Pewnie ze używam głownie smaże na oleju koko ,smalcu nie lubie uraz z dzieciństwa . Nie lubie wieprzowiny wogóle i wszystkiego co z niej. Ok widziałam masło ghee z Purerein ale koszt wysylki itd i nie oplaca sie .
Arthass wyczerpał temacik :-) . Jedynie mniej opierałbym się na bezzapachowym oleju, a bardziej na tym mniej przetworzonym - nierafinowanym. Jednak też wchodzą tutaj koszta, dla niektórych przeszkadza zapach kokosa, więc tutaj trzeba bardziej dopasować. Masło ghee też bardzo spoko.
Masło klarowane jest jednym z gorszych wyborów do smażenia ze względu na stosunkowo dużą zawartość utlenionego cholesterolu w porównaniu do innych tłuszczy. Ale wszystko zależy od dawki, jak ktoś rzadko smaży i na małej ilości to pewnie jeden kit Dla mnie klarowane najlepsze,najsnaczniejsze staki mi wychodza. Olej kokosowy i palmowy. Olej kokosowy [...]
[...] Co to takiego? GHEE – tzw. płynne złoto GHEE otrzymuje się przez klarowanie masła, czyli długotrwałe podgrzewanie i oczyszczenie mówiąc po ludzku J W wyniku klarowania masło zostaje pozbawione wody, białka i zanieczyszczeń stałych. GHEE przez niektórych jest uważane za najdoskonalszy tłuszcz na świecie – Hindusi wierzą że to dar boski, my [...]
Kamuś, wiem że mogę, ale stety/niestety robimy to masło same z mamą, a że nie jestem chemikiem nie bardzo wiem jakie wartości podać w tabelkach (masło po przefiltrowaniu w ghee zmienia swoje właściwości) :/. Mogłabym ewentualnie spisać wartości z gotowego masła ghee, ale podejrzewam, że skoro jest robione z innych składników (innego masła) to w [...]
[...] zupy). Co do smaku - to zależy, bo typowy olej kokosowy ma swój specyficzny smak i aromat, jednak można kupić wersję bezzapachową. Alternatywnie dobrym źródłem jest też masło lub do smażenia jeszcze lepiej masło klarowane/ghee. Masło generalnie ma subiektywnie najlepszy smak, ale u bardzo wrażliwych na białka mleka może wywoływać reakcje [...]
[...] zupy). Co do smaku - to zależy, bo typowy olej kokosowy ma swój specyficzny smak i aromat, jednak można kupić wersję bezzapachową. Alternatywnie dobrym źródłem jest też masło lub do smażenia jeszcze lepiej masło klarowane/ghee. Masło generalnie ma subiektywnie najlepszy smak, ale u bardzo wrażliwych na białka mleka może wywoływać reakcje [...]
[...] zrodlem zdrowego tluszczu jest awokado, ziarna zboz. Ten boczek na stale usun z diety. Zmieniony przez - DARNOK35 w dniu 2012-10-30 21:08:41 oliwy już stosuję, boczek wywalę, wątek kulinaria już widziałem i GHEE będę robił na pewno, nawet dziś patrzyłem na masła jako źródło do GHEE (niestety masło z wysoką zawartością tłuszczu jest drogie)
Siedze jeszcze w lozku z kawa, zatem czas na wpis do dziennika. Czwt, 2/02 DT Na silowni robi sie coraz gorzej wiec kiedy moge, bede wyskakiwac w przerwie obiadowej, malo czasu wtedy wiec nie ma co sie na silce obijac. Trening 1. WL 35*6 40*6 45*6 50*5*5 2a. Rozpietki na plaskiej 7.5kg*5*10 tempo3020 2b. Wyciskanie barkow siedzac 10kg*8 [...]
[...] Właściwości i zastosowanie Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane jest osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. Awokado jest [...]
[...] non stop piję kuloodporną kawę i w końcu ja dziś jej spróbowałem i bardzo mi zasmakowała. Ponadto ! Jestem bardzo syty po niej ... Kawa świeżo zmielona, olej kokosowy 10 g, masło klarowane 10 g (ghee), cynamon (starty z laski), kardamon bądź przyprawa do piernika czy szarlotki więc trochę kcal jest ale do rzeczy ... Chciałbym zapytać o te masło [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Smalec, masło albo olej kokosowy - nie ma innych opcji. do długiego smażenia owszem ( ale wg mnie to już nie danie dietetyczne ) do krótkiego mogą być oliwa i rzepak z smalcem, bo niestety ostatnie przetwórstwo wieprzowe, powoduje to, że duża częśc kupnych smalców zawiera za dużo omega-6 GHEE masło jak najbardziej, a kokosowy to bajka :) Agmatynę [...]
Dokładnie, też bym się wstrzymała, ale zamiast masła typu osełka, może masło klarowane, ghee? Dobre do smażenia i mi w smaku odpowiada ;) Hm. kurde nie wiem jak z tym olejem rzepakowym, bo do poddawania obróbce termicznej się on nie nadaje, ale dobrych rzeczy na zimno w ostatnim czasie o nim też nie słyszałam, pewnie, że jest mniejszym złem niż [...]
[...] za dużo nie ma potrzeby jeść. Najkorzystniejsze dla nas są tłuszcze nasycone : olej kokosowy, smalec gęsi, smalec kaczy (ciężko dostępny), tłuszcz z wołu, z baraniny, masło (nie polecam smażyć), masło klarowane (ghee) i oczywiście produkty, które mają bardzo dobre proporcje tłuszczów : mięsa pewnej jakości, jaja Nie mniej dodatek oleju [...]
[...] Mogłoby być trochę mniej jogurtu, ale nie wiem czy znajdę ten 150gr - ale postaram się ;). I przy okazji chciałam zaznaczyć, że dodaje do dziennika "masło extra", a tak naprawdę używamy w domu masła ghee, ale niestety nie ma go w spisie, więc zastępuję pierwszym lepszym. Zmieniony przez - okoneczek w dniu 2012-02-22 [...]
[...] daje siłę i wytrzymałość. Guduchi - sprawia że jesteśmy mocniejsi fizycznie i mentalnie, odmładza nasz system immunologiczny. Satavari - wzmacnia zdrowie, polepsza wzrok. Ghee ( klarowane masło ) - wg. ajurwedy uznawany za jeden z najbardziej odżywczych produktów we wszechświecie. Ashvaganda - reguluje funkcjonalność ciała, wzmacnia odporność.