[...] odejmujesz wagę skór i kosci i już po problemie , zresztą tak jak juz wyżej wspomniano wiele kalkulatorów ma różne opcje do wyboru i tam tez są opcje po ugotowaniu lub samo mieso z ud ale tu niestety trzeba brac pod uwagę pewną granice błędu bo każdy produkt w zależnosci od czasu obróbki termicznej traci mniej lub więce wagi / objetości . [...]
Makarony to popularna baza wielu dań. Jemy je z sosami, w formie zapiekanek, czasami na słodko, a innym razem wytrawnie. W diecie wegan makaron niestety nie występuje, ponieważ robi się go zwykle z dodatkiem jajek. Jak się okazuje, makaron można zrobić także ze strączków! I to bez użycia jaj. W serii Go Vege znajdziemy kilka ciekawych propozycji, [...]
Włączenie do diety surowych warzyw i owoców jest bez wątpienia zdrowe, ale czy wiesz, że istnieje dieta, która jest oparta właśnie na „surowiźnie"? Jest to dieta witariańska (raw food diet). Poza warzywami i owocami jej zwolennicy jedzą także orzechy, nasiona, zboża, a czasami nawet surowe jajka, nabiał, ryby i mięso (choć trzeba przyznać, że jest [...]
A nieraz jak widzę na story u Ciebie jakiś posiłek, to nie wygląda na mało objętościowy %-) Dzisiaj czy wczoraj choćby coś wrzucałeś %-) No ale wiem o co chodzi, micha płatków wygląda na dużą, ale na prawdę waży to przecież tylko te ~200g + odżywka. Taki Kleik waży kilka razy więcej. Wiesz siła rzeczy jak masz 150-175g produktu na posiłek + [...]
to tak jak z mięsem w rosole/zupie, niektórzy nie wyciągają i przez standardowy okres stania zupy w lodówce 3-5 dni to nic się nie dzieje, natomiast ja po rosole wyciągam mięso i trzymam w pudełkach w lodówce, najpóźniej jadłem gdzieś 4 dni po ugotowaniu i nic z nim nie było
Przecież każde mięso ma pewna zawartość wody, więc tak czy inaczej mięso po obróbce będzie mniej ważyć. Ja od lat robię większe ilości samego mięsa na dłużej, doszedłem do wniosku przez ten czas, że przy mocnej krótkiej obróbce nienapompowany filet z kurczaka(tzn. z małej hodowli) traci ok 20% wody. Więc teraz jak gotuję czy piekę to po prostu [...]
Witaj, doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Pytasz o to czy możesz wpisywać w kalkulator kalorii produkty gotowe, po obróbce termicznej, a nie tak jak to robi większość osób, czyli surowe. Rozumiem, że z racji tego, że dla całej rodziny gotuje mama jest to dla niej bardziej wygodne. Jednak w tym wypadku zachodzi znaczne ryzyko błędu związane raz z [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]
Tak to też warto. Teoretycznie osad w wielu badaniach był bez bakterii. Raz się pojawiały nieliczne. Czy posiew byłby potrzebny? Co do parametrów funkcjonowania nerek to też zrobiłem tych badań trochę. I tak elektrolity potas magnez fosfor sód w porządku są. wapń całkowity ma tendendencje do przekraczania nieznacznie normy. Zjonizowany w porządku. [...]
k***aa kupilem 3.5 kg wolowiny po ugotowaniu 2.5 kg h** czlowieka moze strzelic A mieso bralem u brudasa ze nie powinno byc naj**ane woda itd Mięśnie składają się z wody, zawsze jestem w szoku, że osoba ćwicząca, nie wie o tym, że mięso naturalnie zawiera wodę. Jak się dusi mięso zamiast szybko zamknąć pory z zewnątrz, to traci bardzo dużo [...]
k***aa kupilem 3.5 kg wolowiny po ugotowaniu 2.5 kg h** czlowieka moze strzelic A mieso bralem u brudasa ze nie powinno byc naj**ane woda itd Taka strata jest chyba normalna przy obróbce, Chociaż fakt dość dużo Wlasnie o wiekosc chodzi,jak bym smazyl czy piekl to ok Ale po gotowaniu takich jaj nie widzialem zeby 1kg polecialo
k***aa kupilem 3.5 kg wolowiny po ugotowaniu 2.5 kg h** czlowieka moze strzelic A mieso bralem u brudasa ze nie powinno byc naj**ane woda itd Taka strata jest chyba normalna przy obróbce, Chociaż fakt dość dużo
Podczas obróbki większość produktów zmienia swoją wagę. To normalne. Ryż, kasza ją zwiększają, ponieważ nasiąkają wodą a mięso zmniejsza, bo trochę się kurczy, roztapia się część tłuszczu i zmniejsza ilość wody w mięsie. To jak zmieni się waga mięsa po ugotowaniu zależy od czasu gotowania, składu mięsa itp. Nie da się jednoznacznie określić ile [...]
Robiłem inne badania i na stronie laboratorium znalazłem również m.in. pakiet dla sportowców, w którym opis jednego z badań brzmi "białko całkowite – białko jest podstawowym elementem budulcowym mięśni, dlatego jest niezwykle ważne u osób uprawiających aktywność fizyczną. Ważnym jest aby kontrolować zarówno niedobory, jak i nadmiar białka, który [...]
Grubość fałdy to inna sprawa. Brzuch jakiś taki wzdety się zrobił. Ostatnio jem codziennie przynajmniej 150g twarogu/250g serka wiejskiego, a pieczywo 75-150g. W sumie to nawet po 2 porcje tego nabiału i pieczywa dziennie spożywam. Objętościowo nie jem dużo więcej. Zamiast łyżki tłuszczu wpada 50-75g zboża, albo makaronu. Po ugotowaniu oczywiście [...]
250g po ugotowaniu. Z tego co kiedyś testowałem to 100g suchego makaronu waży 300g po ugotowaniu. Dałoby to okolo 80g suchego spagetti. Jedyne typowe wegle dzisiaj. W sosie głównie mielone mięso. (śniadanie to 4 jajka na 50g boczku i lyzeczce kokosa) Tej wątróbki to zjadłem 2 kawałki bo jeszcze nie jestem głodny.. Także na 3 albo i 4 posiłki [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
[...] do keto mistrze: 1. Organizm z dnia na dzien nagle zacznie zjadac ketony jak juz sie zaadoptuje, czy to stopniowy proces w ktorym bede sie co raz lepiej czul? 2. Oplaca sie mieso, np. Karkowke na tej diecie gotowac? Czy po prostu za duzo tluszczu wtedy wtraci(1kg karkowki po ugotowaniu to 660g) 3. Slyszalem ze mozna jesc nawet 1 posilek na [...]
Tu nie chodzi już o jakąś paranoję, ale jeśli ktoś jest na redukcji i utrzymać deficyt, zapewniając jednocześnie odpowiednią ilość białka, to już ważne jest, aby prawidłowo policzyć np kalorie i białko w 300g piersi z kurczaka, gdyż na dłuższą metę mogłoby się okazać, że z deficytu nici... Szczególnie, jeśli je się pierś z kurczaka lub czasem inne [...]