaka to 16zł za 1kg. Za 600 g pierśi z kurczaka zapłacisz około 9,60zł.
Wielkiej róznicy nie ma w cenie, a na pewno jest łatwiej jeść pierś z kurczaka, zamiast udka z kością, z której wyciągasz mięso.
Druga zaleta piersi z kurczaka jest taka, ze kupując pierś, widzisz ile tłuszczu jest wokoł niego, a w udku nigdy nie wiesz ile znajdziesz pod skórą tłuszczu, chrząstek kości itd. Jedno udko może mieć mniejszą kość drugie większą.
Porcja 100g
Energia 158 kcal
Białko 16,8 g
Tłuszcz 10,2 g
Węglowodany 0,0 g
Cena ok. 7zł/kg
Pierś z kurczaka
Porcja 100g
Wartość energetyczna 121,00 kcal
Białko 21,80 g
Węglowodany 0,00 g
Tłuszcz 3,7 g
Cena ok. 16zł/ kg
Jeżeli udko z kurczaka, które posiadasz będzie całe ważyło 110 g, to można oszacować, że bez kości jego masa będzie wynosiła 70 g i taką ilość bierzesz pod uwagę do obliczania wartości odżywczej mięsa wraz ze skórą. Przyjmując, że bez skóry mięso będzie ważyło 60 g, wartość energetyczna w przybliżeniu będzie wyglądać następująco:
Energia: 75 kcal / 60 g
Białko: 10,7 g / 60 g
Tłuszcz: 3,6 g / 60 g
Czyli 1kg udek to tak na prawdę około 600g samego mięsa za 8zł.
Pierś z kurczaka to 16zł za 1kg. Za 600 g pierśi z kurczaka zapłacisz około 9,60zł.
Wielkiej róznicy nie ma w cenie, a na pewno jest łatwiej jeść pierś z kurczaka, zamiast udka z kością, z której wyciągasz mięso.
Druga zaleta piersi z kurczaka jest taka, ze kupując pierś, widzisz ile tłuszczu jest wokoł niego, a w udku nigdy nie wiesz ile znajdziesz pod skórą tłuszczu, chrząstek kości itd. Jedno udko może mieć mniejszą kość drugie większą.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Czy ja wiem, czy biorąc pod uwagę cenę za kg czystego mięsa to udka (rozumiem, że chodzi Ci o ćwiartki) wychodzą aż tak taniej?
Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.
http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik
...
Napisał(a)
duzo taniej:
kg piersi - okolo 15 zlotych
kg udka - 5-6 zlotych, nawet gdy przyjmiemy ze kosc stanowi 50% to wychodiz te 5 zlotych taniej
Zmieniony przez - szef88 w dniu 2012-10-03 16:38:48
kg piersi - okolo 15 zlotych
kg udka - 5-6 zlotych, nawet gdy przyjmiemy ze kosc stanowi 50% to wychodiz te 5 zlotych taniej
Zmieniony przez - szef88 w dniu 2012-10-03 16:38:48
...
Napisał(a)
no to wcinaj
ja jem same udka i nie narzekam
Zmieniony przez - Jeffrey Dahmer w dniu 2012-10-03 16:50:52
ja jem same udka i nie narzekam
Zmieniony przez - Jeffrey Dahmer w dniu 2012-10-03 16:50:52
2
Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.
http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik
...
Napisał(a)
Czytałem kiedyś artykuł na potreningu i śmiało możesz pierś z kurczaka zastąpić udkami. Ilość białka jest taka sama (oczywiście odjąć wagę kości) z tym, że udko ma nieco więcej tłuszczu.
...
Napisał(a)
no wlasnie jak rozwiazujecie sprawe z tluszczem? odcinacie przy innych posilkach dawke tluszczow roslinnych?
1
...
Napisał(a)
proponuje uwzględnić w dziennym bilansie kcal i ewentualnie odjąć nieco z węgli
no i panowie, nie wpadajcie w paranoję. pierś z kurczaka nie jest jedynym, a na pewno nie najlepszym źródłem białka. urozmaicajcie swoja dietę, bo monotonia jest jedną z przyczyn stagnacji - czy to przy łapaniu masy mięśniowej, czy redukcji tkanki tłuszczowej. jest wiele alternatywnych źródeł białka, które z powodzeniem można włączać do diety, np. podroby.
no i panowie, nie wpadajcie w paranoję. pierś z kurczaka nie jest jedynym, a na pewno nie najlepszym źródłem białka. urozmaicajcie swoja dietę, bo monotonia jest jedną z przyczyn stagnacji - czy to przy łapaniu masy mięśniowej, czy redukcji tkanki tłuszczowej. jest wiele alternatywnych źródeł białka, które z powodzeniem można włączać do diety, np. podroby.
2
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
...
Napisał(a)
co dokladniej masz na mysli?
jak jest czym to zawsze zastapie, jadam zamiennie twarog, tunczyka, raz w tygodniu jakas rybe, czasem od swieta zarzuce cielecinke, wolowinke lub inne mieso,ale niestety ten nasterydowany i nieszczesny kurczak to u mnie podstawa
Zmieniony przez - szef88 w dniu 2012-10-03 19:52:23
jak jest czym to zawsze zastapie, jadam zamiennie twarog, tunczyka, raz w tygodniu jakas rybe, czasem od swieta zarzuce cielecinke, wolowinke lub inne mieso,ale niestety ten nasterydowany i nieszczesny kurczak to u mnie podstawa
Zmieniony przez - szef88 w dniu 2012-10-03 19:52:23
1
...
Napisał(a)
A może podroby, serca indycze lub drobiowe albo żołądki indycze jeśli oczywiście dasz rade przełknąć :D mi tam smakuje i od czasu do czasu wcinam :) Dość tanio wychodzi :)
1
Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !
...
Napisał(a)
Podroby jak najbardziej warto włączać do diety, pierś jest OK, ale nie warto bazować jedynie na niej.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-10-03 20:26:46
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-10-03 20:26:46
...
Napisał(a)
szef88co dokladniej masz na mysli?
jak jest czym to zawsze zastapie, jadam zamiennie twarog, tunczyka, raz w tygodniu jakas rybe, czasem od swieta zarzuce cielecinke, wolowinke lub inne mieso,ale niestety ten nasterydowany i nieszczesny kurczak to u mnie podstawa
Zmieniony przez - szef88 w dniu 2012-10-03 19:52:23
golonka z indyka, skrzydło indycze, uda z kurczaka, wątróbki, serca
ja bardzo lubie skrzydło indycze, gotuję je z warzywami jak rosół. z warzyw i rosołu robie zupę krem, a mięso obieram i jem z ryżem, kaszą lub ziemniakami i surówką
zupa krem może z powodzeniem robić za sos do takiego mięsa
wątróbka grilowana w piekarniku, na ostro
serca: gulasz
naprawdę jest dużo możliwości, oprócz sinej gotowanej piersi z kuraka ;)
1
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
Poprzedni temat
Dieta + Trening
Polecane artykuły