SELEN SOD WAPN ZELAZO Selen elen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komorkach. Najwięcej zawierają go: wątroba, nerki, trzustka. Selen wchodzi w skład peroksydazy glutationowej - enzymu chroniącego błony komórkowe i erytrocyty przed działaniem wolnych rodników. Selen wraz z witaminą E stabilizuje błony komórkowe [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Aktualności CO WARTO WIEDZIEĆ, DECYDUJĄC SIĘ NA ODCHUDZANIE! Podejmując odchudzanie, bardzo ważne jest, aby sobie odpowiedzieć na pytanie: W jakim ważnym dla siebie celu się odchudzasz? Zanim zaczniesz się odchudzać, zastanów się, jakich spodziewasz się efektów? Czy na pewno Twoim celem jest poprawa kondycji fizycznej i stanu zdrowia. [...]
Zioła odchudzają Naturalnym bodźcem skłaniającym człowieka do jedzenia jest uczu-cie głodu. W mózgu, w podwzgórzu znajduje się prawdopodobnie ośrodek kontroli apetytu. Organizm większość pożywienia przeznacza na wytworzenie energii potrzebnej do procesów życiowych. Gdy w organizmie pokarmu jest za dużo, magazynuje on rezerwy. A naj-trwalej [...]
Wegetarianie Słowo wegetarianizm zostało utworzone w roku 1842 przez założycieli Brytyjskiego Towarzystwa Wegetariańskiego. Pochodzi ono od łacińskich słów vegetabilis - roślinny i vegetare - rozwijać się, rosnąć. Vegetus znaczy po łacinie „zdrowy, krzepki, świeży, pełen życia"; natomiast wyrażenie homo vegetus oznacza osobę pełną wigoru, tak [...]
[...] bedzie lezal tak, gdzie lezy, to jest w Twojej faldce na brzuchu...Dosyc gledzenia. Teraz konkrety, co wolno, czego nie: WOLNO: 1.Kazdy rodzaj bialka- przede wszystkim mieso, jakie chcesz, kurczak, ryba, miesa czerwone, owoce morza, wszystkie wędliny, kielbaski, itd, ale nie wolno Ci jesc przetworzonych produktow z ryb, np. pasty rybnej, [...]
[...] ZALECENIA ZYWIENIOWE Jedz calkowicie naturalne pozywienie Jedz tylko pozywienie, które sie psuje ale zanim sie popsuje Jedz wyhodowane w sposób naturalny mieso, wlaczajac w to ryby, owoce morza, drób, wolowine, baranine, dziczyzne, podroby i jaja. Spozywaj cale, naturalnie przetworzone produkty mleczne od krów pasanych na [...]
KONIECZNIE WYELIMINOWAĆ: Tluszcze nasycone: maslo, tluste czerwone mięso, pelnotluste produkty mleczne oraz trans-tluszcze (tluszcze produkowane przez czlowieka, potrafią calkowicie rozregulować przemianę materii). Lista produktów zawierających tluszcze typu trans: - fast food, chińszczyzna (nawet ryba i kurczak - tam wszystko smaży się na gorącym [...]
Wiem, że tego jest dużo ale osoby zaintersowane dobrą dietą powinny to przeczytać. Walory zdrowotne diety śródziemnomorskiej. Zalecana przez najwybitniejszych kardiologów, najsmaczniejsza dieta, która sprzyja zdrowiu i długiemu życiu: nieprzetworzona żywność świeże owoce i warzywa oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego [...]
ABC Diety 1. Bogate w błonnik węglowodany pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), [...]
CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i [...]
Witam ponownie. Wiele było na forum postów poświęconych błonnikowi, ale nie znalazłem informacji kompleksowej, w której podanoby również szczegółowe tabele produktów zawierających błonnik. Dlatego sądzę, że tych kilka informacji o błonniku zebranych w jednym miejscu nikomu nie zaszkodzi Poniżej znajdują się niezbędne przy układaniu diety [...]
W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, [...]
Proponował bym skupić się na zdrowych tłuszczach i ww o niskim indeksie glikemicznym (znajdziesz na ten temat info w wyszukiwarce). Przy niedoczynności tarczycy intensywne ćwiczenia nie są najlepszym pomysłem (osłabienie i wolniejsza regeneracja) aczkolwiek umiarkowany zestaw siłowo - aerobowy mogą tu zrobić wiele dobrego. Z produktów: chude [...]
Witamina A Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zdolności widzenia o zmierzchu. Schorzenie to było znane już w starożytności, kiedy to ludzie zdążyli odkryć, że spożywanie gotowanej wątroby [...]
i jako uzupełnienie Składniki mineralne W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie [...]
[...] aminokwasy w organiźmie) oraz uaktywnia przemiane glikogenu w energię. jej zapotrzebowanie wzrasta wraz ze wzrostem spozycia białka. Źródło: ziarna pszenicy, kukurydzy, mieso, wątroba i ryby. Zapotrzebowanie dobowe: 2 - 5 mg Witamina B12 (kobalamina) - bierze udział w tworzeniu DNA i odpowiedzialna jest za rozwój komórek oraz w produkcji [...]
"ENZYMY WSPOMAGAJĄCE TRAWIENIE Bez enzymów trawiennych nasz organizm nie jest w stanie strawić i wykorzystać pożywienia. To dzięki nim dobrze przyswajamy wszystkie znajdujące się w pokarmie składniki odżywcze, potrzebne do sprawnego działania naszego organizmu. Naturalnym źródłem enzymów są surowe warzywa, jaja, nie przetworzone mięso i [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]