na oliwie też można, ale umiarkowanie najlepsze do smażenia są oczywiście tłuszcze najbardziej stabilne, czyli tam gdzie jest najwięcej nasyconych - olej kokosowy, masło (najlepiej do smażenia wziąć ghee, czyli masło sklarowane), smalec (najlepiej barani lub gęsi) można też roztopić łój wołowy i na tym smażyć
Z polskich producentów masło klarowane ma Mlekovita, najtaniej chyba w Biedronce, z tego co kiedyś porównywałam. http://alma24.pl/pr_images/5900512300054.jpg Plus oczywiście w necie do dostania różne obce ghi, ghee, tyle, że drożej.
Odnosnie kochanego maselka tutaj masz fajny artykulik: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/czy-maslo-jest-zdrowe-wszystko-o-masle_34663.html Ja wychodze z zalozenia ze organizm potrzebuje wszystkich tluszczy i od czasu do czasu albo zrobie jajecznice czy omlet na masle lub 2 - 3 kromki chleba zjem posmarowane maslem. Jak [...]
dziekuję wszystkim };-) wiem, że do laski mi duzo brakuje ale nie sposob nie cieszyc sie z tego co tam troche pospadalo :-) obliques Twoje słowa uznania sa dla mnie bardzo wazne, dziekuje};-) mathilda masło extra jadam organic marki tesco, a do smazenia klarowane ghee ze sklepu od araba
[...] Naukowcy doszli do takiego wniosku po zbadaniu resztek z ponad 2 tysięcy glinianych naczyń z Europy, Bliskiego Wschodu, głównie Turcji, i Bałkanów. Jogurt, ser, sklarowane masło ghi (ghee) i inne tego typu produkty dobrze się przechowują, więc z nadwyżek mleka można było zrobić np. zapasy na zimę. Poza tym są łatwiej przyswajalne i nadają się [...]
Hinduskie ziolowe curry z indykiem Składniki: 1 peczek natki kolendry liscie miety z ½ peczka (lodygi wyrzucamy) 50 g swiezego startego kokosa 25 g startych migdalow albo calych migdalow 3 zielone papryczki chilli ½ lyzeczki roztartej gorczycy albo musztardy 10 g masla klarowanego (ghee) 2 cm kawalek cynamonu albo ½ lyzeczki startego 4 ziarna [...]
Eve, zajaczki wielkanocne juz sa. Mikolaje okolo lipca|-) Nd, 26/02 DT Bardzo przyjemny dzien pomimo masakrycznej pogody. Wiecie, tu pada deszcz pod katem, nic tylko w folie sie zawinac. Trening 1. WL wasko 35*6/40*6/45*6/50*6/52.5*4/40*12 Na 52.5 zalozylam zabezpieczenia i spanikowalam na 5 powtorzeniu i nie wycisnelam. Ja mysle,. ze psyche. [...]
[...] - z jednej strony zdrowsze, a z drugiej do smażenia, szczególnie dłuższego lepszy jest rafinowany, gdyż ma wyższy punkt dymienia. Podobnie z masłem i masłem ghee - to drugie ma znacząco wyższy punkt dymienia, więc można na nim smażyć bez jakichś ograniczeń czasowych, podczas gdy zwykłe masło tylko do krótkiego smażenia jak jajecznica.
Zrób sobie masło klarowane. Bo nawet to dobre ma 82% tł, a reszta? Zastanawiałeś się nad tym kiedyś? Tutaj masz fajnie opisane jak zrobić (dr. zielonka): http://www.blog.optivitanutrition.pl/2012/05/ghee-bohater-wsrod-tluszczow/
do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku