Olej kokosowy jest bardzo zdrowy i lekkostrawy, a także posiada wiele korzystnych właściwości np. przeciwpatogenne regulujące prawidłową równowagę flory bakteryjnej. Jest świetnym źródłem energii dla sportowców, gdyż energia z jego metabolizmu kumuluje się pośrednio w mitochondriach, więc stanowi szybkie i łatwo dostępne źródło jej źródło. Jest [...]
Obiad: Kurczak/Indyk/Ryba/Cielęcina/Wołowina (piersi) 200g - 198Kcal B:43g T:2,6g W:0g (<- Pierś z kurczaka) Ryż brązowy/biały/Kasza/Makaron 100g - 322Kcal B:7,1g T:1,9g W:68,1g (<- ryż brązowy) OK, BIAŁY PO TRENINGU RYŻ, W INNYCH POSIŁKACH JEDZ BRĄZOWY No tak najlepiej, ale zakładam, że nie dam rady jeść cały czas ryżu, dlatego napisałem [...]
jesli II sniadanie ma byc posilkiem smazonym, to odradzam smazenie na oliwie ;-) tez kiedys tak robilam, ale Marta powiedziala, ze oliwa pod wplywem wysokiem temp. wydziela toksyczne zwiazki i zamienilam oliwe na maslo klarowane albo smalec ;-) osobiscie wole maslo, bo nadaje lepszy smak potrawie, polecam ;-D
Widzialem skład takiego produktu u teściowej, kupiony bodajże w Biedro. Była domieszka tłuszczów roślinnych i paru innych składników które w normalnym maśle nie występują. Do smażenia szybciej użyć smalcu/oleju kokosowego/oliwy, na krótkie smażenie typu jajecznica nada się zwykłe masło, do kanapek też lepiej zwykłe dobre jakościowo masło niż [...]
Smazymy na tluszcach stalych (masło,smalec) lub wlasnie dobrym oleju zrepakowym z pierwszego tloczenia, albo oleju KOKOSOWYM Pamietaj aby raczje smazenie nie bylo dlugotrwale, do dlugotrwalego barzdiej nadawal bedzie sie smalec a do krotko jak np. jajecznica malso czy olej. A tak na ogol to: gotuj/paruj/piecz/griluj na koncu smaz. I staraj sie [...]
Dziewczyny, dzięki za konstruktywne wypowiedzi to bardzo ważne dla mnie :-), otóż warzyw jem mnóstwo, ale ich nie piszę bo ponoć się nie wlicza? Jem na pewno mnóstwo pomidorów, ogórków, rzodkiewek, papryka surowa - kilogramami. Będę teraz pisała na górze, co z warzyw jadłam. Cukinie i buraki wpisałam, bo jadłam je na ciepło z parowaru. Mam problem [...]
temp. na pewno nie przekracza 100 stopni, przy czym podczas smażenia tę temperaturę spokojnie przekraczasz. Ja tej jajecznicy nie smażę, tylko podgrzewam cały czas mieszając i w momencie jak się zetnie na tyle że zgęstnieje to przerywam grzanie więc temperatura myślę że nie przekracza ok. 80 stopni ;) Zmieniony przez - deka87 w dniu 2018-03-27 [...]
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy Dodam, że smażenie w 1 badaniu nawet przy długotrwałym smażeniu na oliwie, w mało znaczący sposób się utleniała ze względu na chroniące ją polifenole
Kopytka z soczewicy (z dedykacją dla Gaji :-D) koło 300 g soczewicy czerwonej 110g mąki gryczanej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma Do podsmażenia będzie potrzebna odrobina masła klarowanego - u mnie wystarczyło 5 g. Soczewicę ugotować tak, żeby nasionka jeszcze nie zaczęły się rozpadać całkiem, trzeba wyczuć ten moment tuż przed, żeby jej [...]
Tłuszcze ulegają utlenieniu nawet w normalnej temperaturze pokojowej. Proces ten jest szybszy pod wpływem działania światła i podwyższonej temperatury. Utlenione formy tłuszczów są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Najbardziej nietrwałe są najwartościowsze odżywczo tłuszcze płynne zawierające dużo NNKT. Najwolniej utleniają się niekorzystne żywieniowo [...]
Stosunek kwasów o3;o6 wydaje się być odpowiedni patrząc po rodzajach tłuszczy jakie spożywasz, widać że starasz się dostarczyć odpowiedniej ilości kwasów o3 dla zrównoważenia równowagi w stosunku do kwasów o6. Jeśli chcesz wspomóc to jajami kurzymi to staraj się kupować te wzbogacane w o3 bądź z wolnego wybiegu. Smażenie na grillu jest jak [...]
Te bułeczki są takie małe otrębowe a te grahamki takie podłużne może wiecie o co chodzi? Ajć... To są po prostu zwykłe bułki z dodatkie otrąb  Jak przyrządzać ryby, żeby były smaczne? Na przykład tak: Wymieszaj stopione masło z pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, siekaną natką pietruszki. Filet włóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj [...]
To czy czegoś za mało lub za dużo to zależy od całej diety-dlatego ułóż i wklej od razu całą do oceny;-) nie zakupilem twarogu, ktorym zastepuje maslo Twaróg to źródło białka,masło to źródło tłuszczów-nie możesz ich zastępować! Jajecznicę możesz smażyć na maśle,ew.na oliwie z racji,że to krótkotrwałe smażenie
Martucca, okej, będę się starała urozmaicać. Parę uwag i pytań do poniższych rozpisek: -w najbliższym tygodniu ćwiczę rano - 21.,23.,25. to treningi siłowe; 22.,24.,26. aero/GPP, więc wtedy posiłek przedtreningowy chcę mieć lżejszy -szkoda mi tych orzeszków arachidowych, bo pierwszy raz kupiłam sobie masło orzechowe i mi posmakowało ;) czy raz na [...]
[...] patelnię. Jako źródła warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule poniżej: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Z kolei do smarowania pieczywa np. masło. https://potreningu.pl/articles/2658/piec-powodow-dla-ktorych-lepiej-wybrac-maslo-niz-margaryne
łuszcze - składnik pokarmowy, są obok węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze stanowią dla organizmu [...]
Siemasz, ziomus przybylem by obiektywnie ocenic twoja diete Zniechęcilem się do rozpisywania idealnie co ile gram, bo nie wiem ile waży kromka chleba, plasterek szynki czy sera etc. Jakieś pojęcie o dietetyce myślę mam, więc ułożyłem taką oto dietkę, imho smacznie i zdrowo. Zapotrzebowanie +/- 3400KCAL. koniecznie kup wage elektroniczna w np. [...]
rzepakowy wcale nie ejst taki swietny do smazenia do smazenia smalec, maslo klarowane albo olej kokosowy (zwlaszcza jesli to smazenie trwa chwile) na masle zwyklym mozna smazyc krotko, tzn jajecznice mozna zrobic na zwyjlym masle na zimno so salatek/warzyw - oliwa, lniny ok, ale niech to nie bedzie gowne zrodlo tluszczy w diecie. Nie opieraj sie [...]
St_ud: tak , jem sobie masło ... na surowo lub rozpuszczam na gorącym posiłku np na czerwonej fasolce po ugotowaniu, mniam! I had a physique competitor go from 9.4% body fat to 7.8% in 6 days after I told her to consume butter and coconut oil 6 times a day. In other words, meats are cooked in butter. Butter on the broccoli etc… czyli [...]