Szacuny
47
Napisanych postów
7541
Wiek
34 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
45102
Chodzi o skrzydełka z kurczaka z piekarnika.Mozna czy niebardzo? JEstem na redukcji i slyszalem ze troche tłuste sa. Chce wziac na obiad do pracy ok godziny 12. Nic innego w zamrazarce juz nie mam po majowce bo znajomi mi opendzlowali....
Zmieniony przez - metakreta w dniu 2012-05-07 20:37:59
Szacuny
11148
Napisanych postów
51565
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Tłuszcze ulegają utlenieniu nawet w normalnej temperaturze pokojowej. Proces ten jest szybszy pod wpływem działania światła i podwyższonej temperatury. Utlenione formy tłuszczów są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Najbardziej nietrwałe są najwartościowsze odżywczo tłuszcze płynne zawierające dużo NNKT. Najwolniej utleniają się niekorzystne żywieniowo tłuszcze nasycone, twarde, jak łój i smalec. Dość szybkie utlenianie się masła (jełczenie) powoduje zawarta w nim woda, bakterie i enzymy. Pod wpływem ogrzewania masło łatwo się przypala i powstaje z niego toksyczna akroleina. Tłuszcze powinny być przechowywane w temperaturze obniżonej do kilku stopni, bez dostępu światła i powietrza. Do smażenia powinno używać się oliwy z oliwek lub innych olejów. Ponieważ oleje ulegają szybkiemu utlenieniu powinno się stosować jak najmniejsze ich ilości a smażenie powinno być krótkotrwałe. W gastronomii i przemyśle spożywczym do smażenia używa się frytur czyli specjalnych tłuszczów odpornych na wysokie temperatury i długotrwałe ogrzewanie. Są to mieszaniny tłuszczów zwierzęcych i utwardzonych olejów, często z dodatkiem substancji antyutleniajacych. Zawierając tłuszcze nasycone i transizomery są one niekorzystne żywieniowo. Zawierają je, frytki świeże i mrożone, chipsy i wyroby cukiernicze.
co prawda to prawda. chociaż wiadomo, nie da się uniknąć pieczonego i smażonego. Pieczenie z tłuszczem własciwie kończy się podobnie jak smażenie, może walory smakowe są inne. Chyba, że używasz dobrych tłuszczy do tego, nie olej typu "Bartek".
Ale tak jak ktoś wspomniał wczesniej, uwazam ze na redukcje, o ile zjesz te skrzydeleczka z jakims warzywem, to juz jest lux na redukcji:)