Pozwolę sobie zacząc nowy temat, jesli rozważania podobne do tych tutaj podjętych pojawiły się już w jakims konkretnym topicu - nie obrażę sie jak ktorys z Modów temat usunie. Moją uwagę ostatnio zaprząta pewna tendencja dotycząca tłuszczy, fałszywy w moim przekonaniu podział na tłuszcze zdrowe i tłuszcze niezdrowe. Owa tendencja polega na [...]
Steki, jajka na bekonie, pasztet z wątróbek, udziec jagnięcy czy jedząc takie frykasy, w ogóle można schudnąć? Owszem - mówi dr Atkins. Jeśli tylko zrezygnujesz z węglowodanów, a tłuszcze i białka będziesz zajadać na okrągło. Po jakimś czasie nastąpi jednak przesyt, będziesz jeść coraz mniej i coraz mniej chętnie. Ale uwaga! Tej diety nie mogą [...]
To, że kwas acetylosalicylowy (w skrócie- ASA) jest świetnym środkiem przeciwbólowym i przeciwzapalnym powszechnie wiadomo. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ten prosty specyfik dobrze chroni przed atakiem serca wywołanym przez tak groźne choroby, jak: dusznica bolesna, ostra niewydolność wieńcowa i zakrzepica. Słowem osoby stosujące systematycznie [...]
[...] chorować tylko dlatego, że zmienią swoją dietę - twierdzi współautorka badań dr Barbara Howard. Trzeba po prostu zdrowo się prowadzić, nie wpadać w nałogi, ćwiczyć. - Poza tym to, czy u kogoś rozwinie się miażdżyca, czy nie, zależy nie tylko od naszego stylu życia, ale także od czynników genetycznych, jakie odziedziczyliśmy po rodzicach.
Tłuszcz to wypróbowane źródło energii i nośnik wielu witamin. Buduje błony komórkowe, jest niezbędny do wytworzenia hormonów kory nadnerczy i hormonów płciowych. By twój organizm sprawnie funkcjonował, potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być: margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)), [...]
[...] Zaczęło się od badań przeprowadzonych na Grenlandii. Okazało się, że mieszkający tam Eskimosi mają niski poziom cholesterolu. Rzadko występują też u nich choroby serca, miażdżyca i nadciśnienie. Naukowcy wysnuli więc wniosek: skoro Eskimosi spożywają dziennie ok. 16 g oleju rybiego, to znaczy, że musi on mieć dobry wpływ na serce i naczynia [...]
Jako, że sezon na orzechy tuż tuż, warto przybliżyć ich właściwości i dowiedzieć się, które warto spożywać. Orzechy Orzechy są owocami, które - oprócz swoich walorów smakowych - posiadają mnóstwo innych zalet. Są bardzo odżywcze: 100 g dostarcza od 500 do 680 kalorii; mają 50 - 70 proc. tłuszczów. Przede wszystkim są to nienasycone kwasy [...]
Aloes to znany specjalista od skaleczeń i oparzeń. Jednak ta popularna roślina pomaga także w leczeniu innych dolegliwości. Podpowiemy Ci, jak wykorzystać jej właściwości. Dowiesz się też, jak samodzielnie przygotowywać preparaty i stosować te, dostępne w aptekach. Najlepszy drzewiasty Spośród 360 gatunków aloesu 20 ma wyraźne właściwości [...]
[...] treningu mięśni. Dbajmy o własne zdrowie i zdrowie naszych dzieci - już teraz. Choroby pojawiające się z wiekiem swój początek mają przecież w młodości. Najczęstsze z nich - miażdżyca i nowotwory - w 30-40% są zależne od czynników zewnętrznych: używek, diety i stylu życia. Najnowsze generacje leków stosowanych w leczeniu chorób naczyń i chorób [...]
[...] wcześniej dopadnie nas nadwaga tym szybciej pojawią się choroby jej towarzyszące np. cukrzyca i powikłania z nią związane: uszkodzenie nerek, wzroku i nerwów obwodowych oraz miażdżyca serca. Jak oceniają specjaliści w Polsce źle żywionych jest prawie 80 proc. dzieci między pierwszym a trzecim rokiem życia, głównie z powodu mało urozmaiconej [...]
[...] rodników tlenowych, które uszkadzają struktury komórek ustroju. Wolne rodniki tworzą się w organizmie w sposób naturalny, przy czym w stanach patologicznych (stany zapalne, miażdżyca, nowotwory) dochodzi do syntezy nadmiernych ilości rodników tlenowych, tlenku azotu i nadtlenków lipidowych, niebezpiecznych dla zdrowia człowieka. Wolne rodniki [...]
Po pierwsze PROSZĘ O NIE WPISYWANIE SIĘ DOPUKI SKOŃCZĘ dzięki Od dawna ćwiczę na siłowni, już mam dopracowaną dietę, na której nadrobiłem straty po wakacyjnej przerwie w półtorej miesiąca. Jednak szperając trochę po forum spodobały mi się niektóre testy i postanowiłem, że sam jeden stworzę, biorąc pod uwagę fakt, że miałem kupować odżywki. Jest [...]
[...] cząstki i zapobieganie przyczepianiu się ich do płytek krwi lub do ścian naczyń krwionośnych. W przeciwnym wypadku wzrasta niebezpieczeństwo blokady naczyń krwionośnych (miażdżyca naczyń) lub powstają stany zakrzepowe (zakrzepy naczyń wieńcowych). Ponadto inne badania wykazują, że cholina podobnie jak kwas foliowy mogą obniżać poziom [...]
Witamy w teście sponsorowanym przez firmę OLIMP http://www.olimp-supplements.com/ Firmowy dział na forum: http://www.sfd.pl/olimp Jest to test redukcyjny, na zasadach rywalizacji. Liczymy zatem na dobre rady i wsparcie Wstępny czas trwania testu to ok. 60 dni. Zestaw dla obu testerek jest taki sam, i składa się z: 1. Olimp - Therm Line® forte - [...]
Otyłość jest przewlekłą chorobą spowodowaną nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku zapotrzebowania organizmu, skutkiem czego jest magazynowanie nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej. Badania przeprowadzone w próbie losowej populacji w wieku 35-64 lat, wskazują, że w Polsce nadwaga występuje u 45% mężczyzn i 35 kobiet, a otyłość u [...]
Jak jeść aby dłużej cieszyć się życiem? Kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone, białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, węglowodany o niskim bądź wysokim indeksie glikemicznym , dobry i zły cholesterol - w natłoku nazw i porad żywieniowych łatwo się pogubić. Jak wynika z badań opinii publicznej przeprowadzonych na [...]
Obniża ryzyko zawału i depresji. Poprawia pamięć. Ale nie każdy. Gdzie szukać tego dobrego? Nie tylko w oliwie z oliwek. Jakiś czas temu opublikowano wyniki badań, które dowiodły, że dieta niskotłuszczowa wcale nie zmniejsza ryzyka zawału, raka piersi i okrężnicy u kobiet, jak sądzono wcześniej. Jednak to nie powód, żeby od razu smażyć na obiad [...]
[...] naszego zdrowia. Zbyt mata liczba posiłków w ciągu dnia oraz zbyt długie przerwy między nimi mogą znacząco wpływać na rozwój otyłości oraz wiele innych groźnych chorób, jak miażdżyca, cukrzyca, marskość wątroby czy silne zaburzenia hormonalne. W celu zachowania zdrowia oraz utrzymania prawidłowej wagi ciała powinniśmy spożywać min. od 4 do 5 [...]
[...] narażony przez wolne rodniki? Rodniki mają destrukcyjny wpływ na komórki: niszczą błony komórkowe oraz cząsteczki DNA. Skutkiem tego może być rozwój takich chorób jak np. miażdżyca, nowotwór, choroba niedokrwienna serca. Wpływają niekorzystnie na stan naszej cery co można zauważyć u starszych osób (żółte plamy-zniszczone fosfolipidy). Organizm [...]